Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze - pierwszy zestaw do 5k

Audiu

Recommended Posts

Dzień dobry,
Postanowiłem złożyć sobie do mieszkania pierwszy zestaw. Dopuszczam jak najbardziej sprzęt UŻYWANY. Zależy mi głównie na odtwarzaniu z gramofonu ale podstawowe funkcje sieciowe jak obsługa BT i ew. radia będzie mile widziana (wzmacniacz vs amplituner) - chętnie poznam obie opcje, ew. dokupię do wzmacniacza urządzenie zaopatrujące mnie w nowoczesne fukcjonalności, jeśli ma to sens - także proszę o radę :)
Chciałbym stworzyć zestaw składający się z:

• gramofonu
  • preampu (najchętniej w tych pieniądzach to chyba wbudowany we wzmacniacz?)
  • wzmacniacza/amplitunera
  • 2 kolumn

Jestem dość zielony w temacie. W domu rodzinnym mamy zestaw kupiony familijnie oparty na Marantzu 5006, Infinity classia c336 i podstawowym gramofonie plasticzaku Marantza. Z moim uchem i doświadczeniem gra to świetnie :) ale na początek w mieszkaniu własnym nie mam takiego budżetu, przestrzeń też jest ograniczona.

Myślałem aby gramofon kosztował ok 800-1200zł, pozostała kwota na resztę sprzętu. Moje opcje które rozważałem: Pioneer PL 300, Dual 606, Lenco L75, Thorens TD166, z nowych Audio Technica AT-LP120XUSB. Jestem też oczywiście otwarty na wszystkie inne opcje. Preferowane w kolorze drewna i czarne. Srebro mi nie pasuje. Lubię minimalizm raczej.
Pozostałe sprzęty - jestem zielony mocno, nawet nic nie piszę bo wyjdą głupoty, nie wiem co z czym dobrze gada i szkoda waszego czasu na czytanie moich domysłów niczym nie popartych.

Muzyka bardzo różnorodna, nie jestem w stanie podać konkretnego gatunku.
Mieszkam w Trójmieście, jeśli ktoś zna np. ciekawe miejsce restaurujące vintage sprzęty, które warto odwiedzić i zaopatrzyć się tam - zawsze lepiej uniknąć transportu kurierskiego.
Linki do ogłoszeń będą mile widziane lub pozwolicie, że na podstawie Waszych sugestii ja będę szukał i pytał o opinie odnośnie danego sprzętu z ogłoszenia - czy coś Wam np. się nie podoba i zapala czerwoną lampkę albo np. cena jest wygórowana.

Poniżej rzut pokoju, kolumny na czerwono, kanapa nie jest ustawiona idealnie w trójkącie gdyż muszą otwierać się drzwi balkonowe - zaznaczyłem.

Serdecznie dziękuję.

rzut mieszkanie.jpg