Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

W ramach gonienia zajączka kupiłem właśnie tytułowy wzmacniacz. Po co o tym pisać? Bo nie było o nim zbyt wiele na forum, a uchodzi za najlepszą implementację TPA3255 z PFFB i miał wręcz entuzjastyczne recenzje na ASR i blogu Archimago. Jest chwalony za bardzo dobre parametry pomiarowe, niskie zniekształcenia i dużą moc, szczególnie biorąc pod uwagę jego kompaktowe wymiary.  Słowem - A7 (i bazujący na TPA3251 A5) ma być najlepszym, co ma obecnie do zaoferowania budżetowa klasa D, konkurując z konstrukcjami kilka razy droższymi. Patrząc się na pomiary - można trochę lepiej wydając około 4-6 tys. i więcej (np. trzymając się klasy D - coś na układach Purifi).

Producent podaje bardzo dobre parametry: THD+N przy mocy 5 W wynosi 0,0006% przy 4 Ω i 0,0005% przy 8 Ω, a stosunek sygnału do szumu oraz zakres dynamiki (1% THD+N, 1 kHz, A-wt) sięgają 126 dB. Pasmo przenoszenia mieści się w zakresie 20 Hz–35 kHz (±0,5 dB), a przesłuch między kanałami wynosi -110 dB. Wzmacniacz współpracuje z obciążeniami od 2 do 16 ohmów (ponoć potrafi stabilnie przy tych 2 ohmach pracować). Moc wyjściowa przy 1% THD+N wynosi 2x250 W przy 4 Ω oraz 2x140 W przy 8 Ω, a przy 10% THD+N odpowiednio 2x300 W i 2x180 W. Generalnie parametry te znajdują potwierdzenie w niezależnych pomiarach. 

Wzmacniacz jest słabo dostępny w EU. Wiem, że oferuje go Audiophonics (370 eur). Ja kupiłem go na Aliexpress w sklepie producenta. Z opłatami, przesyłką, z uwzględnieniem promocji, wyszło poniżej 1000 zł. U mnie gra z Elac DBR62 wspomaganych przez sub Rel T/5x (crossover na 90 Hz). Źródło - WiiM Ultra, DAC - Fosi ZD3, połączenie XLR. Za preamp robi WiiM - na wzmacniaczu i na Fosi ZD3 jest ustawiony vol bypass. Porównanie mam z pozostałymi grającymi w domu wzmacniaczami - Fosi ZA3 i Cambridge Audio CXA61. 

Wzmacniacz nie imponuje wyglądem, ale na żywo wygląda lepiej niż na zdjęciach, poza tym, że się palcuje (co widać na zdjęciu). Obudowa w pełni metalowa, sprawia wrażenie super solidne. Zasilacz GaN (48v 5A) - ma to samo oznaczenie co wzmacniacz Fosi, ale jest mniejszy i sprawia nieco lepsze wrażenie.

Jak to gra? W skrócie zaskakująco dobrze i jest zaskakująco duża różnica (na plus) do Fosi. Kilka uwag:

• Kupiłem go jako zamiennik Fosi dlatego, że w niektórych utworach (głównie przy ciężkim rocku i muzyce symfonicznej) brakowało mi "pary", dynamiki. Żeby to jako tako brzmiało musiałem grać bardzo głośno, a i tak czegoś było brak. Elac to trudne kolumny i dołożenie mocy dużo dało - teraz jest tak jak trzeba - czuć potęgę brzmienia przy nagłych zmianach dynamiki. Dobrze, że wziąłem do moich kolumn A7, a nie A5 - mocy jest w sam raz.
  • Słychać więcej drobnych szczegółów i mam wrażenie, że kolumny są lepiej kontrolowane. Jest wrażenie całkowitej przejrzystości. Ma to kilka skutków - po pierwsze mogę grać ciszej (sprawdzone miernikiem natężenia dźwięku). Satysfakcjonujące poziomy dla określonych gatunków lokują się niżej, niż przy Fosi.Prawdopodobnie jest to zasługą lepszej hmmm... mikrodynamiki (dobrze to nazywam?) - chodzi o krótkie (na ułamek sekundy) wyjścia na wysokie poziomy głośności. Po drugie wzmacniacz jest bardziej wymagający w stosunku do nagrań. Wychodzą wszystkie wady, np. szumy tła. Fosi to wszystko trochę bardziej zamazuje. Natomiast dobre nagranie z dobrą dynamiką brzmi rewelacyjnie. 
  • jest świetna przestrzenność i lepsza scena niż przy Fosi.  
  • Kolumny przy wzmacniaczu ustawionym na pełną moc vol bypass) nie wydają żadnego dźwięku (nie ma syczenia, buczenia itp.) 
  • Automatyczne włączanie i wyłączanie w moich warunkach działa bardzo dobrze (mam nową wersję z poprawionymi parametrami aktywacji - na starą były skargi w sieci). Opóźnienie przy włączeniu to około 4 s. Nie ma dźwięku pop.

Porównanie z CA CXA61 jest trudniejsze. Wzmacniacz stale gra w salonie z innymi kolumnami (Dali Oberon 5) w znacznie łatwiejszych warunkach akustycznych. Mimo to brzmi obecnie wyraźnie gorzej niż mój zestaw "gabinetowy". Powody to jednak niekoniecznie wzmacniacz jako taki - po pierwsze CXA61 ma słaby DAC i lepiej wchodzić do niego analogowym wejściem, po drugie źródło, tj. WiiM Pro Plus na moje ucho brzmi gorzej na wyjściu optycznym niż na Coaxial (czysto subiektywne wrażenie), a jest podpięte do CXA61 właśnie przez złącze optyczne. Niemniej nie jestem pewien czy teraz kupiłbym jeszcze raz ten wzmacniacz. 

