Tweeter2016 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Zainteresowały mnie Fyne Audio F501 (stare) - są w AudioPlaza, MaxAudio i kilku innych sklepach za niecałe 3.5k zł. Fajne paczki, zawsze mi się podobały. Ale niedawno wyszły przeprojektowane F501 E oraz F501 S. Rozumiem, że S to dotychczasowe SP. A to E to "Economy" edition? Bardzo poprawili nową serię w stosunku do starych? Brzmią zauważalnie lepiej? Wzornictwo się zmieniło, nie wiem czy na plus - oba projekty są OK. Wyczytałem, ze nowe E mają inne mocowania koszy głośników i coś co wytłumia dyspersje basu, wzmocnili obudowy. Ktoś pisał, że nie są już tak elegancko wykończone (fornir). Sztuczna mówi o sporej liczbie zmian..... Cytat Oto kluczowe nowości i cechy modelu F501E: Technologia IsoFlare™: Najważniejszą nowością jest zaimplementowanie najnowszej ewolucji przetwornika punktowego IsoFlare w serii budżetowej. 25-milimetrowa tytanowa kopułka wysokotonowa jest umieszczona w centrum 15-centymetrowego przetwornika nisko-średniotonowego, co zapewnia lepszą integrację fazową i spójność dźwięku. Zoptymalizowany falowód HF: Konstrukcja wykorzystuje komputerowo zoptymalizowany falowód wysokotonowy (HF waveguide), co skutkuje bardziej płaską charakterystyką częstotliwościową i lepszą dyspersją dźwięku. System BassTrax™: Kolumny posiadają system portu bas-refleks skierowany w dół (downward-firing), wyposażony w dyfuzor BassTrax™ Tractrix. Zamienia on energię portu na gładką falę 360 stopni, co ułatwia ustawienie kolumn w pomieszczeniu i zapewnia głęboki, kontrolowany bas. Zawieszenie FyneFlute™: Membrany mid/bass posiadają specjalne karbowane zawieszenie (FyneFlute), które skuteczniej wygasza energię z membrany, redukując zniekształcenia. Konstrukcja i wykończenie: Obudowy są usztywnione wewnętrznie w celu redukcji podbarwień. W przeciwieństwie do droższych modeli z serii, F501E są dostępne głównie w wykończeniu czarnej okleiny winylowej (Black Ash). Ulepszona zwrotnica: Zastosowano zaawansowane zwrotnice z precyzyjnymi komponentami, takimi jak cewki z rdzeniem laminowanym o niskich stratach i wysokiej jakości kondensatory polipropylenowe ....... ale jak to się przekłada na poprawę brzmienia? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Właśnie sam jestem ciekaw. Bo to się zbiegło ze zmianą dystrybutora u nas w kraju. Nowe modele są dużo droższe. Pytanie why? Modele SP mocno się różniły od tych bez SP. Praktycznie wkład był z serii 700 ale obudowy z serii 500. Tak to wyglądało. Nie wiem dlaczego Fyne nie zdecydowało się na oznaczenie linii po prostu 600 tylko taki konfit. To samo było w Tannoy, widocznie, oni tak mają. Natomiast co do samej nowej odsłony E. Jestem sam bardzo ciekaw. Jak model był bardzo popularny tak teraz nie widzę, żeby salony chętnie to miały na stanie. Znowu pytanie czy to kwestia ceny, nowego dystrybutora, czy samego produktu. Nie wiem. 1 Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Mnie interesuje głównie brzmienie Mniej nazewnictwo, marketing i pozycja rynkowa Koledzy z drugiego forum pokupowali nowe E po 3900 zł miesiąc temu. Więc różnica w cenie (była) niewielka, ale nikt nie piszę o zmianach w brzmieniu. Czasem tak jest, że producenci zmienią coś dla samej zmiany - a korzyści dla klienta nie ma żadnych Jeśli by tak było to wolę stare w High Gloss, niż nowe matowe - tym bardziej, ze mówią że "budy" są już trochę słabsze, poszli na oszczędności. Tomasz777 słuchał obu i twierdzi: "Słyszałem dwie wersję,wersja E jest bardziej dynamiczna i ma bardziej zdyscyplinowany bas" W AudioPlaza Wrocław są nowe E za 4.25k zł / para ( https://audioplaza.pl/products/39870-fyne-audio-f501e-czarna-kolumna-podlogowa-salon-poznan-wroclaw ). Odpisz, cytując
Recommended Posts