Rafal Wdo Napisano wczoraj o 18:40 Napisano wczoraj o 18:40 (edytowany) Witam mam krótkie pytanie który amplituner jest najlepszy Pioneer VSX 922K takiego moje kupić za 600zl Yamaha RX-V483 tego za 800zl jest z października 2017r yamaha rx-v773 tego za 1000zl to już wykracza za budżet ale pewnie najlepszy z tych co napisałem . Ale pewnie z 2013r więc starszy od v483 Kolumny będą dokupione w innym terminie jeszcze nie wybrane Edytowano wczoraj o 18:50 przez Rafal Wdo Odpisz, cytując
Saimons69 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) https://audio.com.pl/testy/kino-domowe/amplitunery-av/2117-pioneer-vsx-922 https://audio.com.pl/testy/kino-domowe/amplitunery-av/2868-yamaha-rx-v483 Testy masz wyżej, z tego co widzę to Yamaha posiada hdmi z ARC (obecnie w nowych amplitunerach już jest earc), co może być przydatne przy łączeniu z TV. Choć zdaje się, że obie maja jak tak czytam. Pioneer ma skaler 1080p. yamaha 4k, jak zamierzasz to podłączyć, znaczy czy tylko tv - amplituner czy jeszcze jakieś dodatkowe konsole/pc? Edytowano 7 godzin temu przez Saimons69 Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Przez HDMI arc do telewizora . Bez konsol itp do telewizora mam jeszcze dekoder Polsatu Czytałem te testy prędzej ale nie wiem już się zgubiłem. Czyli twoim zdaniem Yamaha 483 jest lepsza od pionieera? Pionieer ma jeszcze raz taki pobór prądu sądziłem że jest mocniejszy Odpisz, cytując
Saimons69 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Ja bym pewnie wybrał z tych dwóch yamahę bo jest nowsza, ale lepiej niech doradzi Ci ktoś doświadczony w temacie Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu No właśnie koniec 2017r to jednak nowszy a w porównaniu v483 do Yamahy rx-v773? Odpisz, cytując
Iron Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 7 minut temu, Rafal Wdo napisał: No właśnie koniec 2017r to jednak nowszy a w porównaniu v483 do Yamahy rx-v773? Na pewno na plus Yamahy przemawia system kalibracji YPAO. Miałem kiedyś Pioneera a później Yamahę i zdecydowanie lepiej wypadała Yamaha ( obydwa niskie modele) Odpisz, cytując
Saimons69 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 26 minut temu, Rafal Wdo napisał: Ale która Yamaha? Ja bym wybrał tańszy Yamaha RX-V483, jeśli nie planujesz rozbudowy na tym aplitunerze więcej niż 5.1, budżet na głośniki pewnie też nie będzie ogromny? A zawsze te 200 złotych można więcej przeznaczyć na ten cel. A może warto dozbierać i kupić używany zestaw ampli + kolumny + sub. Edytowano 6 godzin temu przez Saimons69 Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Raczej 5.1 nie wiem. Prawdopodobnie ta droższa ma większą moc a kodeki itp to pewnie takie same ? Raczej 5.1 nie wiem. Prawdopodobnie ta droższa ma większą moc a kodeki itp to pewnie takie same ? Jednak ta droższa ma dużo mocniejszą moc A tu pozostała specyfikacja tej mocniejszej Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Jeszcze jest taki A tu specyfikacje Odpisz, cytując
Iron Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Rafal Wdo napisał: Ale która Yamaha? RX-V773 ma większą moc, , max 7.1 ( lecz bez Atmos) dekodery HD i bardziej zaawansowaną kalibrację (YPAO r.s.c.) i jest zdecydowanie wyższym modelem.Natomiast jest fizycznie starszy o około 5 lat od 483 ,który to tez jest całkiem fajnym amplitunerem. 483 również posiada dekodery HD, i podstawowe YPAO ( co nie znaczy że złe), lecz max 5.1 Nie mogę znaleźć dokładnie, czy są i jakie różnice w wersjach HDMI. Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu A 483 ma atom? Gościu mi mówił że v773 ma atom przez telefon bo się pytalem Atom to się przydaje na Netflix z reguły Odpisz, cytując
Iron Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 3 minuty temu, Rafal Wdo napisał: A 483 ma atom? Gościu mi mówił że v773 ma atom przez telefon bo się pytalem Atom to się przydaje na Netflix z reguły Jaki atom ? Sprecyzuj to określenie. Może chodzi o Atmos? Dodatkowo, aby 773 miał funkcje sieiowe musimiec dodatkowo adapter WI-FI Edytowano 3 godziny temu przez Iron Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowany) Dolby atmos o to tobie chodziło? Edytowano 3 godziny temu przez Rafal Wdo Odpisz, cytując
