Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
43 minuty temu, Maykel napisał:

Przecież sub powinien grać pasmo lfe 20-120hz plus przejmie to co będzie powyżej tych 80hz jak odetniesz wszystkie kolumny. Więc w czym problem?

Przejmie to, co poniżej. A mam satelitki które schodzą max do 150Hz. Tu mam 70Hz dziury. 

Napisano
Dnia 10.12.2025 o 09:18, Gumowe Ucho napisał:

Piotrze ale wtedy co z dziurą 80-150Hz na surroundzie? Co ją wypełni? Po to mam subwoofer szybki i stosunkowo wysokim midbassem (bodajże do 20-200Hz).

No właśnie co z nią? 

Ile tych informacji w tym surroundzie będzie w tym zakresie?

Suba masz ustawionego na 200 a dopiero Dirac go zapewne zaczyna obniżac przy odcięciu 80? Mam rację? 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No właśnie co z nią? 

Ile tych informacji w tym surroundzie będzie w tym zakresie?

Suba masz ustawionego na 200 a dopiero Dirac go zapewne zaczyna obniżac przy odcięciu 80? Mam rację? 

Dla mnie istotne kierunkowe dźwięki tam mogą być. Choćby ludzka mowa gdzie niekiedy głos aktora montują „za widzem” (męski glos może być 90-100Hz) i w zasadzie różne inne efekty. Moje kino musi mi przekazać wszystko co nagrano i zmontowano.

Na pewno „dziury” nie zrekompensuje mi oczywista zaleta odcięcia frontów przy 80Hz (odciążenie ampa, lepsza średnica itp). Jak zmienię Surroundy to dam ten głupi globalny crossover na 80Hz jak bóg przykazał.

A teraz - kolumny Large o dziwo jakoś mi siadły. 

Może przetestuję jeszcze jak brzmi z „dziurą” :)

Edytowano przez Gumowe Ucho