Skocz do zawartości

Nowy DAC/AMP od Fiio K13 R2R - pierwsze testy, porównania, opinie

Recommended Posts

Napisano
47 minut temu, il Dottore napisał:

Stary, dzięki! 

Po z górą 30 latach przerzucania gratów ktoś mnie w końcu oświecił i powiedział, co ma robić DAC,  jaki ma być i jaki ma nie być.  To naprawdę bezcenne. 

Pełna zgoda, że DAC ma niczego nie dodawać. Jeśli zatem dodaje interpolowane (a raczej - wyssane z brudnego palucha) dane w ramach oversamplingu, to taki DAC można sobie wiadomo gdzie wsadzić. Zatem - tylko NOS. NOS niczego nie dodaje. 

Ale należy się jedno uzupełnienie - idealny DAC powinien również niczego nie odejmować! Utrata informacji zawartej w pliku muzycznym jest dla słuchacza równie bolesna, jak dodanie fałszywej informacji nadmiarowej. W jednym i drugim przypadku mowa jest o zniekształceniu pierwotnego przekazu. 

O czym mowa? Otóż mowa o zniekształceniach w domenie czasu. Generowanie tychże zniekształceń to immanentna cecha przetworników delta/sigma. Dlatego te przetworniki brzmią sztucznie i nienaturalnie. To nie magia, nie marketingowy bełkot, to czysta fizyka. 

Co nas prowadzi do fundamentalnych wniosków w sprawie przetworników D/A - żeby grało, musi być: 

1/ R2R

2/ NOS 

Czyli wszystkie R2R DAC NOS grają tak samo? 😁

Napisano
23 godziny temu, mateolo2 napisał:

to szyby i ściany są największym wrogiem

Nie zgodzę się. Największym wrogiem są Rosjanie, Niemcy i eurokomuna. 

Szyby i ściany to są nasi przyjaciele - bez nich zimą byśmy pozamarzali. 

Napisano
1 minutę temu, il Dottore napisał:

Nie zgodzę się. Największym wrogiem są Rosjanie, Niemcy i eurokomuna. 

Szyby i ściany to są nasi przyjaciele - bez nich zimą byśmy pozamarzali. 

Słuchaj, nikt Ci nie jest w stanie kazać wieszać zasłon i przestawiać kolumn :) Niech Ciebie to cieszy, to jest najważniejsze :) 

Szkoda tylko, że masz taki zacny sprzęt, a nawet Ci w tych warunkach trudno określić jak gra. Szkoda go troszkę 

Napisano
1 minutę temu, pairtick napisał:

Czyli wszystkie R2R DAC NOS grają tak samo? 

Czyli nadszedł czas na zadawanie głupich pytań? 

Weź sobie jakiś DAC R2R, obok postaw drugi i jeszcze kilka innych. I posłuchaj. Kto zabrania? 

Napisano
Przed chwilą, mateolo2 napisał:

Szkoda go troszkę 

Też mi go szkoda. Taki zacny jest, a musi grać Beatę Kozidrak. 

Może w ramach zadośćuczynienia owinę głośniki zasłonami na noc? :) To dla nich jedyna szansa kontaktu z cenną materią, bo na nowej chałupie też mam żaluzje i zero zasłon. 

Sorry, jakoś nie czuję się dobrze w klimatach PRL (te zasłony, firany...) i nawet dla bezcennej akustyki nie jestem w stanie iść na estetyczne ustępstwa. Ale zapytam kolegę (ma zakład, co montuje żaluzje) może są żaluzje np. pokryte filcem? Ale chyba nie ma, bo jak to potem  z kurzu czyścić? 

23 minuty temu, pairtick napisał:

wg Ciebie, grają tak samo 

gdzie to napisałem?

