Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, BlaBla napisał:

Już ostatnie co mi jeszcze naszło. Jak był u mnie @maciek72 i podłączył swoje monobloki, to zmiana była jednak dużo większa

mimo różnych opinii na różnych forach. moja jest taka, że kluczowe jest połączenie końcówki mocy i zestawu głośnikowego. to musi ze sobą współpracować aby był efekt. efekt synergii. efekt satysfakcji...

Napisano
6 godzin temu, Al3x napisał:

więc jak pojawił się tani Shanling cr60 to go odrazu zakupiłem. Napęd nie radzi sobie już jak znakomicie z płytami,

Dzięki. Takiej informacji potrzebowałem.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Misio38 napisał:

Dzięki. Takiej informacji potrzebowałem.

Dzięki za wypunktowanie bo zjadłem słowo, brakuje z "porysowanymi". Wyświetlacz który posiada też ustępuje czytelnoscią podstawowych danych odtwarzania. Zastosowano mniejszą czcionkę. Tak poza tym jestem z niego zadowolony i polecam z czystym sumieniem bo to czysty napęd. Ma też opcje zgrywania albumów na dysk. Funkcjonalnie i dźwiękowo wypada u mnie lepiej.

Edytowano przez Al3x
Napisano

Krótka dygresja dotycząca transportu Atolla. Miał on trochę wyręczać mojego Denona, a nie odwalać za niego całej roboty,  bo ten pojechał sobie do Warszawy...😅 (nie wiem czy sie śmiać czy płakać).  Tak słucham od paru dni i ..... już nie słyszę różnic, żadnych ograniczeń o których wspominałem, nic. Tak działa nasze ucho i mózg. Już przywykly i po temacie. Jakby Denona nigdy nie było. Więc sorry koledzy ale jak ktoś pisze, że 3 lata temu gdzieś, coś słyszał na jakichś targach i to grało tak czy inaczej.... no błagam 😉...

Napisano (edytowany)

Ktoś niedawno wspomniał , że bardzo dobrym transportem jest Onkyo 7030 .

O , tutaj 

A , co robi Denon w Warszawie ?

12-13 będę w Poznaniu , mogę coś przywieźć z Podlasia.  Nie zbyt dużego jadę pociągiem IC :)

Screenshot_2026-01-31-14-23-42-567_com.android.chrome.jpg

Edytowano przez maciek72
Napisano

Jeszcze mnie korci żeby pożyczyć Nuprime cdt 10 na kilka dni. Ponoć gra bardzo otwarcie i detalicznie.... No tak lubimy. Trochę drogi, ale na olx już jest jeden za 5,4 do negocjacji... 

Z drugiej strony wczoraj Atoll grał długie godziny i dobrze to wszystko brzmi. A jak jest super plyta, to brzmi super. Więc nie wiem czy mi się chce jeszcze szukać. 

Napisano
9 minut temu, BlaBla napisał:

Jeszcze mnie korci żeby pożyczyć Nuprime cdt 10 na kilka dni. Ponoć gra bardzo otwarcie i detalicznie.... No tak lubimy. Trochę drogi, ale na olx już jest jeden za 5,4 do negocjacji... 

Z drugiej strony wczoraj Atoll grał długie godziny i dobrze to wszystko brzmi. A jak jest super plyta, to brzmi super. Więc nie wiem czy mi się chce jeszcze szukać. 

14 godzin temu, BlaBla napisał:

Krótka dygresja dotycząca transportu Atolla. Miał on trochę wyręczać mojego Denona, a nie odwalać za niego całej roboty,  bo ten pojechał sobie do Warszawy...😅 (nie wiem czy sie śmiać czy płakać).  Tak słucham od paru dni i ..... już nie słyszę różnic, żadnych ograniczeń o których wspominałem, nic. Tak działa nasze ucho i mózg. Już przywykly i po temacie. Jakby Denona nigdy nie było. Więc sorry koledzy ale jak ktoś pisze, że 3 lata temu gdzieś, coś słyszał na jakichś targach i to grało tak czy inaczej.... no błagam 😉...

