Skocz do zawartości

Yamaha MusicCast RX-V6A czy Denon Home Amp - do stereo / kina domowego zamiast Wiim Amp - kolumny Bang Olufsen Beovox Penta

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć,

aktualnie posiadam zestaw Wiim Amp + kolumny Bang Olufsen Beovox Penta. Zasadniczo jestem zadowolony - muzyka jest bardzo fajna, aczkolwiek widzę przestrzeń do rozmowy. Przyjemnie poprawił się również dźwięk TV (względem głośników TV). Źródło dźwięku do Tidal oraz iPhone (poprzez AirPlay). Rozważam gramofon.

Rozważam pójście o krok dalej w zakresie muzyki i kina TV poprzez zakup amplitunera który lepiej zagra muzycznie oraz pozwoli na podłączenie bezprzewodowo tylne głośniki (+ ewentualnie centralny i/lub subwoofer).

W związku z powyższym podjąłem poszukiwania następcy Wiim Amp. Po analizie opcji na stole została:

- YAMAHA MusicCast RX-V6A do której podłączę Bang Olufsen Beovox Penta oraz 2x Yamaha MusicCast 20,

- Denon Home Amp do którego podłączę Bang Olufsen Beovox Penta oraz 2x Denon Home 150.

Proszę o Waszą opinię na temat przestawionej powyżej konfiguracji. Jeżeli dostrzegacie jakaś alternatywę, będę wdzięczny za informację.

To na czym mi zależy:

- solidne stereo,

- dźwięk przestrzenny z tylnymi głośnikami bezprzewodowymi aby poprawić TV,

- AirPlay2.

Ze względu na dźwięk przestrzenny odrzuciłem Sonos Amp, Bluesound POWERNODE.

Zestaw gra w salonie (40m2) połączonym z jadalnią (11m2) i kuchnią (15m2).

Pozdrawiam

Łukasz

Edytowano przez zapsu
  • zapsu changed the title to Yamaha MusicCast RX-V6A czy Denon Home Amp - do stereo / kina domowego zamiast Wiim Amp - kolumny Bang Olufsen Beovox Penta
Napisano (edytowany)
56 minut temu, PanKlor napisał:

Denon Home Amp to nie jest urzadzenie do kina domowego. Sam fakt podłączenia dodatkowych głośników nie oznacza, że będzie poprawnie dekodował formaty wielokanałowe. 

W takim razie wypada z listy. Zostaje Yamaha, bądź inne urządzenia w budżecie Denona czyli 3,5k PLN. 

Edytowano przez zapsu