R3aV3r Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu Hej, w końcu skompletowałem swój zestaw audio ale zastanawiam się czy mogę coś zoptymalizować? Obecnie posiadam: -gramofon Pro-ject Primary E Phono -odtwarzacz Pro-ject Cd Box S3 -streamer Wiim Ultra -głośniki aktywne ELAC ConneX Model DCB41 (ma 3 wejścia: HDMI, digital i RCA) -Gramofon mam podłączony przez kabel RCA bezpośrednio do głośników. -Odtwarzacz CD podłączyłem analogowo do Wiim'a (dlatego, że odtwarzacz ma dwa wyjścia, analogowe i koaksjalne, niestety Wiim nie ma takiego wejścia, tylko wyjście) -Z Wiima puściłem kabel koaksjalny do konwertera na digital (bo akurat miałem taką opcję pod ręką) i do głośników. Czy mogę coś tutaj poprawić w kwestii jakości dźwięku? Wiem, że mogę bezpośrednio puścić kabel digital z Wiim'a do głośników, ale czy taki układ jest poprawny? Będę wdzięczny za wskazówki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 1 godzinę temu, R3aV3r napisał: Gramofon mam podłączony przez kabel RCA bezpośrednio do głośników. Możesz spróbować do wiim pod wejście phono (ustawiając oczywiście odpowiednio w gramofonie) może się okazać że wiim ma lepszy preamp niż Elac 1 godzinę temu, R3aV3r napisał: Odtwarzacz CD podłączyłem analogowo do Wiim'a Możesz spróbować bezpośrednio do Elac. Bo tak masz niepotrzebnie dodatkowo konwersję z a/c i c/a. 1 godzinę temu, R3aV3r napisał: -Z Wiima puściłem kabel koaksjalny do konwertera na digital (bo akurat miałem taką opcję pod ręką) i do głośników. Tu spróbowałbym po rca do Elac żeby sprawdzić czy dac w wiim gra lepiej niż ten konwerter. Lub cyfrowo (digital) z wiim do elac. Tak sprawdzić jak gra dac w elac. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R3aV3r Napisano 14 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 14 godzin temu 33 minuty temu, Palmos napisał: Możesz spróbować do wiim pod wejście phono (ustawiając oczywiście odpowiednio w gramofonie) może się okazać że wiim ma lepszy preamp niż Elac Możesz spróbować bezpośrednio do Elac. Bo tak masz niepotrzebnie dodatkowo konwersję z a/c i c/a. Tu spróbowałbym po rca do Elac żeby sprawdzić czy dac w wiim gra lepiej niż ten konwerter. Lub cyfrowo (digital) z wiim do elac. Tak sprawdzić jak gra dac w elac. Odtwarzacz CD podłączyć jak do głośników? Bo ma tylko dwa wyjścia, koaksjalne i rca, ale głośniki nie mają koaksialnego, więc musiałbym z użyciem konwertera. Bo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Nie. Możesz podłączyć po rca 2 godziny temu, R3aV3r napisał: -głośniki aktywne ELAC ConneX Model DCB41 (ma 3 wejścia: HDMI, digital i RCA) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R3aV3r Napisano 10 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 10 godzin temu 3 godziny temu, Palmos napisał: Nie. Możesz podłączyć po rca No to zrobiłem tak jak proponowałeś, gramofon przez phono do wiima, Wiim cyfrowo do głośników, a odtwarzacz bezpośrednio po RCA do głośników. O to chodziło? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 7 godzin temu, R3aV3r napisał: gramofon przez phono do wiima, Wiim cyfrowo do głośników, To jest nie za bardzo. 13 godzin temu, R3aV3r napisał: głośniki aktywne ELAC ConneX Model DCB41 (ma 3 wejścia: HDMI, digital i RCA) Te Digital to jest coax czy optyczne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu No i jest lepiej? Jest tu kilka opcji do testów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 18 minut temu Udostępnij Napisano 18 minut temu 15 godzin temu, R3aV3r napisał: Model DCB41 (ma 3 wejścia: HDMI, digital i RCA) Dobra: jest tak: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts