Skocz do zawartości

Yamaha RX-A4A + Tylne Efektowe

Jakub Bator

Recommended Posts

Cześć,

Mam prośbę o doradzenie w doborze tylnych efektowych kolumn do wspomnianej yamaha`y RX-A4A. Do tej pory używałem B&W 606 S3 ale mam wrażenie, że ta yamaha sobie z nimi nie radzi. Z racji długiego salonu ( 5,5m ) kolumny mam z tyłu oddalone od miejsca odsłuchu około 2-2,5m ( nie są za raz za miejscem odsłuchowym bo nie mam takiej możliwości ). Niezależnie jak ustawiam wzmocnienie oraz skoryguje przez YPAO, to grają tak cicho, że ich praktycznie nie słychać. Ostatnio dla testu podłożyłem stare Onkyo D-N7TX i nagle wszystko słyszę - nie jest to jakaś rewelacja jakościowo ale słychać efekty. Teraz pytanie czy coś jeszcze powinienem sprawdzić/skorygować by te moje B&W 606 S3 zagrały głośniej czy jednak wymienić na coś innego - myślałem na B&W 607 S3 ponieważ resztę kolumn też mam B&W( oraz rozmiar się liczy - mniejsze lepsze ale bez utraty jakości )  ale jak macie inne propozycje kolumn dla tego AV ( tylnych bo przednie i sub grają bardzo dobrze ) to będę wdzięczny za poradę. 

Od dłuższego czasu mam jeszcze w planie zakup końcówki mocy dla frontów - może to by jakoś pomogło z tyłami ale wątpie - czy tak czy siak to dopiero plan na za kilka miesięcy a ja teraz potrzebuje coś z tymi cichymi efektowymi zrobić ( aktualne ustawiania wzmocnienia dla tyłów +10bB w stosunku do przodów ktore mam na -3dB )

Pozdrawiam

Jakub Bator

Cześć.

Może sprawdź w innym trybie jak to gra np.all channel stereo lub podobny.

Jak będą grać poprawnie głośnościowo to w kinie też powinny.

Spróbuj innych głośników na próbę,obojętnie jakich ,może masz coś na strychu.

Ja mam niższy model Yamahy v6a i do niedawna miałem końcówke mocy przez pre out , na "tyłach" Heco aurora 300 i wszystko jest ok z końcówką czy bez niej.