Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Będę wykańczał mieszkanie.

Mam prawie-salkę kinowa. Ale nie chcę żeby wyglądała jak salka ani studio nagraniowe. Będzie regał z książkami.

Macie polecajki jakichś ładnych rozwiązań które nie krzyczą „jaskinia audiofila nie wchodzić”? Tapeta akustyczna? Wykładzina? Konkretne firmy?

Np ostatnio w hotelu widziałem masę drewna i na suficie jakiś… filc? Cudownie się siedziało, w tak wygłuszonej jadalni, zero pogłosu sztućców z typowej paszarni. A tam tylko drewno i szorstkie powierzchnie! Nie ustroje, nie dyfuzory itp.

nie chce też „przegluszyc” i ratować się dyfuzorami itp. Miejsca na to nie ma. Wolę zostawić trochę „żywej” ściany.

4m x 4m z groszami prawie-kwadrat, obawiam się modow basowych jak zaburzyć te symetrie, może jedna pułapka basowa w kącie?

Napisano

U mnie sprawdzają się zwykłe przedścianki z kartonu gipsu, zbudowane jako wewnętrzna izolacja cieplna. Mają łącznie 12 cm grubości każda. Kolumny (u mnie podłogowe) postawione pod tymi ścianami brzmią świetnie.

Przedtem miałem tam kino z dwoma subami, teraz samo stereo. Bas jest punktowy, stale słyszalny, niezależnie od poziomu głośności, nic nie buczy. Nóżka sama chodzi do taktu.

W przypadku Twojego prawie kwadratowego pokoju, mogłoby to pomóc także przez zmianę proporcji pomieszczenia.