Przemek 20 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Dzień dobry, proszę o pomoc ,zostałem posiadaczem amplitunera Yamaha RX -V4 i 2 głośników NOTA 260 XN .Jestem całkowitym laikiem i chciałbym wykorzystać jak najlepiej ten sprzęt. Używam go w pomieszczeniu 20m2 ,na razie głośniki umieszczone są pod TV w rogu pomieszczenia ,nie jest możliwe inne miejsce na TV , myślałem żeby kolumny powiesić nad TV w odpowiedniej odległości od siebie (nie będzie symetrii względem TV) by jakoś wypełnić pomieszczenie dźwiękiem i ewentualnie dokupić głośnik centralny pod TV(inne głośniki nie wchodzą w grę). Sprzęt ma służyć do słuchania muzyki i oglądania filmów (w tej kolejności) ,czyli żebyśmy mieli radoche z obejrzenia po raz 10 Interstellar ,ale też posłuchania koncertu Hansa Zimmera z Pragi najlepiej z obrazem😄. Proszę o pomoc szanownych forumowiczów czy taki pomysł przejdzie w mojej sytuacji, filmy oglądamy w odległości ok 5 m po przekątnej czasami bliżej ,czy warto dokupywać centralny ,może jakieś inne ustawienia? Odpisz, cytując
Butler Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Siedzisz dość daleko. Ustawienie TV w rogu... uhh, no ale rozumiem. By wykrzesać jak najwięcej z tego co masz, rozstaw głośniki szerzej, pierwszy na lewo od drzwi a drugi symetrycznie z drugiej strony. Wysokość głośników zaplanuj na wysokośći uszu. Dokupienie centralnego po tym zabiegu nie jest złym pomysłem, to kanał który przekasuje bardzo dużo informacji. Odpisz, cytując
Przemek 20 Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu Dzięki ,w grę wchodzi tylko powieszenie głośników nad drzwiami i skierowanie w dół,a jak to będzie wtedy z odbiorem dźwięku z TV podczas filmów ,lewy głośnik będzie z 1m od lewej krawędzi TV ,a prawy przy prawej krawędzi TV Odpisz, cytując
Butler Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Jeśli miałbym wybor między głośnikami przy samym TV, a rozstawionymi ale wyżej nad drzwiami wybrał bym drugą opcję. Ale to trochę jak wybór między dżumą a cholerą. By muza/kino grało satysfakcjonująco trzeba prawidłowo rozmieścić głośniki, nie ma zmiłuj. Odpisz, cytując
Przemek 20 Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu No to cholera 😎, jestem ciekawy czy w takim układzie centralny pomoże w odbiorze filmów,bo przednie będą wysoko i przesunięte w lewo względem TV ,a centralny pod TV. Czy pogłębi to chorobę ,czy zmniejszy objawy? Bo przy muzyce centralny się odetnie i będzie dobrze.... Jak myślisz? Odpisz, cytując
Butler Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Brak symetrii to podwójne zło. Głośnik centralny poprawi odbiór, to są dźwięki z centrum akcji oraz dialogi. Odpisz, cytując
Przemek 20 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Jak myślisz monimaleJakysliszon9maleBo przy muzyce centralny się odetnie i będzie dobrze.... Jak myślisz? Jak myślisz z tym sprzętem i z tym pomieszczeniem ,minimalna odległość między kolumnami ? Do muzyki przede wszystkim i do filmów,żeby było mniejsze zło ? Odpisz, cytując
Recommended Posts