Jakub Madaliński Napisano wczoraj o 12:32 Napisano wczoraj o 12:32 Witam wszystkich serdecznie. Na wstępie zaznaczę, że nie tylko jestem nowy na forum ale również w świecie szeroko rozumianego "audio". Stoję przed dylematem zakupu zestawu od Klipsch lub POLK miałem możliwość odsłuchu zarówno jednego i drugiego zestawu i szczerze nie mogłem zdecydować dlatego jeszcze się wstrzymałem i postanowiłem trochę poczytać. Grać będą pod wzmacniaczem Denon DRA - 900H, sam salon w którym ów sprzet będzie ma około 30m2 jednak od głośników do sofy jest nieco ponad 2m. Co do źródła i rodzaju muzyki to jest to internet + gramofon, jeśli chodzi o rodzaj to głównie jest to muzyka elektroniczna ( techno, house, drum n base etc ), muzyka gitarowa oraz "stare hity". Jestem świadomy tego, że nie ma sprzętu na tyle uniwesalnego aby radził sobie z wszystkim idealnie ( zwłaszcza w tym pułapie cenowym ) Ale może jednak ktos będzie w stanie sprawę bardziej im rozjaśnić i doradzić. Drugą kwestią jest umieszczenie bass reflexu gdzie kolumny u mnie będą niestety zmuszone stać tak blisko ściany jak to możliwe POLK ma reflex z tyłu może będę im w stanie dać około 15 cm "oddechu" od ściany ale czy to będzie ok ? Mam też wątpliwości co do roku produkcji czy jest to coś na co powinienem zawracać uwagę ? Czy jednak nowsze POLK mają realnie zastosowaną lepszą / nowszą technologię ? Wszystkim z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 19 godzin temu, Jakub Madaliński napisał: Drugą kwestią jest umieszczenie bass reflexu gdzie kolumny u mnie będą niestety zmuszone stać tak blisko ściany jak to możliwe POLK ma reflex z tyłu może będę im w stanie dać około 15 cm "oddechu" od ściany ale czy to będzie ok ? Tylny bass refleks blisko ściany może ci podbić bas,nic w tym złego o ile nie będzie buczał. Bezpieczniej BR z przodu.Jak zwykle nic nie zastąpi odsłuchu. Ale w takim budżecie na cuda nie licz. Ewentualnie w cenie tych klipsch/polk to coś na olx byś wyszperał,tylko że wtedy kiepsko z odsłuchem. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dnia 9.02.2026 o 13:32, Jakub Madaliński napisał: Witam wszystkich serdecznie. Na wstępie zaznaczę, że nie tylko jestem nowy na forum ale również w świecie szeroko rozumianego "audio". Stoję przed dylematem zakupu zestawu od Klipsch lub POLK miałem możliwość odsłuchu zarówno jednego i drugiego zestawu i szczerze nie mogłem zdecydować dlatego jeszcze się wstrzymałem i postanowiłem trochę poczytać. Grać będą pod wzmacniaczem Denon DRA - 900H, sam salon w którym ów sprzet będzie ma około 30m2 jednak od głośników do sofy jest nieco ponad 2m. Co do źródła i rodzaju muzyki to jest to internet + gramofon, jeśli chodzi o rodzaj to głównie jest to muzyka elektroniczna ( techno, house, drum n base etc ), muzyka gitarowa oraz "stare hity". Jestem świadomy tego, że nie ma sprzętu na tyle uniwesalnego aby radził sobie z wszystkim idealnie ( zwłaszcza w tym pułapie cenowym ) Ale może jednak ktos będzie w stanie sprawę bardziej im rozjaśnić i doradzić. Drugą kwestią jest umieszczenie bass reflexu gdzie kolumny u mnie będą niestety zmuszone stać tak blisko ściany jak to możliwe POLK ma reflex z tyłu może będę im w stanie dać około 15 cm "oddechu" od ściany ale czy to będzie ok ? Mam też wątpliwości co do roku produkcji czy jest to coś na co powinienem zawracać uwagę ? Czy jednak nowsze POLK mają realnie zastosowaną lepszą / nowszą technologię ? Wszystkim z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam Cześć Na Twoim miejscu, nie ograniczałbym się tylko do tych dwóch marek Proponuję abyś sprawdził ze swoim wzmacniaczem, włoskie głośniki Indiana Line Tesi 3 https://www.tophifi.pl/indiana-line-tesi-3.html Bass refleks jest skierowany do przodu, głośniki grają ciepło i są dość dynamiczne. Nie zmęczy Cię to na pewno, po dłuższym czasie. Zapraszam abyś mógł przetestować Odpisz, cytując
Recommended Posts