Skocz do zawartości

Denon AVR-X1700H + sub Z5500 - czy mógł uszkodzić się DSP?

Kaczo

Recommended Posts

Cześć. Przez ostatnie kilkanaście lat używałem bardzo średniego acz kosztowo świetnego zestawu głośników Z-5500 od Logitecha. Kilka lat temu zakupiłem drugi taki zestaw po pierwszych objawach „padania” pierwszego. 

Zestaw był świetny do filmów czy gier, taki sobie do muzyki. Z czasem pojawiła się potrzeba dekodowania większej ilości formatów toteż padło na budżetowy AVR-1700H spięty z tymi samymi głośnikami. Ponieważ sub z tych głośników jest też wzmacniaczem i zawiera większość logiki koniecznym stało się dostosowanie go do możliwości podłączenia go uniwersalnym Cinchem do AVR w miejsce unikalnego rozwiązania Logitecha. Zrobienie takiej przejściówki nie jest dużym problemem poza faktem, iż jest wiele rewizji tych głośników gdzie pinout i logika działania jest nieco inna.

I do tego miejsca wszystko było super, działało poprawnie a jakość dźwięku uległa znaczącej poprawie. Natomiast w pewnym momencie naszła mnie chęć połączenia posiadanych dwóch zestawów Z5500 w konstrukcję 7.2. O ile 7.1 nie było żadnym problemem o tyle dwa suby okazały się problematyczne z racji dwóch różnych rewizji, innego pinoutu i kilku detali. Po kilku próbach udało się znaleźć metodę na podłączenie obu niskotonowców cinchem i tak też się stało. Niestety coś musiało pójść nie tak gdyż od podłączenia obu jednocześnie do Denona, jeden z subów stał się znacząco cichszy i wywala okazjonalnie swój własny bezpiecznik. Drugi sub z kolei gra nadal głośno jednakże mam wrażenie, iż brzmi znacznie gorzej niż przed moim kombinowaniem. Dla pewności podłączyłem każdy z subów do swoich oryginalnych wzmacniaczy z zestawu logitecha - jeden jest nadal znacznie cichszy, drugi nadal głośniejszy i z taką samą (wg mnie) gorszą jakością grania (dudni, wydaje się mieć znacznie węższe pasmo przenoszenia). A więc skoro niezależnie od źródła jest nieprzyjemny dźwięk to wskazywałoby to na uszkodzenie jednego (lub dwóch jeśli wrażenie gorszego grania to nie efekt placebo) subwooferów.

Ponieważ było wiele prób podłączenia tych subow i dochodzienia jak zrobić nowe przyłącze dla każdego z nich a same suby zostały też finalnie podłączone jednocześnie w oba wyjścia subwoofera w AVR (po czym jeden sub zaczął grać ciszej) to czy nie istnieje hipotetyczna szansa uszkodzenia nie tylko suba ale i DSP Denona?

Generalnie i tak chciałem wymienić subwoofer (w moim użyciu i z racji buczenia obu subow logitecha jest to lepszy pierwszy krok zamiast wymiany satelit) ale chciałbym się upewnić, że mój Denon nie uległ uszkodzeniu. Niestety nie mam już więcej subow do spalenia :)

I teraz do meritum:

1. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy Denon działa poprawnie na wyjściu subwoofera gdzieś w Krakowie?

2. Czy w ogóle jeśli ustawienia Denona działają, można wszystko przestawiać i słychać różnicę a wyjście na subwoofer NIE milczy to czy jest w ogóle szansa, że DSP uległ jakiemuś uszkodzeniu? Zastanawiam się czy padłem obiektem autosugestii gorszego brzmienia czy też faktycznie mogło nastąpić uszkodzenie DSP w taki sposób, że wszystko działa a jednak dźwięk tylko suba brzmi gorzej?

Edytowano przez Kaczo

No nie potrzebnie robiłeś te kombinacje zamiast kupic uzywany sub aktywny dedykowany do systemów kina.

5 godzin temu, Kaczo napisał:

1. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy Denon działa poprawnie na wyjściu subwoofera gdzieś w Krakowie?

nie mam teraz jak Ci tego sprawdzić. Zadzwoń na Kawaleryjską on kiedyś też przeprowadzał serwis.

W sumie jak zapłacisz to w każdym salonie by Ci to pewnie sprawdzili.

5 godzin temu, Kaczo napisał:

. Czy w ogóle jeśli ustawienia Denona działają, można wszystko przestawiać i słychać różnicę a wyjście na subwoofer NIE milczy to czy jest w ogóle szansa, że DSP uległ jakiemuś uszkodzeniu?

Zaprzeczenei w zdaniu pytającym. Nie wiem jak odpowiedzieć.

Mogłes coś uszkodzić. Tak