Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam,

Otrzymałem od żony w prezencie gramofon Argon Audio TT MK2. Niestety nie mam go do czego podłączyć a moje ostatnie głośniki po prostu postanowiły się nie włączyć i chciałbym w końcu kupić coś lepszego (posiadałem presonus Eris 4.5).

Poszukuję porady jaki sprzęt dobrać do tego gramofonu by to fajnie zagrało. Budżet 3k +/- 500zl. Salon wielkości 28m2. Kolumny najlepiej podłogowe (kiedyś miałem Tonsil Alton 80 i takie większe kolumny mi się zawsze podobały). Fajnie by była możliwość puścić coś ze Spotify ale zakładam że raczej takie bajery w tym budżecie będą bezsensowne. Sprzęt może być używany byle dostępny w okolicy Poznania

Edytowano przez Mateusz Żyła
Napisano
2 godziny temu, Mateusz Żyła napisał:

Witam,

Otrzymałem od żony w prezencie gramofon Argon Audio TT MK2. Niestety nie mam go do czego podłączyć a moje ostatnie głośniki po prostu postanowiły się nie włączyć i chciałbym w końcu kupić coś lepszego (posiadałem presonus Eris 4.5).

Poszukuję porady jaki sprzęt dobrać do tego gramofonu by to fajnie zagrało. Budżet 3k +/- 500zl. Salon wielkości 28m2. Kolumny najlepiej podłogowe (kiedyś miałem Tonsil Alton 80 i takie większe kolumny mi się zawsze podobały). Fajnie by była możliwość puścić coś ze Spotify ale zakładam że raczej takie bajery w tym budżecie będą bezsensowne. Sprzęt może być używany byle dostępny w okolicy Poznania

Cześć

Spośród nowych produktów, zakup streamera i kolumn podłogowych to będzie wydatek bliżej 5-6 tysięcy za zestaw. Czy rozważyłbyś ewentualnie zakup czegoś lepszego na raty? 10 lub 20x0%? Jeśli potraktujesz to jako inwestycje na dłużej, to zyskasz coś lepszego :)

Napisano
Dnia 26.09.2025 o 07:23, Piotr Sonido napisał:

W cenie 3000 zł mozna polować na znacznie lepsze klocki. 

I nie dobiera się sprzętu pod gramfon tylko pod Twojego gusta. Ewentualnie pomieszczenie.

Coś w tych tematach nam podpowiesz, żebyśmy mogli doradzić. 

Byłbym skłonny nawet 4k na to przeznaczyć po dłuższym namyśleniu. Pomieszczenie 28m2, 5.5m x 5.1m, kolumny miałyby stać w rogach, kanapa w odległości 2.5m od ściany na której by stały kolumny. Co do gustów, słucham głównie ACDC, Metallica, Pink Floyd, The Rolling Stones, często słucham muzyki filmowej - Hans Zimmer etc.

Napisano

No to skoro nie musi być nówka to w tej cenie masz Magnaty Quantum seria 755/757 plus jakiś cieplejszy wzmacniacz jak bazowy Atoll czy Magnat/Denon.

Fajne kolumny to także Monitor audio RX6 do nich coś z gamy Onkyo Integra 8850/8870

Heco Metas XT 501 czy 701

Wybór jest na prawde spory.