Ogółem - przy tej cenie A7 to rewelacja. W kategoriach niezależnych od ceny - bardzo dobra propozycja. Myślę, że zostanie u mnie na dłużej. 

IMG_7450.jpeg

• 4 months later...
Napisano

Widzę, że nikt nie udziela się w temacie , więc dodam swoje przemyślenia i doświadczenia z tym sprzętem. Jestem posiadaczem 3e Audio A5. Konfiguracja sprzętowa to: wiim pro plus pod RCA (zawsze), typ filtra DAC: Super Slow Roll-Off Filter(NOS), kable Belden połączone z Elac DFR52, pokój 16m2, a z aneksem kuchennym 25m2.

Dla porównania użyłem: Magnat Mr780, Audiolab 6000a, Smsl AO200 MK2.

Pierwsze wrażenia to granie bardzo równe, bez korektora (przy innych wzmacniaczach zawsze musiałem schodzić 1-3db z górnego pasma) i to nie jest to co było wcześniej, zaryzykuję stwierdzenie, że to najbardziej spokojne, łagodne i płynne granie jakie dotąd doświadczyłem! To jest poprostu inne granie, do którego byłem przyzwyczajony wcześniej. Mam poczucie, że gra dużo większy klocek niż jest w rzeczywistości, a dźwięk, sposób prezentacji nie wskazuje na klasę d! Ciche słuchanie jest bardzo komfortowe - pełne pasmo. Scena zaskakuje, wrażenie odrywającego dźwięku - najlepiej słychać to w muzyce elektronicznej, plumkanie, ambienty itd

Funkcjonalność, czyli auto wykrywanie sygnału to najlepsza rzecz i to jest "game changer" dla mnie, jak również obejście układu głośności - fajna sprawa.

I na koniec:

Jest bardzo prawdopodobne, że po dłuższym obcowaniu z tym wzmacniaczem inne będą wydawać się krzykliwe i ostre🫣🤔🙂

Ale też nasuwa się kolejna myśl.. wzmacniacz powinien wzmacniać dźwięk, tylko tyle i aż tyle i robić to w najbardziej poprawny sposób. Tu mamy doskonałe parametry i pomiary! I czy właśnie ta poprawność nie będzie za nudna w dalszym obcowaniu🤔..czas pokaże...😉

Pozdrawiam 

Napisano
23 minuty temu, Artur Charicki napisał:

@pio05 A mógłbyś krótko napisać różnice w brzmieniu między 3e a Smsl ao200 mk2? 

Najprościej można wskazać różnice w przekazie - jest bardziej ekspansywny, minimalnie bardziej błyszczy i jest większy kick w basie (ale to może byl taki zamiar, żeby skonfigurować domyślny dźwięk w ten sposób), smsl ma korektor wbudowany więc można sobie dodać lub ująć. Ale poza tym niuansem trudno wyzbyć się wrażenia, że gra to zawodowo i czy potrzebujemy czegoś więcej...

3e audio A5 gra z wielką ogładą, trudno odróżnić, czy to klasa ab czy d...i separacja, scena wzorowe...

Ogólnie ten smsl może zawstydzić wiele innych, droższych wzmacniaczy 🙂 Polecam 

Napisano

O, widzę, że się wątek ożywił. Używam 3e audio A7 od września. Pojawił się jeden problem - coś się spieprzyło z autouruchamianiem i teraz nie wyłącza się automatycznie. A poza tym?

Poza tym po tym czasie lubię go bardziej, niż lubiłem na początku. Zmieniłem jedną rzecz w konfiguracji - wywaliłem DAC fosi i podpiąłem bezpośrednio do WiiM Ultra (przez RCA zamias XLR). I niby DAC nie ma znaczenia (nie pamiętam już specyfikacji, ale to niemal ten sam lub ten sam układ Sabre), ale wrażenie miałem takie, jakbym zdjął koc z głośników.

Główna cecha - włączam i nie ma wzmacniacza, a jest muzyka. Może być bardzo cicho, albo bardzo głośno, zawsze jest muzyka, a nie wzmacniacz. Obecnie lokuję go wyraźnie wyżej, niż CA CXA61, który gra w salonie i znacznie, znacznie powyżej Fosi ZA3, którego używałem wcześniej. Zabawne jest to, że po doświadczeniach z tym małym pyrtkiem wzmacniacze z przedziału 10-20kzł nie robią specjalnego wrażenia.

Dla mnie to jak na razie przypadek dogonienia króliczka. Żeby myśleć o czymkolwiek lepszym, musiałbym radykalnie poprawić jakość kolumn (elac DBR 62) i suba (REL T/5x). Znacznie więcej sensu ma więc posiedzenie nad akustyką pomieszczenia i filtrami, albo po prostu kupienie minidsp z licencją dirac. Ale w gruncie rzeczy nie odczuwam potrzeby nawet tego. Po prostu słucham.

Uważam, że to sprzęt, który warto posłuchać i warto mieć, chociażby ze względów kolekcjonerskich. Zwłaszcza, że cena jest śmieszna.