Slamajama Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Dzień dobry, Chciałbym poradzić się szanownych użytkowników co do nurtującego mnie zagadnienia. Otóż posiadam kolumny jak w tytule Indiana Line Diva 6, do których według specyfikacji producenta zalecana moc wzmacniacza powinna znajdować się w przedziale 30-160W. Ostatnio miałem okazję usłyszeć wzmacniacz Musical Fidelity m6si, którego zacząłem pożądać. Wzmacniacz ten oferuje moc wyjściową 220W na kanał przy 8 Ohm. Czy mogę zatem podpiąć swoje kolumny pod ten wzmacniacz, czy jest to nie zalecane. Dziękuję i pozdrawiam, Tomasz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Możesz go spokojnie podłączyć. Tranzystorowy wzmacniacz mocniejszy od kolumn jest dla nich bezpieczniejszy niż na odwrót. Bo nawet przy bardzo głośnym graniu, wzmacniacz raczej się nie przesteruje. Z kolei zbyt słaby wzmacniacz tranzystorowy przy bardzo głośnym graniu może wejść w strefę przesterowania, i zniekształcając sygnał uszkodzić głośniki. Dlatego mocniejszy wzmacniacz jest w sumie bezpieczniejszym wyborem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 14 minut temu, michaudio napisał: Dlatego mocniejszy wzmacniacz jest w sumie bezpieczniejszym wyborem. W zasadzie tak, chociaz mialem kiedys sytuacje na domowej imprezie ze kolega odkrecil wzmacniacz na maksa, oczywiscie byl na 'gazie'. Na szczescie glosniki wytrzymaly, a roznie moglo sie skonczyc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu W takich chwilowych, ekstremalnych warunkach nadal piecyk mocniejszy od kolumn będzie dla nich bezpieczniejszy od słabego, który przesterowany powodując charczenie głośników ma znacznie większe szanse je uszkodzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slamajama Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu Dziękuję za odpowiedzi. Czuję się bezpieczniej z tymi informacjami. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts