Skocz do zawartości

• Ostatnie posty

• @Seb to co pisze wyżej Butler to jakiś tam kompromis. Trzeba jednak pamiętać, żeby zachować jak największą odległość pionową między surround a głośnikami warstwy górnej. Chodzi o to, żebyś faktycznie mógł rozróżnić obiekty na poziomie słuchacza od np. lecącego helikoptera albo podającego deszczu. Jak będze mniej niż obstawiam 1m (im więcej tym lepiej w tym przypadku) to IMHO zabawa nie ma sensu. Stąd ten surround poniżej uszu - pytanie czy nie zasłoni go kanapa. Coś za coś 😉 
    • @MariuszZ procedura nie tak , słuchawki brak głębi , kolumny -  akustyka , utwory - " papka" , no dobra ponarzekaliśmy sobie ..... No dobra , @Nowy75 te 50 dych to w złotówkach czy w euro ? Zanim mnie wywalicie to już grzecznie wracam do głównego nurtu dyskusji Z tym testem to coś jak z paskiem w gramofonie. Jak się trochę rozciągnie i obroty nam np. spadną do 33,22 , w pomiarze to wyjdzie, ale na słuch ni cholery. I tu przyznaje rację @Kraft Jarkowi , nasza percepcja nas ogranicza i na całe szczęście. Inaczej w życiu codziennym , gdzie otacza nas lawina dźwięków byśmy oszaleli. Co do sprzętu to tak owszem i dorzuciłbym jeszcze specyfikę akustyczną pomieszczenia. A na koniec co do procedury. Jakaś musi być i jaka by nie była to zawsze nasz mózg musi na chwilę oderwać się od muzyki i wysłać impuls do wykonania innej czynności. Ja ten test traktuje jako takie pozytywne doświadczenie. Odrzuciłem parcie na format plików. Dowiedziałem się , że i tak za cholerę nie usłyszę różnic. Klasyfikuje wyłącznie na takie w których jakość samej muzyki mi odpowiada lub nie.
    • Masz jeszcze pewna opcję, ale traktuj ją troche z przymrużeniem oka, nie każdy sie z nią zgodzi. Jeśli byś kupił głęboką kanapę w której głowa by była odsunięta solidnie od ściany, a ponadto obniżył tylne Atmosy montując je na tylnej ścianie (coś jak RH a nawet niżej), ale nie bliżej niż 1m od uszu, to bezpośrednie kąty dla x.x.4 byś był w stanie chyba uzyskać. Surroundy koniecznie na poziomie uszu a nawet niżej. Strona główna DTS https://dts.com/ Filmów z DTS-HD MA jest od groma, jeśli chodzi o bezstratny kodek jest chyba bardziej popularny od TrueHD. Jednak DTS:X nie ma zbyt wiele. Owszem, to bogata biblioteka, ale zdecydowanie Dolby że swoim Atmosem ma tu niemal monopol w dźwięku obiektowym. Jest jeszcze ekscentryczny AURO3D, oraz nowość od Samsunga (Eclipsa Audio już mają w soundbarach) który ewidentnie idzie na wojnę technologiczną z Dolby nie tylko w obrazie (DV vs HDR10+)  
    • O ile kolumny są sprawne, to trzeba je wymienić jeżeli się znudzą.  
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...