Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć.

To mój pierwszy głośnik DIY,który według założenia miał grać w przedziale około 50-60 Hz(niżej sub) do około 300hz.

Jest w obudowie OZ wymiary szer.44 wys 40 gł.55.(około 70 litrów)chociaż zalecana obudowa to BR ale wyczytałem że ma wysoki qts 0,50 co w zasadzie wystarcza również do oz (chciałem mieć szybszy i lepiej kontrolowany bass).

Puki co jest lipa bo jak podglosnie to się robi karton,nie wiem czy wiercić dziurę na br czy coś jednak innego wykombinować,środek wytłumiony pianka akustyczna 3cm,wszystkie ścianki do tego luźna fizelina na około 1/3 obudowy.

Do strojenia używam minidsp 2x4 hd,chociaż na razie tylko go odciąłem na 60hz-300hz bez żadnego Eq i innych rzeczy.

Zapomniałem napisać że mam 2 takie głośniki na prawy i lewy kanal

Pomiar rew z lewego głośnika z miejsca odsłuchowego.

image-1766858354380.jpg

Edytowano przez Sundin997
Napisano

Hej,

Zanim cokolwiek powiercisz doczytaj, może da się z tego coś wyciągnąć. 

Pomiary REW z miejsca odsłuchu robimy by ocenić akustykę pomieszczenia bardziej i tego jak kolumna dogaduje się z nim.

Do strojenia kolumn pomiary nearfield, farfield z 1m potrzebne są. Nie obrazki, a pliki mdat tak by można je sklejać czy brakować. Jest cała procedura jak mierzyć.

Na razie jestem zajęty. W wolnej chwili poszukam kursu jak projektować kolumny z wykorzystaniem REW, Umika i Xsima to podeślę link. Niestety po angielsku z napisami. Jak się wczytasz to ogarniesz.

Pozdrawiam. M

Napisano
5 godzin temu, MariuszZ napisał:

Hej,

Zanim cokolwiek powiercisz doczytaj, może da się z tego coś wyciągnąć. 

Pomiary REW z miejsca odsłuchu robimy by ocenić akustykę pomieszczenia bardziej i tego jak kolumna dogaduje się z nim.

Do strojenia kolumn pomiary nearfield, farfield z 1m potrzebne są. Nie obrazki, a pliki mdat tak by można je sklejać czy brakować. Jest cała procedura jak mierzyć.

Na razie jestem zajęty. W wolnej chwili poszukam kursu jak projektować kolumny z wykorzystaniem REW, Umika i Xsima to podeślę link. Niestety po angielsku z napisami. Jak się wczytasz to ogarniesz.

Pozdrawiam. M

Ok dziekuje

Napisano

Jak mierzyć https://www.udemy.com/course/acoustics-201-loudspeaker-measurements/?couponCode=ACCAGE0923

Projektowanie obudowy. Podstawy https://www.udemy.com/course/acoustics-101-speaker-design-basics-and-enclosure-design/?couponCode=ACCAGE0923

Jak zaprojektować zwrotnicę https://www.udemy.com/course/loudspeaker-engineering-how-to-design-speaker-crossovers/?couponCode=ACCAGE0923

Kursy w promce na Udemy po 29.99zł. Mam wszystkie i szczerze warto, ale nie mam jak przesłać bo sporo ważą. 

Marius Tanasesku wszystko pokazuje i objaśnia. Teoria i praktyka. Po obejrzeniu poskładasz wszystko bez problemu. Ma kanał na YT. Tam też można się czegoś dowiedzieć :)

Pozdrawiam. M