Skocz do zawartości

Bowers & Wilkins 686 bi-wiring

Wojtek Mulka

Recommended Posts

Cześć. 

Jakiś czas temu miałem dylemat czy kupić subwoofer do Q Acoustics 2020i i Marantza M-CR611 z powodu niedoboru niskich tonów, lecz koniec końców kupiłem dzisiaj, lecz jeszcze nie podłączyłem Bowers&Wilkins 686. Kupiłem te kolumny w ciemno, kierując się okazyjną w porównaniu do innych ogłoszeń ceną. Teraz czytam o tych kolumnach i zastanawiam się czy dobrze zrobiłem ale trudno. Moje pytanie brzmi co daje słyszalnie bi-wiring, ponieważ tak w kolumnach jak w ustawieniach Marantza jest taka opcja. Czytam na ten temat, ale jakoś nie jestem przekonany, czy w takim zestawieniu jakie mam usłyszę różnicę. Co sądzicie na ten temat? Muszę ktoś z Was słuchał dłużej podobnego zestawienia i może się podzielić spostrzeżeniami?

olx_image_2025-02-10_14-09-28.jpg

To już zmienia postać rzeczy, w takim pokoiku większe kolumny głośnikowe pewnie by zalały Cię dolnym pasmem. 

Piszesz, że czytałeś o tych kolumnach, ale jeszcze ich nie podłączyłeś. Troche tego nie rozumiem.

Sprawdź jak grają i dopiero wtedy, kierując się swoimi odczuciami, zacznij kombinować w którąś stronę z ich dźwiękiem. Po co Ci wiedza nt. bi wire, skoro nawet nie wiesz jak brzmią zakupione kolumny? :)

Cieszę się bardzo :)

W takim wypadku możesz teraz skupić się na akustyce, jeśli masz możliwości. Praktycznie zawsze wiąże się to z jakimiś benefitami. Kabelki potestuj sam, zdania forumowiczów są bardzo podzielone.

Natomiast jeśli chodzi o jakąś radę ode mnie - nie wkręcaj się w te wszystkie zmiany za bardzo bo wiecznie będziesz chciał coś zmieniać. Aktualnie masz dźwięk, który pozytywnie Cię zaskoczył, pozostań przy tym i ciesz się muzyką. 

Pozdrawiam.

W salonie od lat mam zestaw Maratntz PM6004 i CD5004 z kolumnami podłogowymi Mission M33i ale tym co teraz złożyłem jestem zachwycony. Początkowo połączyłem kolumny normalnie, ale po chwili zrobiłem bi-amp i jeszcze bardziej szczęka mi opadła. Z poprawną akustyką może być problem, bo miejsca jest na prawdę niewiele, ale jak na razie zrobiłem co mogłem.

Często słyszę, że ktoś odkrywa muzykę na nowo po zmianie sprzętu, teraz w końcu wiem jak to jest.