dzikidzik Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Cześć Przychodzę z takim małym pytaniem. Im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie ( standard ) Moja przygoda z nagłośnieniem - amatorka. Pierwszy zestaw jakiś najtańszy wzmacniacz Pioneera , kolumny już nie pamiętam ( granie było do dupy ) Przyszedł czas na zmianę audio. No i wleciał Magnat mr 780 + Heco aurora 300. Pierwsze wrażenie i do dziś nawet "wow" w końcu lubię słuchać utworów ( chociaż nie wszystkie przynoszą taką frajdę Wiem - to jest budżetówka , ale skoro jest w miarę ok to chyba nie muszę celować wysoko w jakość ? Jednak chcę znowu przeskoczyć level wyżej i spróbować jeszcze lepszej jakości ( jak dla mnie chociaż ) Dodam ,że pomieszczenie jakie mam to 20m ( w niedalekim czasie będzie na pewno większe ) Słucham różnie głównie muzyki elektronicznej też hip hopu , ale ze starości i przez żonę ( a chcę żeby też była zadowolona słucham jakiś pop, dance także misz-masz Dźwięki gitarowe czy jazzowe odpadają całkowicie choć zależy mi żeby ta góra, wokal w utworach była też ok , żeby to wszystko było spójne, a bass też był miły dla ucha i schodził w miarę nisko (ale tak żeby sąsiadom nie dudnić - wiem zależy to też od wzmacniacza) Heco jak dla mnie ładnie niskimi grają ( może nie w każdym zakresie ale coś tam potrafią plumknąć :) No i szukam, czytam przebieram. Myślałem żeby dać budżet ok 10tys i spróbować np NAD c389 z b&w 603 s3 bo mają piękny dźwięk tylko właśnie mają podkreśloną górę, grają neutralnie ( Nad by to pewnie zmiękczył i ocieplił ) , ale z drugiej strony czy to nie jest aż nadto dla mnie skoro heco aurora 300 potrafią mnie jakoś tam zadowolić? Może nie trzeba od razu wydawać 10 patyków żeby złapać nowe, lepsze odczucia z słuchania. No i kwestia tych 20 metrów jak na takie kolumny czy to nie jednak za dużo. . Dziś zacząłem szperać po necie i tak jakoś zahaczyłem o kolumny podstawkowe Kef` a Q Concerto Meta. Może w tą stronę iść i będzie ona wystarczająca ? Przeskok między tym a Heco byłby zdecydowany czy mało zauważalny? Potem bym najpewniej wymienił wzmacniacz . Nie chciałbym przeskoczyć np z Heco na te podstawki Kefa dać 4 koła więcej a po podłączeniu stwierdzić , że to było tak naprawdę bezsensu . Chciałbym aby nowy sprzęt dał mi też odczucie, że ma moc i chęć do grania już od samego początku (chociaż to zapewne można uzyskać wydajnym wzmacniaczem i tylko kolumnami podłogowymi ? ) Trochę haosu ale jak ktoś przeczytał i może doradzić będę wdzięczny. Może i nakieruje mnie zupełnie w inna stronę ( będę dalej siąkł wiedzę z internetu Pozdrawiam ! Edytowano 4 godziny temu przez dzikidzik Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu A jakoś mocno się spieszysz? Wspomniałeś,że niedługo zmieniasz lokum. Może lepiej przeprowadzić próby już w nowym,bo skoro metraż się zmieni,to pewnie umeblowanie i ustawienie setu w przestrzeni też,a razem z tym odpowiedź akustyczna pomieszczenia. 1 Odpisz, cytując
dzikidzik Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 4 minuty temu, Nowy75 napisał: A jakoś mocno się spieszysz? Wspomniałeś,że niedługo zmieniasz lokum. Może lepiej przeprowadzić próby już w nowym,bo skoro metraż się zmieni,to pewnie umeblowanie i ustawienie setu w przestrzeni też,a razem z tym odpowiedź akustyczna pomieszczenia. W zasadzie to nowe większe lokum dopiero na przestrzeni dwóch lat , a nowego brzmienia już bym chętnie posłuchał Odpisz, cytując
HejTomek Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu I mnie największą różnicę ostatnio wniósł subwofer. Serio na nowo odkrywam niektóre utwory, a filmy też się dużo przyjemniej ogląda. Polecam do sprawdzenia, zwłaszcza jeżeli słuchasz elektroniki. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @dzikidzik a ten nowy metraż mocno ma się różnić,bo może się okazać,że teraz kupisz sobie za małe kolumny na później i w nowym lokum znów trza będzie sięgać do kieszeni? Odpisz, cytując
dzikidzik Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, Nowy75 napisał: @dzikidzik a ten nowy metraż mocno ma się różnić,bo może się okazać,że teraz kupisz sobie za małe kolumny na później i w nowym lokum znów trza będzie sięgać do kieszeni? no na pewno będę celował nie mniej niż 30 metrów , ale jeżeli nawet gdyby okazało się ,że podstawki zrobią roznicę teraz i wystarczą to nie ma problemu , za dwa lata sprzedam i kupie podłogowe, albo przy dużym salonie zostawie sobie podstawki i dokupie podłogówki . Bardziej bym szukał "na teraz" Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Skoro może być na teraz,to załóż sobie budżet na nowe paczki i umawiaj z branżą z forum,albo salonami audio,które masz w pobliżu, wypożyczenia monitorów na odsłuchy w domu. To najbezpieczniejszy sposób na zakupienie czegoś ,co Ci się spodoba. Wybór w ciemno,z polecenia ,to większe ryzyko pomyłki i ewentualnych problemów z odsprzedażą zakupionych paczek. Odpisz, cytując
Recommended Posts