Skocz do zawartości

Kino domowe czy stereo

Falke

Recommended Posts

Jestem po pierwszych odsłuchach. Chyba jednak zdecyduję się na stereo. Zdecydowanie urzekły mnie - i moją Małżonkę - Dynaudio Emit 50. Odsluchiwalismy je (głównie utwór High Hopes Pink Floyd) i jednomyślnie skonstatowalismy, że w porównaniu z nimi Klipsch Rp-8000f Il ... męczyły przy dłuższym słuchaniu. Dynaudio dało  piękny, ciepły, aliści bardzo szczegółowy dźwięk(z  podpiętym Naim), Trzeba więc zwiększyć budżet. Jaki amplituner stereo dobrze pasowałby do tych kolumn,bowiem na nie już jesteśmy w zasadzie zdecydowani? Nie słuchaliśmy jednak jeszcze Heco Aurora ...

Edytowano przez Falke

Dnia 25.10.2024 o 08:04, Falke napisał:

Na razie braku pary nie odczuwam, bo jedyne porównanie w tym pomieszczeniu mam z dźwiękiem wyłącznie z telewizora. Żona stwierdziła, że wizualnie są za małe (QQ 500) 😉. Reasumując,  polecasz pójście jednak w KD?

Poczekaj żebym dobrze zrozumiał.

Gra ok. ale chodzi żeby były wieksze. Ale zostaje typ grania?

Dnia 26.10.2024 o 19:35, Falke napisał:

Jestem po pierwszych odsłuchach. Chyba jednak zdecyduję się na stereo. Zdecydowanie urzekły mnie - i moją Małżonkę - Dynaudio Emit 50. Odsluchiwalismy je (głównie utwór High Hopes Pink Floyd) i jednomyślnie skonstatowalismy, że w porównaniu z nimi Klipsch Rp-8000f Il ... męczyły przy dłuższym słuchaniu. Dynaudio dało  piękny, ciepły, aliści bardzo szczegółowy dźwięk(z  podpiętym Naim), Trzeba więc zwiększyć budżet. Jaki amplituner stereo dobrze pasowałby do tych kolumn,bowiem na nie już jesteśmy w zasadzie zdecydowani? Nie słuchaliśmy jednak jeszcze Heco Aurora ...

Bardzo fajne kolumny. Z czym sluchaliście? Bo one lubią akurat mocną elektornikę.

Tu poelcał bym szukać Arcama SA30, nowy SA35, Roskan Blak, z Naim mozna by polowac na supernait 2.

Ten amplituner , wzmacniacz to nowy czy używany? Jaki budżet na nim zostaje?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Poczekaj żebym dobrze zrozumiał.

Gra ok. ale chodzi żeby były wieksze. Ale zostaje typ grania?

Bardzo fajne kolumny. Z czym sluchaliście? Bo one lubią akurat mocną elektornikę.

Tu poelcał bym szukać Arcama SA30, nowy SA35, Roskan Blak, z Naim mozna by polowac na supernait 2.

Ten amplituner , wzmacniacz to nowy czy używany? Jaki budżet na nim zostaje?

Te kolumny, które mamy (Quadral Quintas 500) to był zestaw kupiony z kinem gdzieś na początku 2008 r. Nie powiem, za relatywnie niewielkie pieniądze zaskakują in plus, ale jednak chcemy czegoś lepszego, większego. Jak pisalem, poczatkowo myslalem o Heco Aurora 1000 (jeszcze nie słuchałem tych głośnikow), ale po odsłuchaniu Dynaudio Emit 50 wrażenia były tak dalece dobre, że raczej te kupimy (jak już moja Żona stwierdziła, że trzeba zwiększyć budżet, bo była zachwycyona Dynaudio, to nie mam wyboru ;) ).  Były one podpiete do Naima (chyba chodzi o Uniti Atom).  Co do amplitunera (lub wzmacniacza) to myśle, że na tę chwilę chciałbym wyasygnować nań ok. 4000-5000 zł. Trochę cały czas mam wątpliwość, czy dobrze robię pozbawiając się kina, ale jeśli mają być te Dynaudio to - przynajmniej na razie - w grę wchodzi jedynie stereo.  Nie wiem, czy nie powinieniem dobrać do tak ciepłych jednak kolumn np. Yamahy. I chyba jednak będzie to amplituner (z funkcjami sieciowymi - Tidal etc). Cóż spełniałaby takie kryteria, pasując jednocześnie do Dynaudio?

Edytowano przez Falke

To już musicie sami przedyskutować.

Wy będziecie to używać.

No to te Dynaudio zagrają jeszcze lepiej z mocniejsza elektroniką.

22 godziny temu, Falke napisał:

Nie wiem, czy nie powinieniem dobrać do tak ciepłych jednak kolumn np. Yamahy. I chyba jednak będzie to amplituner (z funkcjami sieciowymi - Tidal etc). Cóż spełniałaby takie kryteria, pasując jednocześnie do Dynaudio?

RN2000 ale to jest drogi model.

Arcam SA30 ale to używany już tylko

No to troszkę ... lipa. Myśłałem o czymś pokroju Yamaha R-N800A , Onkyo TX-8470 lub Marantz PM7000N . Rozumiem, że nie ma co iśc w tym kierunku z tymi kolumnami Dynaudio? Coż, będę chyba musiał jednak kupić jednak tańsze kolumny (np. Heco Aurora).

Edytowano przez Falke

37 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No moim zdaniem to kolumny które zasługują na więcej.

Ale nie rezygnuj z nich jeśli Ci się podobają. Skąd taki pomysł?

W istocie bardzo mnie i mojej żonie się podobają - oczywiście przede wszystkim dźwiękowo, ale i również wizualnie. Pomysł rezygnacji z nich wynika z tego, że nie będę w stanie kupić odpowiedniej do nich elektroniki... Wstępnie najbardziej - na razie - upatrzyłem sobie Marantza PM7000N lub Onkyo TX-8470. Zdaję sobie jednak sprawę, że do tych kolumn Dynaudio powinien być lepszy wzmacniacz (amplituner), a niestety na wyższą półkę nie jestem w stanie (aktualnie) "wskoczyć".