Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć.

Chciałbym podłączyć gitarę elektryczną do PC. Mam kabel z gry Rocksmith (na jednym końcu duży jack, na drugim USB).

Podczas ostatnich prób, ok. rok temu, udało mi się doprowadzić do sytuacji, w której miałem gitarę podłączoną (z tego co pamiętam, trzeba było instalować sterowniki ASIO), dźwięk był, przester poprzez program amplitube działał, ale...

...nie było żadnych innych dźwięków z komputera. Dźwięków systemu, jakiegoś utworu mp3, z youtuba - nic.

A na tym mi głównie zależało - odpalić jakiś poradnik do nauki utworu na youtubie i sobie brzdąkać.

Aktualnie jestem po wymianie komputera i głośniki mam podłączone do zintegrowanej karty dźwiękowej.

Czy jest jakiś sposób, żeby móc grać na gitarze w opisanej wyżej konfiguracji, ale też mieć dźwięki z komputera? Osobna karta dźwiękowa? Może coś innego?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Pychu

Napisano (edytowany)
Dnia 21.12.2025 o 12:08, Pychu666 napisał:

Cześć.

Chciałbym podłączyć gitarę elektryczną do PC. Mam kabel z gry Rocksmith (na jednym końcu duży jack, na drugim USB).

Podczas ostatnich prób, ok. rok temu, udało mi się doprowadzić do sytuacji, w której miałem gitarę podłączoną (z tego co pamiętam, trzeba było instalować sterowniki ASIO), dźwięk był, przester poprzez program amplitube działał, ale...

...nie było żadnych innych dźwięków z komputera. Dźwięków systemu, jakiegoś utworu mp3, z youtuba - nic.

A na tym mi głównie zależało - odpalić jakiś poradnik do nauki utworu na youtubie i sobie brzdąkać.

Aktualnie jestem po wymianie komputera i głośniki mam podłączone do zintegrowanej karty dźwiękowej.

Czy jest jakiś sposób, żeby móc grać na gitarze w opisanej wyżej konfiguracji, ale też mieć dźwięki z komputera? Osobna karta dźwiękowa? Może coś innego?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Pychu

Hej! W Twojej sytuacji kupuje się interfejs audio i klasyczny kabel gitarowy DI, a nie jakieś zintegrowane karty dźwiękowe. Na tym będzie kiepska jakość, a dodatkowo opóźnienia w graniu (delay). Poczytaj o interfejsach audio i kup taki, który Ci odpowiada. Do interfejsu wpinasz gitarę i słuchawki/głośniki, a cały interfejs USB do komputera. Robi za osobne źródło dźwięku / zastępuje integrę. Wtedy na nim sobie miksujesz ile chcesz gitary w odsłuchu, ile chcesz dźwięku z komputera etc.

Dodatkowo możesz nagrywać gitarę z wejścia w interfejsie do jakiegoś programu DAW czy innej Audacity.

Edytowano przez d00
Napisano

Wielkie dzięki za odpowiedzi!

8 godzin temu, d00 napisał:

klasyczny kabel gitarowy DI

Czy chodzi o zwykły kabel gitarowy jack/jack? Czy musi mieć jakieś konkretne "osiągi"?

7 godzin temu, marcinmarcin napisał:

interfejsy sa bardzo tanie w stosunku do tego co oferują

Czy moglibyście coś sprawdzonego polecić bardziej w opcji budżetowej?