Jesteś pewien? 😃

Napisano

Mam wrażenie, że nie wszystkie posty sie wyświetlają w odpowiednim czasie.... @maciek72 jak będziesz w Poznaniu to oczywiście zapraszam. 

W Warszawie Denon ma autoryzowany serwis i dystrybutora na Polskę - Horn. Może to jakaś pierdółka, to zrobią i po sprawie, a jak coś poważnego, to trudno sprzedawcy będzie się wykręcić od opinii autoryzowanego serwisu dystrybutora marki.

22 godziny temu, maciek72 napisał:

To zamykaj temat z transportem :)

Lepiej dobrać kilka płyt do kolekcji i cieszyć się muzyką. 

Temat transportu zamykam. 

Sporo nowych płyt właśnie zamówiłem z 🇯🇵 i na pewno przed Twoim przyjazdem się pojawią. A czy ich posłuchamy to zależy od Denona, bo to akurat same sacd single layery,  więc Atoll tu jest bezradny... Ale jest kilka 😉 innych płyt w razie czego.... 😁. Będą tym razem żeńskie wokale.... 

Napisano

Nie chcę zaczynać kolejnego wątku o kablach, zwłaszcza, że piszę o konkretnych modelach w konkretnym systemie ze źródłem w postaci transportu cd. 

Konkretnie coax łączący Atolla z DAC  - do tej pory Mogami HD 2964. 

Porównałem 3 kable (przy czym jeden tylko jako ciekawostkę, trochę drogi): TCI Adder 2 oraz bardziej rozwiniętego brata Adder 2 SE, a ciekawostką był HiDiamond Silver Digital.

Adder 2 wyraźnie poprawił jakość, wersja z SE może ciut dołożyła, a może nie - tu wiele zależało od plyt, raz słychać było spory skok w górę na obu, a czasem nie bylo zbyt duzej różnicy do Mogami. 

Żeby zobrazować co się poprawiło konkretnie, a więc o jakiej skali mówię. Uwydatnilo się źródło basu (kontrabas, stopa) - nie ma wiecej masy, nie jest niżej, po prostu lepiej, realniej brzmi instrument. Z drugiej strony szmer i szelest, błysk talerzy nie kończył się  (u Erskine'a trwał nieprzerwanie) oprócz tego tła pojawiło się też subtelne uwydatnienie najlzejszych uderzeń. Scena bez zmian, natomiast zwłaszcza na Adder 2 SE generowane były całe masy alikwotów, zwłaszcza gdy grały talerze, wibrafon czy elektro piano. Nie każdy to lubi, ja tak.

Czy to dużo? W dobrej jakości nagraniach o dużej naturalnej separacji instrumentów np jazz, to sporo, w  graniu ostrym (np Faith No More) oraz słabych realizacjach (J.L.Ponty Enigmatic...) słychać to ledwo ledwo.

Ciekawostkę tj HiDiamond dostałem do porównania, więc posłuchałem namiastki hajendu (przynajmniej jak na mój portfel). Nie wiem co uzasadnia cenę 1600 zl za metr tego kabla. Nawet w porównaniu do optyka z MediaMarkt nie było różnicy. Nic, zero, null... Rozumiem, że płaci się za wygląd i naprawdę świetną nazwę....

A TCI spoko. Jeden zostanie. Adder 2 cena 360 pln, Adder 2 SE cena 650 pln. Mogami HD chyba 120 pln... Optyk noname ok 40 pln, HiDiamond Silver Digital - 1650 pln.  

Konkludując TCI Adder 2 (SE) polecam.

Napisano
1 godzinę temu, cymes napisał:

W podobnej cenie masz Wireworld Starlight 10, z tego co czytam powinien przypaść Ci do gustu.

Dzięki za poradę ale już dalej nie szukam. Przynajmniej na razie. Po prostu miałem do czynienia z kablem, to o nim  napisałem.