27 minut temu, mateolo2 napisał:

w tych warunkach trudno określić jak gra

Bardzo łatwo określić. Gra zajebiście. :) 

https://banbye.com/watch/v_v69cxp3Ok8sl?tab=0

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, tmnich napisał:

Sprzedane 🙂

Czyli mówisz, że nie czujesz dużych różnic między warmerem a k13? Ja się bałem najbardziej tej małej ilości basu w warmerze. Możesz się wypowiedzieć? Czy Twój też dojechał oklejony w takiej pomarańczowej taśmie, że to pierwsze pudełko trzeba było rozerwać/rozciąć, żeby się do niego dostać?! Chciałem je sobie zostawić a tak poszło do kosza. @Mar_Wal?

Edytowano przez mateolo2
Napisano
5 minut temu, mateolo2 napisał:

Czyli mówisz, że nie czujesz dużych różnic między warmerem a k13?

Nie, różnica była w A10 🙂.

7 minut temu, mateolo2 napisał:

Możesz się wypowiedzieć? Czy Twój też dojechał oklejony w takiej pomarańczowej taśmie, że to pierwsze pudełko trzeba było rozerwać/rozciąć, żeby się do niego dostać?!

W tej samej.

Napisano
1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Sorry, jakoś nie czuję się dobrze w klimatach PRL (te zasłony, firany...) i nawet dla bezcennej akustyki nie jestem w stanie iść na estetyczne ustępstwa.

Nic mi do tego, ale ta wykładzina na stole (obrus) i niepochowane wiszące wszędzie kable już Ci klimatu PRL nie przypominają? To, że szafka TV nie stoi mniej więcej na środku między kolumnami też? Wirtuoz nowoczesności i wyczucia stylu się znalazł.

Napisano
12 minut temu, mateolo2 napisał:

Czy Twój też dojechał oklejony w takiej pomarańczowej taśmie, że to pierwsze pudełko trzeba było rozerwać/rozciąć, żeby się do niego dostać? @Mar_Wal?

Tak samo. Zaplombowany prawie nie do przejścia ;) Ja od spodu sie jakoś dostałem i pudło w razie W odratowane.

Napisano
21 minut temu, d00 napisał:

To, że szafka TV nie stoi mniej więcej na środku między kolumnami też?

A dlaczego ma stać na środku, tak zapytam z ciekawości? Dla symetrii? W imię zasad? Bo nie rozumiem. 

W PRL się stawiało asymetrycznie? To już dawno było, nie pamiętam dokładnie.

Napisano
2 minuty temu, il Dottore napisał:

A dlaczego ma stać na środku, tak zapytam z ciekawości? Dla symetrii?

Dla symetrii, dokładnie tak. Jeśli już idziemy w nowoczesność nazywając firany czy zasłony PRL-em, to bądźmy dokładni.

Napisano
6 minut temu, il Dottore napisał:

A dlaczego ma stać na środku, tak zapytam z ciekawości? Dla symetrii? W imię zasad? Bo nie rozumiem. 

Tak, w imię zasad stereo. Po lewej stronie masz dodatkową asymetrię wprowadzaną przez otwarte drzwi.

Napisano
Przed chwilą, pairtick napisał:

Po lewej stronie masz dodatkową asymetrię wprowadzaną przez otwarte drzwi.

To straszne! Teraz nie zasnę. :D 

Przed chwilą, pairtick napisał:

Czyli nie rozumiesz sensu tego co sam napisałeś?

Czyli boisz się odpowiedzieć wprost na moje pytanie? Przypominam jak brzmiało: gdzie to napisałem?

Napisano
Przed chwilą, il Dottore napisał:

A wiesz gdzie ja mam symetrię? :) 

Telewizor stoi dokładnie tam gdzie powinien stać. Ani centymetra w prawo czy w lewo. Tak ma być. 

Masz dokładnie tam, gdzie całą akustykę pokoju. Dla Ciebie to nie gra roli. Jesteś ignorantem i tyle. Za to do wymądrzania się na tematy, o których wiesz tyle, co ja o rozmiarze biurka papieża oraz cwaniakowania, jesteś The Number One.

Graj, słuchaj, podziwiaj swój sprzęt. Niech Ci sprawia radość.

Szkoda czasu na dalszą dyskusję.