Sundin997 Napisano 22 lutego Napisano 22 lutego 1 godzinę temu, darkk napisał: Nowe Musical fidelity brałem z Media expert. Unico Nuovo wypożyczenie z koris.pl A na czym polega takie wypożyczenie? Trzeba całą kasę wpłacic? Odpisz, cytując
darkk Napisano 22 lutego Autor Napisano 22 lutego 51 minut temu, Sundin997 napisał: A na czym polega takie wypożyczenie? Trzeba całą kasę wpłacic? Z Media expert zakup przez internet, zwrot do 14 dni. Z koris.pl wypożyczenie, kaucja w pełnej kwocie. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 23 lutego Napisano 23 lutego Dnia 20.02.2026 o 08:27, darkk napisał: To też kwestia kolumn. Lepiej dla mnie zagrały w salce odsłuchowej niż w domu. Będę miał na tydzień M6SI, posłucham, jak się ostatecznie nie zdecyduję, to będzie zmiana kolumn. Lepiej to znaczy łagodniej, czy lepiej znaczy krócej? No jak Musical nie pomoże to wymiana kolumn. Dnia 21.02.2026 o 20:30, cymes napisał: https://audioplaza.pl/products/28767-atoll-in200-signature-czarny-zintegrowany-wzmacniacz-stereofoniczny-salon-poznan Atoll był za ostry kolega pisał wyżej, To był tez mój typ. 14 godzin temu, Sundin997 napisał: A na czym polega takie wypożyczenie? Trzeba całą kasę wpłacic? no a jak ? no pewnie że tak. My wypożyczaliśmy. Wiec trochę to łatwiejsze było ze zwrotem. No i dostawałeś wygrzany model. Odpisz, cytując
darkk Napisano 23 lutego Autor Napisano 23 lutego 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Lepiej to znaczy łagodniej, czy lepiej znaczy krócej? No jak Musical nie pomoże to wymiana kolumn. Lepiej znaczy z fajnym detalem i nie zauważyłem żeby męczyło, średnicy też mi nie brakowało. Już w domu czasem za ostro w górze a przede wszystkim za bardzo wycofany środek i spora sybilizacja z Marantz PM7000N. 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Atoll był za ostry kolega pisał wyżej, To był tez mój typ. Atoll nie sprawdzałem. Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano 23 lutego Napisano 23 lutego 5 godzin temu, Piotr Sonido napisał: No i dostawałeś wygrzany model. @darkk pytanie czy ten sprzęt z Media Expert, który słuchałeś był już wygrzany? Bo jeżeli nie to teoretycznie mogłeś nie słuchać na optimum możliwości wzmacniacza (o ile Musical potrzebuje wygrzewania). Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 23 lutego Napisano 23 lutego 5 godzin temu, Piotr Sonido napisał: no a jak ? no pewnie że tak. My wypożyczaliśmy. Wiec trochę to łatwiejsze było ze zwrotem. No i dostawałeś wygrzany Domyślałem się. Bardziej mnie zastanawia,jak wygląda taki sprzęt ,w szczególności głośniki po kilku wypożyczeniach. Bo rozumiem,że wypożyczanie wysyłkowe też jest dostępne. Odpisz, cytując
darkk Napisano 23 lutego Autor Napisano 23 lutego 56 minut temu, MCHammer2022 napisał: @darkk pytanie czy ten sprzęt z Media Expert, który słuchałeś był już wygrzany? Bo jeżeli nie to teoretycznie mogłeś nie słuchać na optimum możliwości wzmacniacza (o ile Musical potrzebuje wygrzewania). Ja miałem nówki. Masz 14 dni na wygrzanie 🙂 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 25 lutego Napisano 25 lutego Dnia 23.02.2026 o 11:11, darkk napisał: Lepiej znaczy z fajnym detalem i nie zauważyłem żeby męczyło, średnicy też mi nie brakowało. Już w domu czasem za ostro w górze a przede wszystkim za bardzo wycofany środek i spora sybilizacja z Marantz PM7000N. Ale jak długo tego słuchałeś w salce/sklepie? Dnia 23.02.2026 o 11:11, darkk napisał: Atoll nie sprawdzałem. A to przepraszam, to dopisz do listy, tak. Odpisz, cytując
darkk Napisano 25 lutego Autor Napisano 25 lutego 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Ale jak długo tego słuchałeś w salce/sklepie? Około 2 godziny, kontra Pylon Diamond 28 MK2. Może jeszcze Atoll sprawdzę, zobaczymy. 1 Odpisz, cytując
Xymox x Napisano 26 lutego Napisano 26 lutego Dnia 21.02.2026 o 13:29, Mprezi napisał: Panowie, sam mam nowe Rubikore 2 z Naimem który ma 107 W/4ohm. Zdecydowanie potrzebuje trochę więcej basu abym bym w pełni zadowolony. Jak radzicie, jakiś mocny wzmak Yamaha sa1200, Nad, Atoll in200 doda więcej dolu? Same dzwiek z Rubikore jest bardzo dobry, kapitalna scena, stereo, świetna średnica i wysokie. Czy też to zludny kierunek i muszę wymienić kolumny na stojące np Pylon diamond 28 mk2 lub inne ? Pytanie też z waszego doświadczenia, jak się pozbyć praktycznie nowych Rubikore 2 aby dużo nie stracić? Z góry dziękuję za odpowiedź A może z Rotelem wypróbuj 😎 Odpisz, cytując
darkk Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Drugi raz, przez tydzień, miałem u siebie wzmacniacz Musical fidelity M6SI. Co jeszcze bardziej mnie upewniło, że to jest wzmacniacz dla mnie. Najbardziej mnie przekonuje jego muzykalność, nasycenie oraz szczegółowość, którą słychać w muzyce a zalet ma jeszcze więcej. Najmniej bas, za mało obszerny i tak nisko nie schodzi jak w moim Marantz. Trudno, mogę się wspierać subwooferem. Raczej nikt mu nie podskoczy ale jeszcze zobaczymy. 1 Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Czyli jednak M6Si...Nigdy nie słyszałem MF (jeszcze), ale z tego co czytałem o nim, to sporo osób twierdziło, że bardzo dobrze kontroluje dół i odaje go całkiem sporo. U Ciebie z kolei Maraś wypadł lepiej pod tym względem. Ciekawe. No, ale jak sam pisałeś, akustyka niemal nieruszona, więc pewnie też ma w to swój wkład. Po za tym, co setup i ucho, to inny odbiór. Gratulację dotarcia do mety, chociaż ostatnie zdanie zdaje się sugerować, że jeszcze jakieś wyzwania przed Tobą?:) Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @darkk a okablowanie jakie masz? Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Przed chwilą, MCHammer2022 napisał: @darkk a okablowanie jakie masz? 🙂 1 Odpisz, cytując
EmilySlark Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Dnia 7.10.2025 o 18:17, darkk napisał: Witam wszystkich, szukam innego wzmacniacza do tych kolumn, obecnie Marantz PM7000N. Góra błyszczy, jest świetna, bardzo detaliczna ale w części słuchanych utworów jednak za ostra. Środek pasma, wokale jednak za bardzo wycofane. Dół sprężysty z dobrym zejściem, tu nie mam zastrzeżeń. Potrzebuję Tidal Connect, radio internetowe, wyjście na subwoofer i podpiąć TV. Budżet około 7 tyś. ale trochę mogę dołożyć jeśli będzie warto. Cześć, rozumiem twój problem. Marantz PM7000N to kawał solidnego sprzętu, ale jak mówisz, góra potrafi zagrać ostro, a wokale są gdzieś w tle. To może wynikać z tego, że kolumny i wzmacniacz nie do końca się dogadują charakterologicznie. Marantz ma tendencję do bycia neutralnym, a jeśli kolumny same w sobie są jasne, to efekt może być taki, jak opisujesz. W twoim budżecie i z takimi wymaganiami (Tidal Connect, radio internetowe, wyjście na subwoofer, TV) jest kilka ciekawych opcji. Przede wszystkim szukałbym czegoś, co ma bardziej muzykalne, może nawet lekko ciepłe granie, żeby okiełznać tę ostrość góry i wydobyć wokale na pierwszy plan. **Rotel** ma w ofercie modele z serii A1x, które często mają wejścia cyfrowe i strreaming. Ich granie jest dynamiczne, ale nie tak ostre jak Marantz. Warto posłuchać. **Naim** to kolejny kierunek. Ich entry-levelowe integry z wbudowanym streamingiem, jak Naim Atom, mają specyficzne, muzykalne granie, które może wydobyć to, czego szukasz. Są jednak droższe, ale czasem można trafić używane w dobrym stanie. **Cambridge Audio** z serii CX lub Evo też mogą być warte uwagi. Mają przyjemne, gładkie granie i są dobrze wyposażone. Zanim jednak wydasz kasę, sprawdź ustawienia. W Marantzu może być możliwość korekty barwy dźwięku, choćby przez Source Direct, który omija część układów. Jeśli nie próbowałeś, włącz i wyłącz, zobacz czy coś się zmienia. I najważniejsze – pożycz, poproś o demo w sklepie, cokolwiek, żeby posłuchać w domu, na swoich kolumnach. To jedyny sposób, żeby wiedzieć, czy to działa. Powodzenia. Odpisz, cytując
darkk Napisano 16 minut temu Autor Napisano 16 minut temu 1 godzinę temu, Vectorinni napisał: Czyli jednak M6Si...Nigdy nie słyszałem MF (jeszcze), ale z tego co czytałem o nim, to sporo osób twierdziło, że bardzo dobrze kontroluje dół i odaje go całkiem sporo. U Ciebie z kolei Maraś wypadł lepiej pod tym względem. Ciekawe. No, ale jak sam pisałeś, akustyka niemal nieruszona, więc pewnie też ma w to swój wkład. Po za tym, co setup i ucho, to inny odbiór. Gratulację dotarcia do mety, chociaż ostatnie zdanie zdaje się sugerować, że jeszcze jakieś wyzwania przed Tobą?:) Co bym kolejnego nie wypożyczył to ciągle porównuję do M6SI. Bas jest, kontrola jest, tyle że miałem wzmacniacze z większą ilością niskich tonów i niżej schodzące. Akustyka nie ruszona, pomaga wyciągnięcie kolumn na salon i ustawienie. Bliżej ściany bas się wzbudza. Tak, jeszcze tylko 1-2 sprawdzę i już naprawdę kończę 🙂 2 godziny temu, MCHammer2022 napisał: @darkk a okablowanie jakie masz? Nic specjalnego, nic drogiego. 2 godziny temu, EmilySlark napisał: W twoim budżecie i z takimi wymaganiami (Tidal Connect, radio internetowe, wyjście na subwoofer, TV) jest kilka ciekawych opcji. Przede wszystkim szukałbym czegoś, co ma bardziej muzykalne, może nawet lekko ciepłe granie, żeby okiełznać tę ostrość góry i wydobyć wokale na pierwszy plan. To właśnie robi Musical fidelity M6SI 🙂 Odpisz, cytując
Recommended Posts