-
Ostatnie posty
-
Cuś jest na rzeczy... Moc emisyjna tego wzmacniacza to nieco ponad 200W, czyli tyle mocy oddaje bezpośrednio w postaci ciepła. Przy mocy 2x22w sinus przy 8/4ohmów. A odczuwalnie dogrzewa pokój wydajniej niż 1,8kW w postaci cokolwiek zakamienionego grzejnika. Bo w odróżnieniu od kaloryfera parzy ciągle. Czyli dwa w jednym... Smakowity A-klasowy dźwięk, i jeszcze pięty potrafi dosmażyć... 😍 Na starość jak znalazł... Je**ć SKS! 😁😁😁
-
Ok Ale mi chodziło o normalne granie, nie na maksa - bardzo głośne. Jeśli jest przester to wydaje mi się że będzie słychać że jest coś nie tak. A jak to jest z lampami? Nie mają (przynajmniej niektore) dużej mocy: 2x15, 2x25w? Moj syn ma fosi audio T20 (taka mała zabawka z lampami) ma 2x50w. Podpiąłem go dla testu pod ma bronze 500 (Rekomendowana moc wzmacniacza: 60 — 200 W) i dał radę bez problemu- oczywiście głośność w granicach rozsądku... Przetwornikom nic się nie stało.
-
Czyli dobrze wyczytałem 😆 A wracając do tego starego wzmacniacza. Śmiało mogę go podpinać?
-
Hej, "Słaby" wzmacniacz jak najbardziej może spalić przetworniki. Jeżeli wzmacniacz słaby mocowo np. 2x50 W napędzając nasze glosniki nie da satysfakcjonujacego nas ciśnienia dB SPL i będziemy podgłasniać przekraczając 50W to co się stanie? Wzmacniacz oczywiście wejdzie w tzw. przester czyli lawinowo wzrośnie THD, czyli również moc, która znacznie przekroczy tabelaryczne 2x50 W, które podawane jest dla określonej wartości THD np. 1%. W przesterze wzmacniacz może spalić przetworniki bez żadnej magii. To czysta fizyka 😉 Dodam, że im wzmacniacz słabszy tym wieksza szansa, że bedzie uzytkownik podgłośniał ponad przester i tym samym narażał przetworniki na spalenie. Dotyczy to glownie wzmacniaczy tranzystorowych. Lampowe w przester wchodzą lagodnie. Mniejsze ryzyko spalenia. Pozdrawiam. M
-
-
-
Ostatnio poruszane tematy