Iron Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Żaden z nich nie posiada Dolby Atmos, to raz. Po drugie , jeśli chodzi o platformy streamingowe to nie tylko Netflix posiada filmy w dolby Atmos ( Hbo, Disney, Amazon też mają pozycje ze ścieżką Dolby Atmos) . Lecz Dolby Atmos wymaga jeszcze głośników warstwy górnej , czy to fizycznie zamontowanych na suficie , czy też kolumn-nakładek na kolumny odbijających dźwięk od sufitu. Choć istnieje tez coś takiego jak Dolby Atmos Height Virtualizer, ale tu szczegółów nie znam. Być może wtedy nie musi być fizycznych głośników wartwy górnej. W serwisach streamingowych Dolby Atmos oparty jest na DD+, lecz występuje też na materiale Dolby TrueHD ( to głównie BlueRay) Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 31 minut temu, Iron napisał: RX-V773 ma większą moc, , max 7.1 ( lecz bez Atmos) dekodery HD i bardziej zaawansowaną kalibrację (YPAO r.s.c.) i jest zdecydowanie wyższym modelem.Natomiast jest fizycznie starszy o około 5 lat od 483 ,który to tez jest całkiem fajnym amplitunerem. 483 również posiada dekodery HD, i podstawowe YPAO ( co nie znaczy że złe), lecz max 5.1 Nie mogę znaleźć dokładnie, czy są i jakie różnice w wersjach HDMI. A tobie o co chodziło z atmos? Odpisz, cytując
Iron Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Przed chwilą, Rafal Wdo napisał: A tobie o co chodziło z atmos? Właśnie napisałem post wyżej. Amplitunery 7-kanałowe ( i więcej kanałowe 😁) obecnie posiadają możliwość pracy w kilku konfiguracjach , np. 5.1 lub 5.2, 7.1 lub 7.2 albo 5.1.2 gdzie pierwsza cyfra to ilość głośników dookólnych warstwy dolnej ( na poziomie słuchacza). Druga cyfra oznacza ilość subwooferów w systemie. Natomiast trzecia cyfra oznacza ilość głośników w warstwie górnej (Atmos). RX-V 773 posiada siedem końcówek mocy ale może działać w max konfiguracji 7.1 .Nie obsłuży dolby Atmos bo nie ma takiego dekodera , czyli 5.1.2 nie obsłuży Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 3 minuty temu, Iron napisał: Właśnie napisałem post wyżej. Amplitunery 7-kanałowe ( i więcej kanałowe 😁) obecnie posiadają możliwość pracy w kilku konfiguracjach , np. 5.1 lub 5.2, 7.1 lub 7.2 albo 5.1.2 gdzie pierwsza cyfra to ilość głośników dookólnych warstwy dolnej ( na poziomie słuchacza). Druga cyfra oznacza ilość subwooferów w systemie. Natomiast trzecia cyfra oznacza ilość głośników w warstwie górnej (Atmos). RX-V 773 posiada siedem końcówek mocy ale może działać w max konfiguracji 7.1 .Nie obsłuży dolby Atmos bo nie ma takiego dekodera , czyli 5.1.2 nie obsłuży No tak musi być 9.1 do atmos Odpisz, cytując
Iron Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 2 minuty temu, Rafal Wdo napisał: No tak musi być 9.1 do atmos Amplituner musi mieć przede wszystkim dekoder Dolby Atmos, aby dekodować ścieżki w DA Edytowano 2 godziny temu przez Iron Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu To 5.1 będzie optymalne tylko pytanie czy warto bawić się w kino używane za małe pieniądze . Odpisz, cytując
Iron Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, Rafal Wdo napisał: To 5.1 będzie optymalne tylko pytanie czy warto bawić się w kino używane za małe pieniądze . Na początek tak , i wydaje mi się że jednak lepiej będzie zainteresować się rx-v 483 . W miarę nowy, a z czasem można myśleć o rozbudowie lub wymianie komponentów Odpisz, cytując
Rafal Wdo Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) Ale jak kupię słabe kolumny to i tak będzie lipa Edytowano 2 godziny temu przez Rafal Wdo Odpisz, cytując
marito Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu To kup porządne, w czym problem ? Odpisz, cytując
Saimons69 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Pewnie bardziej w używane niż nowe waszystko zależy co znajdziesz i za ile. Jeśli zaczynasz przygodę z KD to nie martwilbym się o dolby atmos (do atmos 7.1 amplituner wystarczy tylko music umieć dekodować dolby atmos, wtedy można zrobić konfigurację 5.1.2) ale tak jak ograniczony budżet to moim zdaniem skupić się na 5.1. Odpisz, cytując
Iron Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, Rafal Wdo napisał: Ale v jak kupię element kolumny to i tak będzie lipa Twoje pieniądze i decyzja . Pytałeś o rade więc myślę, że uzyskałeś odpowiedzi Odpisz, cytując
Recommended Posts