Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 year later...
Napisano
Dnia 26.10.2024 o 19:49, PiotrBudowniczy napisał:

Zauważyłem ciekawostkę na europejskim rynku, gdzie różni dystrybutorzy oferują ten sam sprzęt hi-fi w ogromnym rozstrzale cenowym. Najbardziej zainteresowałem się Davis Acoustics, na bazie którego składam swoje pierwsze KD.

Przykład:

W Polsce 1 szt Davis Acoustics Ariane 5 kosztuje 2095 zł:

link: 
image.png.4d21ca0dc3b20def548a77f20196249d.png

Gdzieś po drodze na Węgrzech znajdziemy te głośniki na wiecznej promocji za 299k forintów...

Natomiast we Francji (kraju produkcji) regularna cena to 199 euro za sztukę (862 zł):

link: https://www.idealo.fr/prix/203033509/davis-acoustics-ariane-5.html
image.png.6bb9164848bc5f8e4a1dfcf431636b6b.png

Osobiście kupiłem te głośniki (parę) we Francji po promocji za 179 euro za sztukę i z wysyłką do Polski za 50 euro. Czyli w sumie wyszło mnie 1770 zł za parę głośników, która w Polsce by mnie kosztowała 4200 zł.

Skąd bierze się tak ogromna różnica? Oba kraje są w UE, więc nie ma cła ani dodatkowych podatków, a dystrybutorzy muszą kupować u producenta jeszcze taniej niż cena regularna, max 150 euro za sztukę.
Dochodzę do wniosku, że to bardzo rozdmuchany interes, a 80% wartości sprzętu dolicza sobie dystrybutor. Jeden z nich powiedział mi, że "3200 zł za parę za tę jakość to nawet się nie zastanawiać, tylko brać". Dosłownie, tylko w innym języku i w innej walucie (bo w Budapeszcie akurat tego słuchałem). :) W Polsce usłyszałem coś podobnego w jednym z salonów w Warszawie.

Takich przypadków pewnie bym znalazł więcej (patrząc nawet po "promocjach", które tutaj wstawiacie i na promocjach na pepperze), ale skupiłem się na zupełnie losowym, bo akurat te kolumny chciałem kupić.

W temacie hi-fi jestem dość świeży, więc nie znam reali tego rynku, ale jestem niezwykle nim zaskoczony...

Hej, czy mógłbyś dać info przez jaki sklep kupiłeś Ariane 5, jak wyglądała wysyłka do Polski, widzę ze niektóre sklepy w Francji sprzedają tylko po jednej sztuce? No i jak wrażenia z odsłuchu.

Napisano
3 godziny temu, Marcin Wentland napisał:

Hej, czy mógłbyś dać info przez jaki sklep kupiłeś Ariane 5, jak wyglądała wysyłka do Polski, widzę ze niektóre sklepy w Francji sprzedają tylko po jednej sztuce? No i jak wrażenia z odsłuchu.

kupowałem w Rakuten.

Wysyłkę do Polski ogarnąłem przez znajomego, który mieszka w Paryżu. Zamówiłem na jego adres, a potem zamówiony przeze mnie kurier odebrał paczkę.

Na podobnej zasadzie działają pośrednicy płatni np. bodycar (niemiecki). Nie wiem jacy są pośrednicy na Francję. Ale to kosztuje dodatkowo prowizję. Więc jak wysyłka normalna np. DHL z adresu na adres by wyszła 50 euro, to przez pośrednika będzie pewnie 80-100 euro.

Dla mnie odsłuch Ariane 5 to top of the top. Odsłuchiwałem wiele jednostek i najbardziej mi podchodził w tej klasie cenowej. I najważniejsze jest to, że wszystkim gościom się podoba, a o to mi chodziło przy ich wyborze, aby kupić taki zestaw, który każdemu będzie grał dobrze, a nie tylko mi.

Amplituner Denon AVR-X2800 (Nie jest najgorszy jeśli chodzi o brzmienie, ale za te pieniądze oczekuje się więcej. Przede wszystkim aplikacja jest starożytna. Kilka razy mi się zaciął. Funkcje włączają się i wyłączają od interferencji z innego pilota (od TV). w 2005 roku to akceptowalne, ale nie 20 lat później). Nie polecam.

Z przodu Left / Right: Ariane 5
Centralny: Ariane C2
Tylne satelity: Definitive Technology Mythos Gem (overkill w stosunku do bazy, ale używane kupiłem po taniości)

Używam do gier i filmów. Przy muzyce przełączam na stereo.