Skocz do zawarto艣ci

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam mam kr贸tkie pytanie kt贸ry amplituner jest najlepszy聽

Pioneer VSX 922K takiego moje kupi膰 za 600zl

Yamaha RX-V483 tego za 800zl jest z pa藕dziernika 2017r聽

yamaha rx-v773 tego za 1000zl to ju偶 wykracza za bud偶et ale pewnie najlepszy z tych co napisa艂em . Ale pewnie z 2013r wi臋c starszy od聽 v483

Kolumny b臋d膮 dokupione w innym terminie jeszcze nie wybrane聽

Edytowano przez Rafal Wdo
Napisano (edytowany)

https://audio.com.pl/testy/kino-domowe/amplitunery-av/2117-pioneer-vsx-922

https://audio.com.pl/testy/kino-domowe/amplitunery-av/2868-yamaha-rx-v483

Testy masz wy偶ej, z tego co widz臋 to Yamaha posiada hdmi z ARC (obecnie w nowych amplitunerach ju偶 jest earc), co mo偶e by膰 przydatne przy 艂膮czeniu z TV. Cho膰 zdaje si臋, 偶e obie maja jak tak czytam. Pioneer ma skaler 1080p. yamaha 4k, jak zamierzasz to pod艂膮czy膰, znaczy czy tylko tv - amplituner czy jeszcze jakie艣 dodatkowe konsole/pc?

Edytowano przez Saimons69
Napisano

Przez HDMI arc do telewizora . Bez konsol itp do telewizora mam jeszcze dekoder Polsatu

Czyta艂em te testy pr臋dzej ale nie wiem ju偶 si臋 zgubi艂em.

Czyli twoim zdaniem Yamaha 483 jest lepsza od pionieera? Pionieer ma jeszcze raz taki pob贸r pr膮du s膮dzi艂em 偶e jest mocniejszy聽

Napisano
7 minut temu, Rafal Wdo napisa艂:

No w艂a艣nie koniec 2017r to jednak nowszy a w por贸wnaniu聽 v483 do Yamahy rx-v773?

Na pewno na plus Yamahy przemawia system kalibracji YPAO. Mia艂em kiedy艣 Pioneera a p贸藕niej Yamah臋 i zdecydowanie lepiej wypada艂a Yamaha ( obydwa niskie modele)

Napisano (edytowany)
26 minut temu, Rafal Wdo napisa艂:

Ale kt贸ra Yamaha?

Ja bym wybra艂 ta艅szy聽Yamaha RX-V483, je艣li nie planujesz rozbudowy na tym aplitunerze wi臋cej ni偶 5.1, bud偶et na g艂o艣niki pewnie te偶 nie b臋dzie ogromny? A zawsze te 200 z艂otych mo偶na wi臋cej przeznaczy膰 na ten cel.

A mo偶e warto dozbiera膰 i kupi膰 u偶ywany zestaw ampli + kolumny + sub.

Edytowano przez Saimons69
Napisano

Raczej 5.1 nie wiem. Prawdopodobnie聽 ta dro偶sza ma wi臋ksz膮 moc a kodeki itp to pewnie takie same ?

Raczej 5.1 nie wiem. Prawdopodobnie聽 ta dro偶sza ma wi臋ksz膮 moc a kodeki itp to pewnie takie same ?

Jednak ta dro偶sza ma du偶o mocniejsz膮 moc聽

Screenshot_2025-09-10-17-40-06-370_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2025-09-10-17-39-54-595_com.android.chrome.jpg

A tu pozosta艂a specyfikacja tej mocniejszej

Screenshot_2025-09-10-17-44-46-470_com.android.chrome.jpg

Napisano
2 godziny temu, Rafal Wdo napisa艂:

Ale kt贸ra Yamaha?

RX-V773 ma wi臋ksz膮 moc, , max 7.1 ( lecz bez Atmos) dekodery HD i bardziej zaawansowan膮 kalibracj臋 (YPAO r.s.c.) i jest zdecydowanie wy偶szym modelem.Natomiast jest fizycznie starszy o oko艂o 5 lat od 483 ,kt贸ry to tez jest ca艂kiem fajnym amplitunerem. 483 r贸wnie偶 posiada dekodery HD, i podstawowe YPAO聽 ( co nie znaczy 偶e z艂e), lecz max 5.1 Nie mog臋 znale藕膰 dok艂adnie, czy s膮 i jakie r贸偶nice w wersjach HDMI.

Napisano (edytowany)
3 minuty temu, Rafal Wdo napisa艂:

A 483 ma atom? Go艣ciu mi m贸wi艂 偶e v773 ma atom przez telefon bo si臋 pytalem

Atom to si臋 przydaje na Netflix z regu艂y

Jaki atom ? Sprecyzuj to okre艣lenie. Mo偶e chodzi o Atmos?

