R3aV3r Napisano 3 grudnia 2024 Napisano 3 grudnia 2024 Hej, w końcu skompletowałem swój zestaw audio ale zastanawiam się czy mogę coś zoptymalizować? Obecnie posiadam: -gramofon Pro-ject Primary E Phono -odtwarzacz Pro-ject Cd Box S3 -streamer Wiim Ultra -głośniki aktywne ELAC ConneX Model DCB41 (ma 3 wejścia: HDMI, digital i RCA) -Gramofon mam podłączony przez kabel RCA bezpośrednio do głośników. -Odtwarzacz CD podłączyłem analogowo do Wiim'a (dlatego, że odtwarzacz ma dwa wyjścia, analogowe i koaksjalne, niestety Wiim nie ma takiego wejścia, tylko wyjście) -Z Wiima puściłem kabel koaksjalny do konwertera na digital (bo akurat miałem taką opcję pod ręką) i do głośników. Czy mogę coś tutaj poprawić w kwestii jakości dźwięku? Wiem, że mogę bezpośrednio puścić kabel digital z Wiim'a do głośników, ale czy taki układ jest poprawny? Będę wdzięczny za wskazówki Odpisz, cytując
Palmos Napisano 3 grudnia 2024 Napisano 3 grudnia 2024 1 godzinę temu, R3aV3r napisał: Gramofon mam podłączony przez kabel RCA bezpośrednio do głośników. Możesz spróbować do wiim pod wejście phono (ustawiając oczywiście odpowiednio w gramofonie) może się okazać że wiim ma lepszy preamp niż Elac 1 godzinę temu, R3aV3r napisał: Odtwarzacz CD podłączyłem analogowo do Wiim'a Możesz spróbować bezpośrednio do Elac. Bo tak masz niepotrzebnie dodatkowo konwersję z a/c i c/a. 1 godzinę temu, R3aV3r napisał: -Z Wiima puściłem kabel koaksjalny do konwertera na digital (bo akurat miałem taką opcję pod ręką) i do głośników. Tu spróbowałbym po rca do Elac żeby sprawdzić czy dac w wiim gra lepiej niż ten konwerter. Lub cyfrowo (digital) z wiim do elac. Tak sprawdzić jak gra dac w elac. 1 Odpisz, cytując
R3aV3r Napisano 3 grudnia 2024 Autor Napisano 3 grudnia 2024 33 minuty temu, Palmos napisał: Możesz spróbować do wiim pod wejście phono (ustawiając oczywiście odpowiednio w gramofonie) może się okazać że wiim ma lepszy preamp niż Elac Możesz spróbować bezpośrednio do Elac. Bo tak masz niepotrzebnie dodatkowo konwersję z a/c i c/a. Tu spróbowałbym po rca do Elac żeby sprawdzić czy dac w wiim gra lepiej niż ten konwerter. Lub cyfrowo (digital) z wiim do elac. Tak sprawdzić jak gra dac w elac. Odtwarzacz CD podłączyć jak do głośników? Bo ma tylko dwa wyjścia, koaksjalne i rca, ale głośniki nie mają koaksialnego, więc musiałbym z użyciem konwertera. Bo Odpisz, cytując
Palmos Napisano 3 grudnia 2024 Napisano 3 grudnia 2024 Nie. Możesz podłączyć po rca 2 godziny temu, R3aV3r napisał: -głośniki aktywne ELAC ConneX Model DCB41 (ma 3 wejścia: HDMI, digital i RCA) Odpisz, cytując
R3aV3r Napisano 3 grudnia 2024 Autor Napisano 3 grudnia 2024 3 godziny temu, Palmos napisał: Nie. Możesz podłączyć po rca No to zrobiłem tak jak proponowałeś, gramofon przez phono do wiima, Wiim cyfrowo do głośników, a odtwarzacz bezpośrednio po RCA do głośników. O to chodziło? Odpisz, cytując
Palmos Napisano 4 grudnia 2024 Napisano 4 grudnia 2024 7 godzin temu, R3aV3r napisał: gramofon przez phono do wiima, Wiim cyfrowo do głośników, To jest nie za bardzo. 13 godzin temu, R3aV3r napisał: głośniki aktywne ELAC ConneX Model DCB41 (ma 3 wejścia: HDMI, digital i RCA) Te Digital to jest coax czy optyczne? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 4 grudnia 2024 Napisano 4 grudnia 2024 No i jest lepiej? Jest tu kilka opcji do testów. Odpisz, cytując
Palmos Napisano 4 grudnia 2024 Napisano 4 grudnia 2024 15 godzin temu, R3aV3r napisał: Model DCB41 (ma 3 wejścia: HDMI, digital i RCA) Dobra: jest tak: Odpisz, cytując
Palmos Napisano 4 grudnia 2024 Napisano 4 grudnia 2024 Z tego co się zdążyłem zorientować to: Niestety nie da się tego podłączyć idealnie. - albo cd analogowo do Elac (wtedy wiim optycznym do elac co niestety spowoduje że gramofon musisz podpiąć do wiim co przyniesie ze sobą konwersję tego sygnału na cyfrowy, a potem znów na analogowy) - albo gramofon do Elac i wiim optytkiem do Elac (tu masz wybór przedwzmacniacza gramofonu lub Elac) ale wtedy niestety cd analogiem do wiim i jest konwersja sygnału analogowego na cyfrowy (w wiim) i cyfrowego na analogowy (w Elac). Gdyby było dodatkowe RCA w Elac lub we coax w wiim lub Elac to byli byśmy w domu. Ale w tym wypadku trzeba iść na jakiś kompromis w zależności jak co zagra i z czego się najwięcej słucha. Musisz potestować. Osobiście to poszedłbym w drugą opcję lub gramofon do wiim (pod phono), a wiim do Elac wtedy po RCA i nie będzie konwersji tego sygnału na cyfrowy i sprawdziłbym który przedwzmacniacz najlepiej zagra (masz wtedy 3 do wyboru: Elac, wiim, gramofon) wtedy cd do wiim po rca. - jest jeszcze opcja po BT do Elac - ale to chyba najgorsza opcja i nie wiele da. Więc opcji jest dużo i zabawy dużo. Mam nadzieję, że pomogłem. Odpisz, cytując
R3aV3r Napisano 4 grudnia 2024 Autor Napisano 4 grudnia 2024 Kurde robi się to komplikowane, podsumowując: Najlepiej byłoby puścić i CD i gramofon bezposrednio po RCA do głosników, to może dokupie jakiś przełącznik RCA? Czy one są stratne? Może polecisz coś? Jeżeli nie to w jednej wersji: -CD przez RCA do głosników, -Gramofon analogowo do Wiima a Wiim optykiem do głosników w drugiej wersji -Gramofon przez RCA do głosników -CD analogowo do Wiim'a a dalej optykiem na głosniki. I ty sugerujesz tę druga wersje, kwestia tego co lepiej gra w danej konfiguracji i czego więcej słucham. Odpisz, cytując
Palmos Napisano 4 grudnia 2024 Napisano 4 grudnia 2024 2 godziny temu, R3aV3r napisał: Najlepiej byłoby puścić i CD i gramofon bezposrednio po RCA do głosników, to może dokupie jakiś przełącznik RCA Jest to pomysł tylko że w Elac masz przełącznik phono on/off i za każdym razem jak byś zmieniał z cd na gramofon lub odwrotnie musiałbyś przełączać. Chyba że gramofon do wiiim pod phono i wyjść po rca do Elac - wtedy nie musisz przełączać. i jest git. 2 godziny temu, R3aV3r napisał: Czy one są stratne? Może polecisz coś? Nie potrzebowałem tego używać, więc nie polecę, ale raczej nie są stratne. 2 godziny temu, R3aV3r napisał: I ty sugerujesz tę druga wersje najoptymalniej wydaje mi się: gramofon do wiim (pod phono), a wiim do Elac wtedy po RCA, cd do wiim po rca. Ale najlepiej potestować co gra lepiej: chodzi o dac w wiim/cd/elac i przedwzmacniacz gramofonowy wiim/gramofon/elac. Wszystko możesz przetestować odpowiednio podłączając. Odpisz, cytując
R3aV3r Napisano 5 grudnia 2024 Autor Napisano 5 grudnia 2024 17 godzin temu, Palmos napisał: Jest to pomysł tylko że w Elac masz przełącznik phono on/off i za każdym razem jak byś zmieniał z cd na gramofon lub odwrotnie musiałbyś przełączać. Chyba że gramofon do wiiim pod phono i wyjść po rca do Elac - wtedy nie musisz przełączać. i jest git. Nie potrzebowałem tego używać, więc nie polecę, ale raczej nie są stratne. najoptymalniej wydaje mi się: gramofon do wiim (pod phono), a wiim do Elac wtedy po RCA, cd do wiim po rca. Ale najlepiej potestować co gra lepiej: chodzi o dac w wiim/cd/elac i przedwzmacniacz gramofonowy wiim/gramofon/elac. Wszystko możesz przetestować odpowiednio podłączając. Kurde, zrobiłem tak jak zasugerowałeś, czyli gramofon do phono i dalej z wiima przez RCA na głosniki i mam problem, którego nie było wcześniej, otóż dźwięk spod igły jest zdecydowanie głośniejszy niż był do tej pory, załączam filmik. Co gorsza, dźwięk z głosników ma słyszalne, pół sekundowe opoznienie co połączeniu z dźwiekiem z igły daje pogłos :(. Jak myslisz, co może być przyczyna? Jakby co, gramofon jest ustawiony na Phono a nie na line out. IMG_4966.MOV Odpisz, cytując
Palmos Napisano 5 grudnia 2024 Napisano 5 grudnia 2024 1 godzinę temu, R3aV3r napisał: igły jest zdecydowanie głośniejszy niż był do tej pory Ale jak? Z pod samej igły? Sama igła gra głośniej? A jak wyłączysz np wiima lub kolumny? Z tego filmu nie wiele mogę wywnioskować. Bardzo to dziwne co piszesz. 1 godzinę temu, R3aV3r napisał: Co gorsza, dźwięk z głosników ma słyszalne, pół sekundowe opoznienie co połączeniu z dźwiekiem z igły daje pogłos :(. Nie rozumiem. Sama igła gra tak głośno że ją słyszysz razem z głośnikami? Może coś z ustawieniami albo źle ustawiłeś np w wiim? Albo przełączniki... Dla tego podłączenia co napisałeś to w elac powinieneś mieć phono na off. Musisz pokombinować, a jak nie zagada to wtedy inna opcja podłączenia - np gramofon bezpośrednio do Elac, lub może ten "przełącznik" RCA. Odpisz, cytując
R3aV3r Napisano 5 grudnia 2024 Autor Napisano 5 grudnia 2024 1 godzinę temu, Palmos napisał: Ale jak? Z pod samej igły? Sama igła gra głośniej? A jak wyłączysz np wiima lub kolumny? Z tego filmu nie wiele mogę wywnioskować. Bardzo to dziwne co piszesz. Nie rozumiem. Sama igła gra tak głośno że ją słyszysz razem z głośnikami? Może coś z ustawieniami albo źle ustawiłeś np w wiim? Albo przełączniki... Dla tego podłączenia co napisałeś to w elac powinieneś mieć phono na off. Musisz pokombinować, a jak nie zagada to wtedy inna opcja podłączenia - np gramofon bezpośrednio do Elac, lub może ten "przełącznik" RCA. stwierdzenie "tak głośno" w stosunku do grania spod igły jest trochę na wyrost, ale no słychać :D. Na filmiku jak podgłosnisz słychać normalnie muzykę. Nie chodzi że igła gra głosniej niż głosniki, ale w momencie zmutowania głosników normalnie siedzac metr od gramofonu slysze wyraznie. W Wiimie nie ma żadnych fizycznych przełączników, w ustawieniach nic nie widziałem. Chyba ustawienie na Elacach nie powinno mieć wpływu jak gra igła, bo przeciez przechodzi to przez Wiima. Odpisz, cytując
Palmos Napisano 5 grudnia 2024 Napisano 5 grudnia 2024 To że muzykę słychać jak się przyłoży ucho do igly to normalne. Ale z odleglosci metra - to już nie koniecznie (przynajniej wg mojej wiedzy). Zadałem zdaje się retortczne pytanie czy wł/wył wiima na to wpływ lub odpięcie kabli od gramofonu - bo nie powinno. Sprawdź lepiej może czy nacisk igły jest ok. Raczej nie powinno być żadnej zwłoki czasowej mieczy dźwiękiem z igły a z głośników. Może wiim tak opóźnia ale tego nie wiem. Chodziło mi o przełączniki fizyczne w Elac. W wiim to tylko w aplikacji (nie wiem jak tam jest bo mam tylko wiim pro bez phono). Możesz zapytać na forum w temacie wiim ultra. 5 godzin temu, R3aV3r napisał: Chyba ustawienie na Elacach nie powinno mieć wpływu jak gra igła Dokładnie. A ma? A jak podłączysz bezpośrednio do elac? To jak jest? Tak jak pisałem przełączając odpowiednio przełączniki ustawiasz czy ma grać przedwzmacniacz gramofonu czy elac. Zobacz czy jest różnica i co lepiej brzmi. Odpisz, cytując
R3aV3r Napisano 5 grudnia 2024 Autor Napisano 5 grudnia 2024 6 godzin temu, Palmos napisał: To że muzykę słychać jak się przyłoży ucho do igly to normalne. Ale z odleglosci metra - to już nie koniecznie (przynajniej wg mojej wiedzy). Zadałem zdaje się retortczne pytanie czy wł/wył wiima na to wpływ lub odpięcie kabli od gramofonu - bo nie powinno. Sprawdź lepiej może czy nacisk igły jest ok. Raczej nie powinno być żadnej zwłoki czasowej mieczy dźwiękiem z igły a z głośników. Może wiim tak opóźnia ale tego nie wiem. Chodziło mi o przełączniki fizyczne w Elac. W wiim to tylko w aplikacji (nie wiem jak tam jest bo mam tylko wiim pro bez phono). Możesz zapytać na forum w temacie wiim ultra. Dokładnie. A ma? A jak podłączysz bezpośrednio do elac? To jak jest? Tak jak pisałem przełączając odpowiednio przełączniki ustawiasz czy ma grać przedwzmacniacz gramofonu czy elac. Zobacz czy jest różnica i co lepiej brzmi. Spędziłem dziś dobre kilka godzin kombinując na różne sposoby, ostatecznie co się sprawdza to tak: -gramofon ustawiony na phono i podpięty przez RCA do wejścia phono w Wiim ultra -CD przez RCA podpięte do line in. -Wiim ultra podpięty do głośników przez RCA. sytuacja wygląda tak, przy ustawieniu PHONO na OFF na głośnikach, oba źródła są bardzo cicho, po dołożeniu sporo volume i na Wiim i głośnikach słychać muzykę ale wydaje mi się, że przez to dużo gorzej to gra. Niemniej w takim ustawieniu rozumiem, że i CD przesyła liniowo do głośników oraz w przypadku gramofonu włączy się przedwzmacniacz w Wiimie i przekazuje go też na głośniki. To powoduje, że dźwięk nie jest podwójnie wzmacniany w obu przypadkach i jest „po bożemu”, zgadza się? W ustawieniu PHONO na ON głośność jest już normalna, bardziej basowa. Tu rozumiem, że sygnał z CD jest niepotrzebnie podbity przez przedwzmacniacz w głośnikach a dźwięk z gramofonu jest podwójnie wzmocniony (przez wiima i głośniki). Pytanie tylko czemu jest tak cicho w pierwszej opcji i czy taki zdecydowany volume up zniekształca dźwięk? W każdym razie chyba takie ustawienie pozostawię (bo nic lepszego mi do głowy nie przychodzi) i teraz pokatuje muzykę z 3 źródeł w tych dwóch ustawieniach PHONO na głośnikach (ON i OFF) i zobaczę co lepiej dla mnie brzmi. Ewentualnie czy dokupienie jakiegoś elementu do mojego zestawu w przyszłości pomógłby lepiej to wszystko podłączyć? Dzięki za pomoc! Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 6 grudnia 2024 Napisano 6 grudnia 2024 Gramofon musiał by miec wbudowany PRE albo zewnetrzny. Potem RCA przełącznik i tak podłączyć do ELACa. Odpisz, cytując
Palmos Napisano 6 grudnia 2024 Napisano 6 grudnia 2024 10 godzin temu, R3aV3r napisał: CD przesyła liniowo do głośników oraz w przypadku gramofonu włączy się przedwzmacniacz w Wiimie i przekazuje go też na głośniki Zgadza się 10 godzin temu, R3aV3r napisał: To powoduje, że dźwięk nie jest podwójnie wzmacniany w obu przypadkach i jest „po bożemu”, zgadza się? Jest "po bozemu" tylko że dźwięk z gramofonu przetwarzany przez przedwzmacniacz gramofonowy w wiim. 10 godzin temu, R3aV3r napisał: W ustawieniu PHONO na ON głośność jest już normalna, bardziej basowa. Tu rozumiem, że sygnał z CD jest niepotrzebnie podbity przez przedwzmacniacz w głośnikach a dźwięk z gramofonu jest podwójnie wzmocniony (przez wiima i głośniki). Zgadza się. 10 godzin temu, R3aV3r napisał: Pytanie tylko czemu jest tak cicho w pierwszej opcji i czy taki zdecydowany volume up zniekształca dźwięk? Jak regulujesz głośność w Elac to w wiim ustaw na maksa. 10 godzin temu, R3aV3r napisał: Ewentualnie czy dokupienie jakiegoś elementu do mojego zestawu w przyszłości pomógłby lepiej to wszystko podłączyć? RCA przełączniki tak jak napisał Piotr. Otworzą Ci się dodatkowe opcje. Jak "uzywasz" w jakimś klocku pre gramofonowego to w innych powinny być wyłączone. 10 godzin temu, R3aV3r napisał: Pytanie tylko czemu jest tak cicho w pierwszej opcji i czy taki zdecydowany volume up zniekształca dźwięk? Może wiim coś w tedy "kombinuje" Jak ustawisz w wiim na full to właśnie wtedy nie będzie zniekształcać. Napisałeś że gramofon ma pre i przekacznik. Ja nie mogę tego znaleźć w internecie. Jest tylko info że ma pre. Możesz wrzucić jakąś fotkę? Odpisz, cytując
R3aV3r Napisano 6 grudnia 2024 Autor Napisano 6 grudnia 2024 1 godzinę temu, Palmos napisał: Zgadza się Jest "po bozemu" tylko że dźwięk z gramofonu przetwarzany przez przedwzmacniacz gramofonowy w wiim. Zgadza się. Jak regulujesz głośność w Elac to w wiim ustaw na maksa. RCA przełączniki tak jak napisał Piotr. Otworzą Ci się dodatkowe opcje. Jak "uzywasz" w jakimś klocku pre gramofonowego to w innych powinny być wyłączone. Może wiim coś w tedy "kombinuje" Jak ustawisz w wiim na full to właśnie wtedy nie będzie zniekształcać. Napisałeś że gramofon ma pre i przekacznik. Ja nie mogę tego znaleźć w internecie. Jest tylko info że ma pre. Możesz wrzucić jakąś fotkę? Załączam zdjęcie przełącznika. Co do przełącznika RCA - polecicie jakiś model, @Piotr Sonido? W Q21 mi odpisali, że nie proponują już takich rozwiązań bo podobno wpływa na dźwięk. Domówiłem na szybko QED Performance Audio żeby połączyć CD z Wiim, bo do tej pory używałem jakiegoś, który miałem w domu i do tego był metrowy. Obecnie testuje właśnie z dźwiękiem na full w Wiim i tylko operuje na głośnikach. Odpisz, cytując
Palmos Napisano 6 grudnia 2024 Napisano 6 grudnia 2024 2 minuty temu, R3aV3r napisał: Obecnie testuje właśnie z dźwiękiem na full w Wiim i tylko operuje na głośnikach. No i jak? Zapomniałem napisać że zazwyczaj sygnał z gramofonu jest słabszy niż np ze streamera. Jak masz ustawione tak jak na zdjęciu po podpinasz pod phono w wiimie właśnie i tam działa pre. Jak przełączysz na line Out to korzystasz z pre gramofonu i wtedy podpinasz do line in w wiim. A czy podpinasz też do ground? Odpisz, cytując
R3aV3r Napisano 6 grudnia 2024 Autor Napisano 6 grudnia 2024 10 minut temu, Palmos napisał: No i jak? Zapomniałem napisać że zazwyczaj sygnał z gramofonu jest słabszy niż np ze streamera. Jak masz ustawione tak jak na zdjęciu po podpinasz pod phono w wiimie właśnie i tam działa pre. Jak przełączysz na line Out to korzystasz z pre gramofonu i wtedy podpinasz do line in w wiim. A czy podpinasz też do ground? dopiero zaczałem, jeszcze młody śpi za ścianą, wiec nie mogę za bardzo dołożyć do pieca :P. Taak zauważyłem, że gramofon jest ciszej. Ogólnie wydaje mi się "biedniejszy" w tym ustawieniu, ale potrzebuje pewnie kilku dni. Dokładnie tak zrobiłem, gramofon na phono i do wejscia phono w wiim, line in zarezerwowany dla odtwarzacza CD. Niestety nie podpinam, bo nie mam kabla z uziemieniem, czy to konieczne? Jak tak, może jakiś polecisz? Dodaje jeszcze 3 screeny z aplikacji, może coś powinienem tu zmienić/zmodyfikować? Odpisz, cytując
Palmos Napisano 6 grudnia 2024 Napisano 6 grudnia 2024 1 godzinę temu, R3aV3r napisał: Ogólnie wydaje mi się "biedniejszy" w tym ustawieniu, ale potrzebuje pewnie kilku dni. Tzn z wiim? A jak jest jak podłączysz do Elac? Czy biedniejszy w porównaniu z np. CD? A może biedniejszy bo gra ciszej? 1 godzinę temu, R3aV3r napisał: Niestety nie podpinam, bo nie mam kabla z uziemieniem, czy to konieczne? Jak tak, może jakiś polecisz? Powinno być. Ale sprawdź czy masz przydźwięk (tzn jak puścisz sygnał z gramofonu i igła w górze to czy jak podglosisz to słyszysz buczenie w głośnikach. Jaki? To może zapytaj na forum w wiim ultra (tam jest jakieś inne przyłącze niż w gramofonie). Ja niestety takiego nie uzywam bo mam stary gramofon z wyjściem DIN i mam przejściówkę z uziemieniem na rca. Mam taką za około 100pln bo w taniej właśnie był przydźwięk i łapała zakłócenia. Odpisz, cytując
R3aV3r Napisano 7 grudnia 2024 Autor Napisano 7 grudnia 2024 22 godziny temu, Palmos napisał: Tzn z wiim? A jak jest jak podłączysz do Elac? Czy biedniejszy w porównaniu z np. CD? A może biedniejszy bo gra ciszej? Powinno być. Ale sprawdź czy masz przydźwięk (tzn jak puścisz sygnał z gramofonu i igła w górze to czy jak podglosisz to słyszysz buczenie w głośnikach. Jaki? To może zapytaj na forum w wiim ultra (tam jest jakieś inne przyłącze niż w gramofonie). Ja niestety takiego nie uzywam bo mam stary gramofon z wyjściem DIN i mam przejściówkę z uziemieniem na rca. Mam taką za około 100pln bo w taniej właśnie był przydźwięk i łapała zakłócenia. miałem na myśli mniej szczegółowy, ale troche pogrzebałem w ustawieniach, zrobiłem ponownie ten equalizer i z gramofonu jak i ze spotify gra naprawde dobrze. Po weekendzie dojdzie lepszy kabel do CD i będe testować odtwarzacz. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 11 grudnia 2024 Napisano 11 grudnia 2024 Dnia 6.12.2024 o 11:19, R3aV3r napisał: o do przełącznika RCA - polecicie jakiś model, @Piotr Sonido? nie polecę bo nie korzystam. Dnia 6.12.2024 o 11:19, R3aV3r napisał: W Q21 mi odpisali, że nie proponują już takich rozwiązań bo podobno wpływa na dźwięk. No ale z drugiej strony rozdzielacz Fosi na wzmak amplituner maja. https://pl.aliexpress.com/item/1005005569284553.html?src=google nie znam ale wygląda solidnie. Odpisz, cytując
Palmos Napisano 12 grudnia 2024 Napisano 12 grudnia 2024 15 godzin temu, Piotr Sonido napisał: No ale z drugiej strony rozdzielacz Fosi na wzmak amplituner maja. https://pl.aliexpress.com/item/1005005569284553.html?src=google nie znam ale wygląda solidnie. Warto tego spróbować kolego @R3aV3r jak nie będzie wielkiej różnicy to oddasz. Bo teraz to sygnał z gramofonu jak i z cd w wiim jest konwertowany z analogu w cyfrę, a później ponownie w anolog - dla gramofonu to tak... nie po bożemu. No chyba że musisz korzystać z korekcji wtedy jak mus to mus. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts