Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, 

Czytam forum od prawie 2 lat i korzystajac z waszej wiedzy w międzyczasie buduję i kalibruję swoje KD :) do niedawna byłem całkiem zadowolny z zestawu ale więc żeby się nie nudziło postanowiłem zmienić sub na mocniejszy :) gdyż mój sb1000 od poczatku trochę nie domagał.

Wszedł pb2000pro. Pomieszczenie jest nieduże i wszystko trochę ciasno upchane (zwłaszcza sub) ale na razie nic z tym nie zrobię tak musi być. Obawiałem się czy nie będę strzelał z armaty do kaczek no i tak to chyba jednak trochę jest. Generalnie jest moc zwłaszcza na dole czego brakowało sb1000 górne pasmo powiedzmy że jest bez zmian lub czasem nawet trochę mniejsze a może to przez ten ciężar dołu. Poniżej wklejam wykres z REW po wielu ustawieniach w AVR plus apka SVS. Co sądzicie wykres wydaje się chyba znośny? Dużo dały poduchy w rogu i o dziwo żółty stoliczek (na zdjęciu :)) aby wyciągnąć pasmo 50-80h plus 2 podbicia w tych regionach na 6db w apce svs. Be z tego była tam ogromną dziura :(. Do tego pasmo 24hz -6db aby zrównać z resztą. Nic więcej apka nie zrobię.

Mam Dirac ale na razie tak jak przy sb1000 jakimś cudem udało mi przy pomocy tutoriali wycisnąć z niego chyba max (niestety reszta pasma zmieniała się ciut na gorzej więc też był to kompromis ale akceptowalny w kinie) tak przy pb2000pro brakuje mi wiedzy i doświadczenia jeszcze bo gra zwykle gorzej niż ustawionym ręcznie jak niżej. Plus chciałem zostawić resztę pasma bez zmian.

Sprzęt:

Arcam AVR5

Fronty: Focal Theva no3

Centralny: Focal theva center

Surround: Monitor Audio Radius 45

Sub: pb2000pro

20250412_201250.jpg

20250412_201335.jpg

20250412_194549.jpg

20250412_194557.jpg

20250412_194605.jpg

Napisano (edytowany)

Trochę brakuje do ideału.Niestety jeden sub to loteria  w ustawieniach.Masz dość duży pogłos  w dolnym  paśmie .Zbyt długo wybrzmiewa  Ono przykrywa ci górne zakresy.Ale raczej z tym nic nie zrobisz. Ewentualnie napchaj wełny do tej kanapy....może trochę pomoże.

Te piki Dirac powinien ogarnąć .Możesz też spróbować pobawić się mini dsp.

Próbowałeś postawić tego suba w innym miejscu?

Edytowano przez Gmow1977
Napisano (edytowany)

Czy to nie za małe pomieszczenie żyby bas się prawidłowo rozchodził?

Możliwe ,że walczysz z wiatrakami ,tak jak napisałeś.

Miałem ochote zbudować sobie małe stereo do jeszcze mniejszego pokoju, około 7m2.

Zapytałem akustyka na forum,to odpisał że mam sobie dac spokój.

Nie chodzi o to żeby cię zniechecać,ale patrząc po sprzęcie,to już sporo $$$ poszło.

Edytowano przez Sundin997
Napisano

Dirac powinien trochę wygładzić pasmo.

Natomiast samo pomieszczenie to delikatnie mówiąc "gra nie warta swieczki". Szczególnie patrząc na te satelitki 🤯 Przecież z tego ani dźwięków, ani efektów tak na prawdę, szczególnie patrząc przez pryzmat całego przodu.

Napisano

Zdaję sobie sprawę z pomieszczenia jak wspomniałem, nie wspomniałem że z tej jednej strony otwarte jest na duży salon z kuchnią +ok 40m2.

Satelityki naprawdę dają radę są malutkie ale całkiem mocne coś jak Cambridge minx ale tak są do wymiany i rozłożenia nieco szerzej głównie za sprawą pasma przenoszenia myślę, które uzupełnia sub,  ew. zrobię z nichbkiedyś atmosy. Efekt surround dają fantastyczny jak na takie pchełki. Przestrzeń jest, efekt bycia w środku sceny,  a i dzwięki obiektowe często sam krecę głową jak coś stuknie, walnie z tyłu ect. :)

Suba jeszcze nie przenosiłem bo za bardzo nie ma gdzie z racji gabarytu. Do tego musze nabyć też dłuższy kabel :) rozważalem początkowo sb3000 i może to byłoby lepszy pomysł? Narazie w sumie jestem zadowolony dlatego pytalem o krzywa czy to tak ma być czy coś mnie mija :)

Pewnie jaknnie usłyszę gdzieś że da się lepiej to będę zadowolny w swej niewiedzy. Ew kupię na próbę sb3000 i wtedy porównam :)