Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Forum Audio, ale wiem że jest tu parę osób dla których elektryczność , a tym bardziej systemy pomiarowe nie jest zagadnieniem tak skomplikowanym jak dla mnie. A mam taki problem. 15 czerwca b.r. zakład elektryczny wymienił mi licznik energii, to nie była moja decyzja. Teraz jest taki ze zdalnym odczytem. No i zauważyłem, że zużycie energii właśnie od czerwca wzrosło mi o 200-300%. Stan licznika spisuję co miesiąc już od lat, więc zdecydowanie mam szeroki obraz zużycia na przestrzeni lat. Może wartości bezwzględne nie są duże, bo rok do roku: czerwiec 97/139 kWh, lipiec 93/266, sierpień (i nie było nas w domu 2 tyg.) 114/167, wrzesień 93/234 ale to jednak zdecydowanie wzrost, którego ja nie potrafię wytłumaczyć większą konsumpcją.
Czy ktoś z Was miał taki skok zużycia po wymianie licznika? Poradziliście sobie? Wiem, że najprościej to zgłosić, ale za długo żyję na tym świecie aby sądzić, że sprawę załatwię szybko i po mojej myśli, tym bardziej że już teraz na infolinii usłyszałem, że licznik mogę sobie sprawdzić sam wyłączając wszystkie urządzenia i notując czy zmieni się jego stan Eureka, do cholery! Po 2 godzinach wyłączenia wszystkiego na bezpiecznikach oczywiście nic się nie zmieniło. Ale jak tylko cokolwiek zaczyna pobierać energię, to w tempie 2-3 razy szybszym.
Od lipca jedyne nowe urządzenie w domu to konsola PS5, która działa średnio może 1,5h dziennie (100-250W). Oczywiście szukam "wycieku" w innym miejscu, ale mam prawie pewność, że coś jest nie tak z tym licznikiem. A może... to poprzedni zaniżał? 

Napisano

Reklamuj - to przecież nieprawdopodobne aby taki skok zużycia był normalny. 

Mnie niedawno wymieniano też na nowy, zdalny, i też dziwne wskazania miałem. Po reklamacji okazało się że instalator źle podłączył i zepsuł licznik... Wymieniono na nowy i zużycie się ustaliło.

Reklamuj