Dodatkowo, aby 773 mia艂 funkcje sieiowe musimiec dodatkowo adapter WI-FI

Edytowano przez Iron
Napisano

呕aden z nich nie posiada Dolby Atmos, to raz. Po drugie , je艣li chodzi o platformy streamingowe to nie tylko Netflix posiada filmy w dolby Atmos ( Hbo, Disney, Amazon te偶 maj膮 pozycje ze 艣cie偶k膮 Dolby Atmos) . Lecz Dolby Atmos wymaga jeszcze g艂o艣nik贸w warstwy g贸rnej , czy to fizycznie zamontowanych na suficie , czy te偶 kolumn-nak艂adek na kolumny odbijaj膮cych d藕wi臋k od sufitu.聽 Cho膰 istnieje tez co艣 takiego jak Dolby Atmos Height Virtualizer, ale tu szczeg贸艂贸w nie znam. By膰 mo偶e wtedy nie musi by膰 fizycznych g艂o艣nik贸w wartwy g贸rnej. W serwisach streamingowych Dolby Atmos oparty jest na DD+, lecz wyst臋puje te偶聽 na materiale Dolby TrueHD ( to g艂贸wnie聽 BlueRay)

Napisano
31 minut temu, Iron napisa艂:

RX-V773 ma wi臋ksz膮 moc, , max 7.1 ( lecz bez Atmos) dekodery HD i bardziej zaawansowan膮 kalibracj臋 (YPAO r.s.c.) i jest zdecydowanie wy偶szym modelem.Natomiast jest fizycznie starszy o oko艂o 5 lat od 483 ,kt贸ry to tez jest ca艂kiem fajnym amplitunerem. 483 r贸wnie偶 posiada dekodery HD, i podstawowe YPAO聽 ( co nie znaczy 偶e z艂e), lecz max 5.1 Nie mog臋 znale藕膰 dok艂adnie, czy s膮 i jakie r贸偶nice w wersjach HDMI.

A tobie o co chodzi艂o z atmos?

Napisano
Przed chwil膮, Rafal Wdo napisa艂:

A tobie o co chodzi艂o z atmos?

W艂a艣nie napisa艂em post wy偶ej. Amplitunery 7-kana艂owe ( i wi臋cej kana艂owe聽馃榿) obecnie posiadaj膮 mo偶liwo艣膰 pracy w kilku konfiguracjach , np. 5.1 lub 5.2, 7.1 lub 7.2 albo 5.1.2 gdzie聽 pierwsza cyfra to ilo艣膰 g艂o艣nik贸w dook贸lnych warstwy dolnej ( na poziomie s艂uchacza). Druga cyfra oznacza ilo艣膰 subwoofer贸w w systemie. Natomiast trzecia cyfra oznacza ilo艣膰 g艂o艣nik贸w w warstwie g贸rnej (Atmos). RX-V 773 posiada siedem ko艅c贸wek mocy ale mo偶e dzia艂a膰 w max konfiguracji 7.1 .Nie obs艂u偶y dolby Atmos bo nie ma takiego dekodera , czyli 5.1.2 nie obs艂u偶y

Napisano
3 minuty temu, Iron napisa艂:

W艂a艣nie napisa艂em post wy偶ej. Amplitunery 7-kana艂owe ( i wi臋cej kana艂owe聽馃榿) obecnie posiadaj膮 mo偶liwo艣膰 pracy w kilku konfiguracjach , np. 5.1 lub 5.2, 7.1 lub 7.2 albo 5.1.2 gdzie聽 pierwsza cyfra to ilo艣膰 g艂o艣nik贸w dook贸lnych warstwy dolnej ( na poziomie s艂uchacza). Druga cyfra oznacza ilo艣膰 subwoofer贸w w systemie. Natomiast trzecia cyfra oznacza ilo艣膰 g艂o艣nik贸w w warstwie g贸rnej (Atmos). RX-V 773 posiada siedem ko艅c贸wek mocy ale mo偶e dzia艂a膰 w max konfiguracji 7.1 .Nie obs艂u偶y dolby Atmos bo nie ma takiego dekodera , czyli 5.1.2 nie obs艂u偶y

No tak musi by膰 9.1 do atmos

Napisano (edytowany)
2 minuty temu, Rafal Wdo napisa艂:

No tak musi by膰 9.1 do atmos

Amplituner musi mie膰 przede wszystkim dekoder Dolby Atmos, aby dekodowa膰 艣cie偶ki w DA

Edytowano przez Iron
Napisano
1 minut臋 temu, Rafal Wdo napisa艂:

To 5.1 b臋dzie optymalne tylko pytanie czy warto bawi膰 si臋 w kino u偶ywane za ma艂e pieni膮dze .聽

Na pocz膮tek tak , i wydaje mi si臋 偶e jednak lepiej b臋dzie zainteresowa膰 si臋 rx-v 483 . W miar臋 nowy, a z czasem mo偶na my艣le膰 o rozbudowie lub wymianie komponent贸w

Napisano

Pewnie bardziej w u偶ywane ni偶 nowe ;)聽waszystko zale偶y co znajdziesz i za ile.

Je艣li zaczynasz przygod臋 z KD to nie martwilbym si臋 o dolby atmos (do atmos 7.1 amplituner wystarczy tylko music umie膰 dekodowa膰 dolby atmos, wtedy mo偶na zrobi膰 konfiguracj臋 5.1.2) ale tak jak ograniczony bud偶et to moim zdaniem skupi膰 si臋 na 5.1.

Napisano
1 minut臋 temu, Rafal Wdo napisa艂:

Ale v jak kupi臋 element kolumny to i tak b臋dzie lipa

Twoje pieni膮dze i decyzja聽 . Pyta艂e艣 o rade聽 wi臋c my艣l臋, 偶e uzyska艂e艣 odpowiedzi