Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam Wszystkich,

Proszę o pomoc, który subwoofer wybrać?   Nowy model Polk Audio Elite ES10 - 10 cali, 2 porty BR z przodu. 

https://www.polkaudio.com/en-us/product/home-speakers/subwoofers/signature-elite-es10/300884.html

czy zamknięty SVS SB-1000 (zwykły, nie pro)?

SVS 1000 już znany i dostępny. Ale nowego Polka nigdzie nie można posłuchać... Ceny obecnie podobne. Ktoś słyszał na żywo tego Polka?

Wykorzystanie to 50/50 kino/muzyka, pole odsłuchu to jakieś 14 m2  (ale z tyłu jeszcze otwarty salon i kuchnia, razem ok 32 m2).  Muzyka to głownie koncerty na blu-ray, Dolby 5.1 lub multi stereo (bez zwykłego stereo). Gatunki, rock, trochę pop, elektornika.. Odnośnie Polka na plus to, że ma porty BR z przodu, niestety mam blisko ścianę z tyłu i jest problem ze zmianą miejśca. Polk podobma ma też zaawansowany DPS, ale bez apki 😉

System audio 5.1.2, amplituner denon 970, przód podłogowe Elac Uni-Fi 52, centralny  Uni-Fi 2.0 UC52, satelity tył ELAC Debut 2.0 OW4.2 

Z góry dziękuję za pomoc, bo jestem już pod ścianą jeśli chodzi o wybór subwoofera...  A stary sub harmana właśnie wyzioną ducha...

Pozdrawiam 👋

Napisano
19 minut temu, PanKlor napisał:

Chcesz słuchać muzyki wiec svs. Dodatkowo schodzi niżej niz ten otwarty Polk. 

Dzięki za podpowiedź. 👍 W sumie kina słucham więcej niż muzki,, pewnie 70/30 (zaraz poprawie).

Odnośnie SVS 1000 wyczytałem, że ma prosty, mało zróznicowany  "pudełkowaty" bas.  Polk ma za to DPS (zmienna faza itp), więc może więcej można z niego wyciągnąć "barwy" do kina? 

Napisano

Jak priorytetem jest kino to popatrz na Klipsch RP1000 SW. 

Faza służy do zgrywania głośników w systemie ale jeśli subwoofer nie schodzi nisko to ustawieniami fazy niewiele pomożesz. SVS SB też ma płynną regulację fazy.