Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ostatnio nabyłem amplituner Yamahy jak w tytule. Podłączyłem do niego dekoder satelitarny Canal+ (Ultrabox 4K). Dalej podłączone z Yamahy do TV LG OLED C1.

Mój problem polega na tym, że w trybie Standby Through (czyli wyłączony amplituner) sygnał video jest obcinany do FullHD (widzę to w ustawieniach dekodera satelitarnego).

Po włączeniu Yamahy, sygnał video na chwilę gaśnie i pojawia się już w 4K (wg mnie to wylkucza problemy z kablami HDMI).

Wyłączam Yamahę - znowu FullHD.

Ktoś może już miał podobny problem i go jakoś rozwiązał?

Napisano

Tak luźno zapytam bo też mam. Który kanał masz w 4K na canal +? Bo realnie jaka to różnica czy obraz skaluje dekoder, amplituner czy TV?

Ale swoją droga ciekawa sytuacja. W momencie pass thru dekoder widzi odbiornik teleizyjny jako docelowe żrodło. 

Jak amplituner jest włączony dekoder widzi jego. 

Nie kwestia kabli tylko faktycznie jakiegoś ustawienia. Ale nie wiem osobosicie gdzie. 

Napisano
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Tak luźno zapytam bo też mam. Który kanał masz w 4K na canal +? Bo realnie jaka to różnica czy obraz skaluje dekoder, amplituner czy TV?. 

Nie kwestia kabli tylko faktycznie jakiegoś ustawienia. Ale nie wiem osobosicie gdzie. 

Canal+ 4K i LOVE Nature nadają w 4K. Dla tych kanałów z satelity dochodzi sygnał 4K, z dekodera FullHD, a TV znowu skaluje to sobie do 4K.

Zresztą na innych kanałach wg mnie również widać różnicę w obrazie na korzyść sytuacji kiedy skalowanie odbywa się w tunerze satelitarnym. 

17 godzin temu, Saimons69 napisał:

Spróbuj ustawić HDMI ULTRA DEEP COLOR na włączony, ale to taka luźna propozycja, chyba, że masz. A tak swoją drogą to najłatwiej podłącz dekoder do TV, a później HDMI do dekodera przez HDMI eARC.

HDMI DEEP COLOR 4K jest włączone. Jeszcze pobawię się kablami, wejściami itd.

eARC działa u mnie niestabilnie, tzn raz działa, a raz nie. Biorąc pod uwagę, że ze sprzętu korzysta (mniej techniczna) reszta rodziny, wszystko musi działać od razu i prawidłowo.

Pytanie czy komukolwiek działa w Standby Through przesył sygnału 4K?