Skocz do zawartości

Yamaha RX-V485 – problem z nadajnikiem bluetooth

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam problem z odtwarzaniem dźwięku na słuchawkach przez bluetooth z amplitunera YAMAHA RX-V485.

Układ połączeń: DEKODER, BD są wpięte na wejścia HDMI wzmacniacza, HDMI-OUT (ARC) wpięte na telewizor SONY KD65X85JAEP na wejście HDMI (ARC).

1. Chciałem podpiąć słuchawki SONY WH-1000XM5 do słuchania dźwięku.

Problem podstawowy, to beznadziejny dźwięk z transmitera. Jak ze studni, opóźniony, cichy, falujący itp. Nie są to trzaski jak przy utracie zasięgu, ale niewyraźny bardzo złej jakości dźwięk.

- wszystko zaktualizowane;

- urządzenia w trybie transmisji do amplitiunera łączą się z odbiornikiem i dźwięk ok;

- słuchawki SONY WH-1000XM5, XM4, Denon PerL Pro, jakieś stare z kodekiem SBC, łączą się bez problemu, ale dźwięk beznadziejny;

- wyłączałem routery, bluetooth w innych urządzeniach (wszystkie zakłócacze) bez zmian;

- sprawdzałem antenki,

- efekt identyczny na radio, tv itd.

- słuchawki obsługują SCMS-T.

2. Więc testowo chciałem podpiąć się pod TV.

- słuchawki się łączą, dźwięk ok. w momencie, kiedy źródłem TV (Spotify, Netflix itp.)

- nie ma dźwięku z DEKODERA i BD …

W konfiguracji TV dźwięk jest przez kino domowe, więc zakładam, że jest cisza, bo wzmacniacz po HDMI nawet nie posyła dźwięku, bo wszystko idzie od razu lokalnie.

Czy coś jeszcze można sprawdzić w 1 przypadku? Czy coś w środku mogło się rozłączyć? Czy na TV można coś tak ustawić, aby dźwięk był jednak transmitowany na wejście TV (a może jest, tylko TV go rozłącza, zgodnie z wyborem gdzie ma "iść" audio)?

Zastanawiam się nad zakupem zewnętrznego nadajnika. Z tego co widzę w RX-V485 właściwie można go wpiąć tylko na wyjście słuchawkowe. Złącze optyczne też jest tylko wejściem?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

19 godzin temu, Marcin Czyżewski napisał:

Problem podstawowy, to beznadziejny dźwięk z transmitera. Jak ze studni, opóźniony, cichy, falujący itp. Nie są to trzaski jak przy utracie zasięgu, ale niewyraźny bardzo złej jakości dźwięk.

to się zdarza.

Do czego wpiąłeś ten transmiter?

Moze ten nadajnik wepnij w TV?

26 minut temu, Piotr Sonido napisał:

to się zdarza.

Do czego wpiąłeś ten transmiter?

Moze ten nadajnik wepnij w TV?

To jest wbudowany nadajnik/odbiornik w RX-V485. Sprzęt już jest po gwarancji.

Wczoraj wykonałem test i potwierdziłem, że zmiana ustawień w TV na głośniki wbudowane, udostępnia również sygnał na słuchawki. Przełączenie na "system audio" odcina dźwięk.

To rozwiązanie i tak mi się nie podoba, ponieważ podpięcie słuchawek do TV wyłącza w nim dźwięk. Dlatego będę chciał "naprawić" wyjście BT w amplitunerze lub dołożyć zewnętrzny transmiter. Czytając instrukcję do RX-V485 wygląda na to że nadajnik mogę wpiąć tylko na wyjście słuchawkowe.