Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej.

Mam obecnie Wiim amp + Pylon Sapphire 25 (moc nominalna 120 W, efektywność 89 dB, 4 ohm). Podoba mi sie to polaczenie dzwiekowo i funkcjonalnie, ale mam wrazenie, ze wiim amp jest za slaby do tych glosnikow i zastanawiam sie nad zmiana na cos mocniejszego.

Czy po zmianie na mocniejszy wiim amp ultra odczuje wyrazna roznice? 

Co innego jeszcze ewentualnie wchodzi w gre, zeby dobrze napedzic te glosniki? Najlepiej jakby bylo to all in one razem z korekcja pomieszczenia.

Napisano

Zeby bylo dosc glosno podkrecam do 60-75%. Przy tych wartosciach mniej wiecej, podkrecajac do gory, jakosc dzwieku spada, a jednoczesnie glosnosc nie zwieksza sie tak odczuwalnie jak przy mniejszej glosnosci.

Glownie chodzi o spadek jakosci dzwieku przy glosniejszym sluchaniu. 

Napisano

To już jakieś konkrety. Czyli jak bierzesz głośniej pojawiają się zniekształcenia. Jeśli nie jest bardzo głośno a zniekształca to może być tak że wzmacniacz niedomaga. Jeśli chodzi o zwiększanie głośności to zależy od wzmacniacza. Są urządzenia co grają mega głośno na 1/3 mocy a dalsze kręcenie gałki już niewiele daje a są takie co w miarę równomiernie zwiększają volumen. Najlepiej jakbyś podpiął inny piec. Wypożyczył z salonu czy pożyczył od kogoś i porównał zachowanie kolumn. Ja mam też pylony tylko Emeraldy i Smsl ao300 robi z nimi co chce.