Ahmar Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu Witam, Czytam forum od prawie 2 lat i korzystajac z waszej wiedzy w międzyczasie buduję i kalibruję swoje KD do niedawna byłem całkiem zadowolny z zestawu ale więc żeby się nie nudziło postanowiłem zmienić sub na mocniejszy gdyż mój sb1000 od poczatku trochę nie domagał. Wszedł pb2000pro. Pomieszczenie jest nieduże i wszystko trochę ciasno upchane (zwłaszcza sub) ale na razie nic z tym nie zrobię tak musi być. Obawiałem się czy nie będę strzelał z armaty do kaczek no i tak to chyba jednak trochę jest. Generalnie jest moc zwłaszcza na dole czego brakowało sb1000 górne pasmo powiedzmy że jest bez zmian lub czasem nawet trochę mniejsze a może to przez ten ciężar dołu. Poniżej wklejam wykres z REW po wielu ustawieniach w AVR plus apka SVS. Co sądzicie wykres wydaje się chyba znośny? Dużo dały poduchy w rogu i o dziwo żółty stoliczek (na zdjęciu ) aby wyciągnąć pasmo 50-80h plus 2 podbicia w tych regionach na 6db w apce svs. Be z tego była tam ogromną dziura :(. Do tego pasmo 24hz -6db aby zrównać z resztą. Nic więcej apka nie zrobię. Mam Dirac ale na razie tak jak przy sb1000 jakimś cudem udało mi przy pomocy tutoriali wycisnąć z niego chyba max (niestety reszta pasma zmieniała się ciut na gorzej więc też był to kompromis ale akceptowalny w kinie) tak przy pb2000pro brakuje mi wiedzy i doświadczenia jeszcze bo gra zwykle gorzej niż ustawionym ręcznie jak niżej. Plus chciałem zostawić resztę pasma bez zmian. Sprzęt: Arcam AVR5 Fronty: Focal Theva no3 Centralny: Focal theva center Surround: Monitor Audio Radius 45 Sub: pb2000pro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu (edytowany) Trochę brakuje do ideału.Niestety jeden sub to loteria w ustawieniach.Masz dość duży pogłos w dolnym paśmie .Zbyt długo wybrzmiewa Ono przykrywa ci górne zakresy.Ale raczej z tym nic nie zrobisz. Ewentualnie napchaj wełny do tej kanapy....może trochę pomoże. Te piki Dirac powinien ogarnąć .Możesz też spróbować pobawić się mini dsp. Próbowałeś postawić tego suba w innym miejscu? Edytowano 16 godzin temu przez Gmow1977 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sundin997 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Czy to nie za małe pomieszczenie żyby bas się prawidłowo rozchodził? Możliwe ,że walczysz z wiatrakami ,tak jak napisałeś. Miałem ochote zbudować sobie małe stereo do jeszcze mniejszego pokoju, około 7m2. Zapytałem akustyka na forum,to odpisał że mam sobie dac spokój. Nie chodzi o to żeby cię zniechecać,ale patrząc po sprzęcie,to już sporo $$$ poszło. Edytowano 1 godzinę temu przez Sundin997 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts