Skocz do zawartości

Dali Opticon 6mk2 - jaki wzmacniacz?

Recommended Posts

Napisano
21 godzin temu, darkk napisał:

Przy wyższych poziomach głośności krzykliwe wokale, nie wróciłbym do niej.

Vincent SV-237 MK2 najwięcej niskich tonów, bas wcale się nie wlecze, potęga! Jednak za ostro w górze, ech.

a zastanawiałeś się, że to jest kwestia kolumn?

Z tego samego powodu ja z nich zrezygnowałem z czasem.

W takim razie tylko Musical, który ma wyraźnie przygaszoną górę pasma. 

Napisano
20 godzin temu, cymes napisał:

Dla mnie ciałkiem fajnie zgrywa się Dali z Musicalem który jest charakterystyczny - miękki obszerny dół, wypchana średnica i delikatna góra. Opiconów nie słuchałem, może są dość jasne, a może kwestia jakiś ustrojów akustycznych?

Widzę że masz Wiima on też swoje wnosi.

Tak, Opticony to są jasne kolumny i tak, jest to też kwestia ustrojów akustycznych. Obserwuję z uwagą ten wątek, bo mam też te kolumny i podobne "problemy" z nimi co @darkk. Na dzień dzisiejszy, udało mi się spoooro poprawić poprzez ustawienie kolumn, a ostatnio po poligonie z panelami akustycznymi. Kupiłem ich 6 na pierwsze odbicia, ale na razie najlepiej jest z dwoma, po jednym na każdej z bocznych ścian w miejscach pierwszych odbić. Dając po 2 szt. na boki i jeszcze za głową, tak przegłuszyłem pokój, że nie szło tego słuchać. Wyciąłem średnicę i zrobiła się straszna V-ka. Teraz jest już fajnie. Jasne, to dalej jest jasny system tak jak chciałem, ale te zabiegi o których wspomniałem wprowadziły tak duże zmiany, jakbym użył jakiegoś korektora we wzmacniaczu. 

Tyle tylko, że ja mogę sobie pozwolić w swojej samotni na eksperymenty, przeklejanie i odklejanie paneli itd. Kolega @darkk tak jak wielu z nas, ma tu mocno ograniczone pole manewru, więc musi szukać na inne sposoby, w czym życzę mu powodzenia:).

Napisano
55 minut temu, Piotr Sonido napisał:

a zastanawiałeś się, że to jest kwestia kolumn?

Z tego samego powodu ja z nich zrezygnowałem z czasem.

W takim razie tylko Musical, który ma wyraźnie przygaszoną górę pasma. 

To też kwestia kolumn. Lepiej dla mnie zagrały w salce odsłuchowej niż w domu. Będę miał na tydzień M6SI, posłucham, jak się ostatecznie nie zdecyduję, to będzie zmiana kolumn.

20 minut temu, Vectorinni napisał:

Tak, Opticony to są jasne kolumny i tak, jest to też kwestia ustrojów akustycznych. Obserwuję z uwagą ten wątek, bo mam też te kolumny i podobne "problemy" z nimi co @darkk. Na dzień dzisiejszy, udało mi się spoooro poprawić poprzez ustawienie kolumn, a ostatnio po poligonie z panelami akustycznymi. Kupiłem ich 6 na pierwsze odbicia, ale na razie najlepiej jest z dwoma, po jednym na każdej z bocznych ścian w miejscach pierwszych odbić. Dając po 2 szt. na boki i jeszcze za głową, tak przegłuszyłem pokój, że nie szło tego słuchać. Wyciąłem średnicę i zrobiła się straszna V-ka. Teraz jest już fajnie. Jasne, to dalej jest jasny system tak jak chciałem, ale te zabiegi o których wspomniałem wprowadziły tak duże zmiany, jakbym użył jakiegoś korektora we wzmacniaczu. 

Tyle tylko, że ja mogę sobie pozwolić w swojej samotni na eksperymenty, przeklejanie i odklejanie paneli itd. Kolega @darkk tak jak wielu z nas, ma tu mocno ograniczone pole manewru, więc musi szukać na inne sposoby, w czym życzę mu powodzenia:).

Fajnie, że masz możliwość popracować nad akustyką. Rozważ też zamianę wzmacniacza, będzie lepiej 🙂

Napisano
4 minuty temu, darkk napisał:

Fajnie, że masz możliwość popracować nad akustyką. Rozważ też zamianę wzmacniacza, będzie lepiej 🙂

Tak jak Ci pisałem na PM, zmiana wzmacniacza to tylko kwestia czasu, bo to co mam nie jest docelowe. Na ten moment posypał mi się budżet domowy i muszę to odłożyć w czasie. Trochę pomaga w uspokojeniu audionerwozy to co pisałem wyżej, że zabiegi z ustawieniem i akustyką, mocno poprawiły odbiór. Opticony świetnie się u mnie sprawdzają i chciałbym je zostawić, więc będę dążył do dopracowania akustyki i zmiany pieca. Dlatego bacznie obserwuję Twój wątek:)

Napisano
23 minuty temu, Vectorinni napisał:

Tak jak Ci pisałem na PM, zmiana wzmacniacza to tylko kwestia czasu, bo to co mam nie jest docelowe. Na ten moment posypał mi się budżet domowy i muszę to odłożyć w czasie. Trochę pomaga w uspokojeniu audionerwozy to co pisałem wyżej, że zabiegi z ustawieniem i akustyką, mocno poprawiły odbiór. Opticony świetnie się u mnie sprawdzają i chciałbym je zostawić, więc będę dążył do dopracowania akustyki i zmiany pieca. Dlatego bacznie obserwuję Twój wątek:)

Za kilka dni trafi do mnie ponownie M6SI, to podsumuję temat.

Napisano
52 minuty temu, Vectorinni napisał:

Dając po 2 szt. na boki i jeszcze za głową, tak przegłuszyłem pokój, że nie szło tego słuchać. Wyciąłem średnicę i zrobiła się straszna V-ka

Koncepcja LEDE jest bardzo słuszna, mój salon odsłuchowy jest również w pełni użytkowy i musi normalnie wyglądać, da się to pogodzić.

Za głową mam IMG-20260220-WA0001.jpg.01209b45d8a3474fd68a1913870bb986.jpg

Rubicony oceniam jako lekko jasne, dyfuzor dał poczucie cieplejszej góry pasma i lepszej spójności.

Napisano
4 godziny temu, cymes napisał:

Koncepcja LEDE jest bardzo słuszna, mój salon odsłuchowy jest również w pełni użytkowy i musi normalnie wyglądać, da się to pogodzić.

Za głową mam IMG-20260220-WA0001.jpg.01209b45d8a3474fd68a1913870bb986.jpg

Rubicony oceniam jako lekko jasne, dyfuzor dał poczucie cieplejszej góry pasma i lepszej spójności.

Taki mam plan, żeby dać jeszcze coś za głowę, ale mam problem z grubością tych dyfuzorów. W miejscu odsłuchowym mam zaraz nad głową skos i już przy testowym montażu pianki o grubości 6cm, zaczęła się jazda z kanapą i kolumnami, bo łepetyną smyrałem po panelu:). Będę kminił nad czymś bardziej płytkim i nad basstrapami, ale to po powrocie z ferii.