Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam wszystkich! Mam subwoofer Indiana Line Basso 850 i uszkodził mi się głośnik, przesadziłem z głośnością i zaczął charczeć. Chciałem wymienić sam głośnik na oryginał ale niestety jest już wycofany ze sprzedaży. I teraz prośba do Was! Czy jest jakiś sensowny zamiennik który mógłbym włożyć? 

https://archiwum.rms.pl/indiana-line-basso-850-basso850-subwoofer-aktywny-1szt?utm_source=chatgpt.com#funkcjonalnosc

Edytowano przez luk8811
Napisano

Hej, Trzeba zrobić kilka simów w programie do symulacji. Potrzebne dane to długość i szerokość rur BR, objętość wnętrza netto (szacuję ok. 38L) oraz wymiary otworu i  kołnierza przetwornika oraz głebokość jeżeli jest frez do osadzenia celem sprawdzenia kompatybilności żeby nie trzeba było frezować pod nowe wymiary głośnika. 

Możesz sam celować w jakiegoś woofera z Qts 0,3 - 0,4 Fs 25 - 30Hz Vas do 80L, o podobnej czułości i mocy. 

Daj dane to zrobimy symulacje. 

Pozdrawiam. M

Napisano
Dnia 17.12.2025 o 13:16, MariuszZ napisał:

Hej, Trzeba zrobić kilka simów w programie do symulacji. Potrzebne dane to długość i szerokość rur BR, objętość wnętrza netto (szacuję ok. 38L) oraz wymiary otworu i  kołnierza przetwornika oraz głebokość jeżeli jest frez do osadzenia celem sprawdzenia kompatybilności żeby nie trzeba było frezować pod nowe wymiary głośnika. 

Możesz sam celować w jakiegoś woofera z Qts 0,3 - 0,4 Fs 25 - 30Hz Vas do 80L, o podobnej czułości i mocy. 

Daj dane to zrobimy symulacje. 

Pozdrawiam. M

Dzięki za odpowiedź, długość br to 190mm a średnica wew ma 50mm, objętość netto 20l, frez ma 8mm wymiary otworu 234mm kołnierz 273mm głębokość 125mm