Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Efektów na razie brak niestety.
Przez moje niedopatrzenie trochę, już opisuję o co chodzi i będę mieć jeszcze jedno pytanie w związku z tym icon_smile.gif
Jak kompletowałem wszystko co potrzebne ( kable, preamp, dolutowywanie uziemienia itd.) to byłem prawie pewny, że z tyłu w gramofonie jest gniazdo DIN-5, w które włączę moją przerobioną wtyczkę, ale jak się okazało, z tyłu w gramofonie jest kabel, który ma końcówkę DIN-5 (męską), także, żeby podłączyć gramofon do przedwzmacniacza musiałbym chyba kupić kabel 2xCHINCH - DIN-5(ale żeńskie) i tu przerobić wtyczkę i połączyć to z tym kablem, który wychodzi z tylnej ściany gramofonu.
Dobrze kombinuję? Można w ogóle kupić gdzieś takie kable?icon_smile.gif
Napisano
Albo alternatywnie w celu ograniczenia ilości kabli gniazd i wtyczek kupić wtyczkę żeńską i przelutować kabelki.
Przykładowy koszt wtyczki żeńskiej na warszawskiej giełdzie elektronicznej 1,5 pln.

Propozycja Pacio jest nieco droższa - ale bardziej bezproblemowa (chyba sam bym z niej skorzystał i pewniej, i bezproblemowo i lutownicy wyciągać nie trzeba)

Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam w końcu po długich oczekiwaniach dotarła do mnieta przejściówka z allegro i w końcu otrzymałem to o co walczyłem od poczatku, czyli dobrze grający gramofon podłączony do wieży:)

Dziękuję wszystkim, którzy mi pomagali w realizacji tego zadania i bez których na pewno nie udało by mi się tego zrobićicon_smile.gif

mam jeszcze jedno pytanie już nie tak bardzo zwiazane z gramofonem. Chodzi o bzyczenie w głośniku. Niezależnie czy coś gra czy głośniki są wyciszoe toz prawej kolumny słuchać takie ciągle powtarzajace sie "bzzyt, bzzyt, bzzyt" itd:) jaka może być tego przyczyna i jak to wyleczyć?icon_smile.gif
Dodam, ze głośniki są podłączone takimi zwykłymi kabelkami (drucikami) i wtyczką chinch.
Napisano
Jeśli się udało to się cieszę i chciałbym nadmienić, że właśnie wkroczyłeś w piękny świt winyli icon_smile.gif

Co do wspomnianego bzyk, bzyk.
Czy problem pojawił się wraz z wpięciem gramofonu/przejściówki?
Czy to okresowe bzyk, bzyk czy ciągłe buczenie?
Czy problem występuje jak wybrane jest inne źródło dźwieku niż gramofon?

Jeśli buczenie jest ciągłe i występuje wyłącznie gdy wbrany jako źródło jest gramofon - czy oby na pewno podłączyłeś uziemienie do preampa gramofonowego?

Jeśli mamy doczynienia z okresowymi szpilami - poruszaj kablem przy wtyczkach (zwłaszcza tym od prawego głośniczka) - może przewód się ułamał?

Możliwe również, że głośniczki łapią Ci śmieci od innych urządzeń - rozwiązania: inaczej ułóż kable, przestaw głośniczki, może pomoże

Pozdrawiam
  • 1 month later...
Napisano
Witam, z braku czasu dawno tu nie zaglądałem, ale mam teraz chwilkę więc powracam do tematu i już odpisuję na wszystkie pytania icon_smile.gif

Bzyczenie występowało już wcześniej zanim podpiąłem gramofon i wyglada to tak, że jak puszczę np. płytę CD ale wyciszę całkowicie dźwięk to słychać w głośniku "bzzzyt, bzzyt, bzzyt..." i słychac to bez przerwy jedno bzzyt po drugim:) i nie jest to buczenie:)
Jest to niezależne od tego czy wyciszone jest radio/CD/gramofon.

Jak przed chwilą przystawiłem kolumnę do ucha to dosłuchałem się, że to wydobywa się z tego mniejszego, wysokotonowego głosniczka.