robertvelkosciej Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Dzień dobry wszystkim miłośnikom dobrego dźwięku. Rozważam wymianę amplitunera w moim systemie i chciałbym zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych użytkowników. Obecnie korzystam z Arcam AVR390. Zastanawiam się nad przesiadką na Arcam AVR11 i chciałbym zapytać, czy taka zmiana pozwoli mi odczuć wyraźną poprawę jakości dźwięku, szczególnie w stereo. Mój obecny zestaw wygląda następująco: - fronty: Monitor Audio Bronze 500 (6G) - surround: Monitor Audio Bronze 50 (6G) - centralny: Monitor Audio Bronze C150 (6G) - subwoofer: REL HT/1205 - odtwarzacz CD: Arcam CDS50 Oprócz kina domowego bardzo zależy mi również na dobrej jakości odsłuchu muzyki, dlatego zastanawiam się, czy przesiadka z AVR390 na AVR11 rzeczywiście przyniesie wyraźny krok naprzód w brzmieniu, czy będzie to raczej niewielka różnica. Drugie pytanie dotyczy alternatyw – czy w budżecie, w którym mieści się Arcam AVR11, są inne amplitunery lub rozwiązania, które warto rozważyć i które mogłyby zaoferować jeszcze lepszą jakość dźwięku (zarówno wielokanałowego jak i stereo)? Zastanawiam się również nad rozszerzeniem systemu o Dolby Atmos poprzez zakup Monitor Audio Bronze AMS (moduły nakładane na kolumny). Inna konfiguracja Atmos (np. głośniki sufitowe) niestety u mnie nie wchodzi w grę – chciałbym zachować dobre relacje z żoną 😉 Dlatego moje drugie pytanie brzmi: czy Bronze AMS faktycznie dają odczuwalny efekt Atmos, czy raczej nie warto w nie inwestować i lepiej pozostać przy obecnej konfiguracji? Będę bardzo wdzięczny za Wasze opinie i doświadczenia. Pozdrawiam Edytowano 1 godzinę temu przez robertvelkosciej Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 9 minut temu Napisano 9 minut temu 1 godzinę temu, robertvelkosciej napisał: Dlatego moje drugie pytanie brzmi: czy Bronze AMS faktycznie dają odczuwalny efekt Atmos, czy raczej nie warto w nie inwestować i lepiej pozostać przy obecnej konfiguracji? W przypadku tego typu konstrukcji efekt w znakomitej większości zależy od pomieszczenia (wysokosc, odleglosc, material sufitu itp.). Można uzyskać coś co zbuduje przestrzeń od góry ale nikt nie da na to gwarancji. Zostaje Ci chyba zakup przez internet i sprawdzenie samemu czy u Ciebie sie sprawdzi. Odpisz, cytując
Recommended Posts