vh51 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowany) Dzień dobry wszystkim. Jestem trochę zielony w temacie i chciałem was zapytać. Czy mogę podłączyć jako drugą parę kolumny 4ohm (Canton Magnum SE90) do wzmacniacza Sony F570ES ? Jako główne kolumny podpięte mam Eltax Symphony 8.2, na ich tabliczce podana impedancja to 4-8ohm. Cantony to 4 ohm. Chciałbym aby obydwie pary kolumn grały jednocześnie. Mogę to zrobić, czy uwalę wzmacniacz ? Edytowano 16 godzin temu przez vh51 błąd gramatyczne Odpisz, cytując
michaudio Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowany) Jeśli na Eltaxach piszą 4-8 ohm, to znaczy,że też są bardziej cztero niż ośmio omowe Możesz całkiem bezpiecznie podłączyc obie pary szeregowo. Do jednej pary zacisków wzmacniacza. Plus Eltaxów do plusa wzmacniacza Minus Eltaxów do plusa Cantonów Minus Cantonów do minusa wzmacniacza. W ten sposób dodasz do siebie impedancję obu par kolumn. Wzmacniacz będzie się mniej grzał. Edytowano 16 godzin temu przez michaudio Rozszerzenie treści Odpisz, cytując
vh51 Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu O tym w ogóle nie pomyślałem że tak można to podłączyć szeregowo. Czyli rozumiem, że mam dwie możliwości podłączenia, przy czym ta twoja odciąży wzmacniacz aniżeli podłączanie do osobnych kanałów każdej z par ? Odpisz, cytując
vh51 Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu 1 godzinę temu, michaudio napisał: Jeśli na Eltaxach piszą 4-8 ohm, to znaczy,że też są bardziej cztero niż ośmio omowe Możesz całkiem bezpiecznie podłączyc obie pary szeregowo. Do jednej pary zacisków wzmacniacza. Plus Eltaxów do plusa wzmacniacza Minus Eltaxów do plusa Cantonów Minus Cantonów do minusa wzmacniacza. W ten sposób dodasz do siebie impedancję obu par kolumn. Wzmacniacz będzie się mniej grzał. A jeszcze mam pytanie. W tych Cantonach są jeszcze wtyczki starego typu. Ja je pewnie obetnę i połączę jak radziłeś. Ale jak się zorientować który przewód w tej wtyczce był plusem a który minusem ? Odpisz, cytując
michaudio Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Mały bolec to powinien być plus. Ale łatwo to sprawdzić, podłącz na sekundę baterię paluszkową do gołych drutów przypiętych do kolumn. Jeśli basowy, największy głośnik wysunie się do przodu, to polaryzacja jest dobra, gdy go wciągnie, to masz zamieniony plus z minusem. Jak znajdziesz plus to go sobie zaznacz. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Tam i tak sa dwie końcówki. Możesz sobie to podłączyć na próbę zobaczyć że dzwiek jest taki sobie. Wybrac te ktore Ci bardziej pasują i sluchać w stereo. Odpisz, cytując
Recommended Posts