pietrek Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Cześć, mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie. Porównuję dwa streamery: WiiM Ultra i Cambridge Audio CXN100. Odtwarzam dokładnie ten sam utwór ze Spotify. Zauważyłem coś dziwnego: WiiM Ultra pokazuje, że plik ma 24 bity, CXN100 pokazuje 16 bitów. Jak to interpretować? Czy jedno z urządzeń może przekłamywać dane o pliku, czy może różnie raportują format sygnału po stronie odtwarzania (np. konwersja, upsampling, downsampling itp.)? Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Niestety ale też tak mam. Choćbym nie słyszał żadnej różnicy w dzwięku,to cyferki mi zrobią różnice. Odpisz, cytując
pietrek Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 12 minut temu, Sundin997 napisał: Niestety ale też tak mam. Choćbym nie słyszał żadnej różnicy w dzwięku,to cyferki mi zrobią różnice. Żeby było jasne. Różnica w brzmieniu żadna. Ale to dość zastanawiające. Dwa różne urządzenia "czytają" plik inaczej? 🙂 To trochę tak, jakby to samo zdjęcie otworzyć na Windowsie i na Macu. 🙂 Na jednym przeczytasz że zdjęcie jest z głębią 16bit. Na drugim przeczytasz że zdjęcie jest z głębią 24bit. 🙂 No każdego by to zastanowiło. Odpisz, cytując
Recommended Posts