Skocz do zawartości

Wybór dodatkowego nagłośnienia do TV

mnk

Recommended Posts

Witam wszystkich. 

Temat stary jak świat i płaskie telewizory, czyli szukam nagłośnienia do TV, ostatnio nabyłem Philips 65OLED718, kupując szukałem jakichś zestawów z soundbarem ale nie było nic interesującego więc postanowiłem resztę dokupić później, czyli teraz. 

Więc w czym problem. TV stoi w rogu salonu na małej szafce rtv, nie planuję jego wieszania na ścianie, nie zwróciłem uwagi na rozstaw nóżek, są one niskie z rozstawem ~74cm więc soundbary się tam nie zmieszczą, są za szerokie i ekran jest bardzo nisko, około 3cm od powierzchni. I tu moje pytanie, czy jest sens pakowania się w kupno uchwytu na soundbar by umożliwiałby umieszczenie go nad TV? Co sądzicie o takich konstrukcjach? Jak dla mnie źle będzie to wyglądało, dodatkowo nie wierzę w stabilność takich konstrukcji. 
Jeśli ktoś miał styczność z takim rozwiązaniem to niech się podzieli. 

Inne rozwiązania:

#2 W szafce jest miejsce na sprzęt o szerokości 40cm, zmieściłby się tam wąski sprzęt, np Ultimea Poseidon D60. Choć nie wiem jak to by się zachowywało wewnątrz. 

Jak chcę posłuchać muzyki to używam słuchawek i DAC od Audio-gd, więc tutaj sprzęt byłby wykorzystywany raczej do tv i oglądania filmów z serwisów streamingowych - 90% i słuchania muzyki od czasu do czasu - 10%. Nie zależy mi tak bardzo na Atmosach i innych bajerach, choć pewnie fajnie by mieć. Żadnych dyskotek nie zamierzam robić, zależy mi ma lepszym, milszym dźwięku, gdzie będzie można poczuć lekki mruczący bas w razie potrzeby.

#3 Zamiast soundbara, zestaw kolumn (2.0, 2.1) aktywnych o max wysokości 40cm, można by je ustawić po obu stronach szafki. 

#4 Ew. amplituner z głośnikami (2.0, 2.1), oczywiście sam sprzęt o szerokości max 40cm by szedł w środek szafki a głośniki obok. 

W przypadku kolumn i amp przydało by się wejście HDMI eARC by wygodnie sterować z poziomu telewizowa. 

Pomieszczenie: 20m2, ustawienie w rogu. wypoczynek na wprost, odległość około 3,5m, kwota tak mniej więcej do 2000zł. 

Dziękuję za info i pozdrawiam. 

IMG_20241106_212625_241.jpg

chcesz soundbar to wez sobie Sonosa z subem albo Cambridge EVO ONE

Wiekszego kina to Ty tu nie zmiescisz za bardzo. A nie widziaem jeszcze tyłu zdjecia.

Do szafki nie wkłada się elekotrniki. To nie jest szafka RTV tylko komoda

Dnia 12.11.2024 o 16:24, mnk napisał:

#3 Zamiast soundbara, zestaw kolumn (2.0, 2.1) aktywnych o max wysokości 40cm, można by je ustawić po obu stronach szafki. 

nie

#4 Ew. amplituner z głośnikami (2.0, 2.1), oczywiście sam sprzęt o szerokości max 40cm by szedł w środek szafki a głośniki obok. 

Nie i nie

kwota tak mniej więcej do 2000zł. 

aha.

To tylko używany system i to chyba patrząc na potrzeby dużo szukania.

I tu moje pytanie, czy jest sens pakowania się w kupno uchwytu na soundbar by umożliwiałby umieszczenie go nad TV?

I jak ty to sobie wyobrażałeś nad tym TV zamontować?

Na fierance za telewizorem?

Moja rada ...

Kup w markecie budowlanym solidną płytę meblową, pasującą  do wystroju i komody pod TV. Nie znam wym.komody ,ale taka o wymiarach 100 cm x100cm chyba  wystarczy. Przykręć ją do tej komody  od tyłu wkrętami ,tak aby jej większa część wystawała  nad komodę i powieś TV  na dedykowanym uchwycie ,mocując to wszystko do tej meblowej płyty tak ,abyś miał miejsce na soundbar...😉

Schludnie ,czysto ,stabilnie...

Edytowano przez Gmow1977

Dzięki za odpowiedź.

@Piotr Sonido Też doszedłem do takich wniosków. Upychanie elektroniki mija się z celem. Najlepszym rozwiązaniem byłby soundbar.

@Gmow1977 Kilka mebli z wiórówki zrobiłem i nawet o tym myślałem by przerobić komodę ale sporo roboty z tym by dobrze to wyszło, darowałem sobie.  To już lepiej by było przykręcić dobre ramię do tv bo płyta z tyłu zniszczyła by ambilight.

Raczej chodzi mi o takie rozwiązanie jak na załączniku, są chwyty pozwalające zamontować sprzęt nad tv. Przykręcane do vesa, do tego jest możliwość ustawienia konta, tab by dźwięk nie leciał za wysoko. 

Wg mnie nie wygląda to ładnie ale może być praktyczne. I właśnie chciałbym się zapytać czy ktoś spotkał się takim rozwiązaniem.

Uniwersalny-Uchwyt-Mocowanie-na-glosnik-typu-soundbar-ART-G-03-do-TV.jpeg

1 godzinę temu, mnk napisał:

Kilka mebli z wiórówki zrobiłem i nawet o tym myślałem by przerobić komodę ale sporo roboty z tym by dobrze to wyszło, darowałem sobie.  To już lepiej by było przykręcić dobre ramię do tv bo płyta z tyłu zniszczyła by ambilight.

Wydaje mi się wręcz odwrotnie.Mniej zachodu ,o wiele taniej i estetyczniej by to wyszło.A skoro masz żyłkę majsterkowicza ,to żadna filozofia w tym aby to wyszło ładnie

Screenshot_20241114_123654_Samsung Notes.jpg

Nie odważyłbym się w ten sposób użyć samej płyty, trzeba by dać z tylu jeszcze 2 pionowe profile z płyty (tak z 4-5 cm) by usztywniły całość w pionie w każdym razie sporo roboty by wyglądało to dobrze. 

Więc pozostaje rozwiązanie z uchwytem, takim jak powyżej lub np nowy stojak, np: https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/uchwyty-do-tv/uchwyty/stojak-podlogowy-one-for-all-do-tv-32-70-cali-wm2670-czarny choć zastanawiam się czy tv o takich rozmiarach będzie na nim stabilny.

4 godziny temu, mnk napisał:

Nie odważyłbym się w ten sposób użyć samej płyty, trzeba by dać z tylu jeszcze 2 pionowe profile z płyty (tak z 4-5 cm) by usztywniły całość w pionie w każdym razie sporo roboty by wyglądało to dobrze. 

Więc pozostaje rozwiązanie z uchwytem, takim jak powyżej lub np nowy stojak, np: https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/uchwyty-do-tv/uchwyty/stojak-podlogowy-one-for-all-do-tv-32-70-cali-wm2670-czarny choć zastanawiam się czy tv o takich rozmiarach będzie na nim stabilny.

Mam inne zdanie na ten temat.Ten TV to nie Plasma.... No ale  jeśli nie czujesz się na siłach, to  nie będę Cię namawiał. Ten stojak to też jakaś opcja. Jest dopuszczony do 40 kg.Twój TV ma około 24 kg także powinien zdać egzamin