drEvil Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Cześć. Przychodzę (jak zwykle) po poradę: Tak sobie popatrzyłem na integrę z małego brytyjskiego garażu (AV international) i pomyślałem, żeby ją zamienić na dobrą końcówkę mocy, np. w klasie D. Ze wzmacniaczami dzielonymi nie mam zupełnie doświadczenia, a chciałbym dobrać parę urządzeń. Budżet: bez szaleństw. Założenia: - Do tej dobrej końcówki po prostu dokładać przedwzmacniacze z tymi wszystkimi cudownymi funkcjami sieciowymi i bezprzewodowymi, DSP itp. W razie "utraty wsparcia albo zgodności" zostaje dobra końcówka, a ten ucyfrowiony klocek- no cóż, nie zostaje. - Zmniejszy się ilość segmentów, które trzeba ustawić na "starej integrze". - Klasa D będzie się mniej nagrzewać (z tego powodu w lecie często nie słucham) // Jak przeglądałem wnętrza aktualnie sprzedawanych wzmacniaczy zintegrowanych, to tam zwykle było bardzo mało wzmacniacza/ przedwzmacniacza, za to mnóstwo komputera. Myślałem o końcówce Apollon (lub innej na Purifi/Hypex) bo: ma podaną moc również dla 2 Om, więc zakładam, że powinna prawidłowo współpracować z "trudnymi" kolumnami ma regulację wzmocnienia na wejściu (żeby móc żonglować między mniej wymagającymi monitorami a większymi kolumnami) ma układ zasilania zawarty w obudowie (nie trzeba wrzucać ładowarki do laptopa pająkom za szafę) Obawy i pytania: - Apollon (roboczo) ma za dużo mocy i nie wysteruje monitorów do poziomu głośności, który nie wyrwie okien, nawet mimo ustawienia Gain ? Co w takim razie? - Jaki do tego zestawu preamp ( mile widziane "Phono MM", działające DSP/EQualizer, Bluetooth z LDAC, DLNA), ale taki w rozsądnej cenie? - ICEpower - odrzuciłem wstępnie, z powodu głosów o nagrzewaniu się modułów Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Mam na IC power i jest letnia:) Mogą robić (i robią u mnie za Mono bloki) https://portativ.ua/ua/product_12083.html Do tego Mini DSP Flex 2x4 TRS i Bluesound Node 2024 A , także 2 suby Odpisz, cytując
HejTomek Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Ja sobie w preampie ustawiłem limit głośności po prostu. Jeżeli chodzi o pytania o końcówki Apollon to jest fajny temat w dziale nasze testy. Odpisz, cytując
drEvil Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Po cichu liczyłem, że ktoś powie, żebym nie brał i przyczepił to mikro Nobsound, co je kable zrzucają z półki swoją masą. Najgorzej dobrać ten cały przedwzmacniacz (albo DAC-kombajn z opcją pre-) , żeby nie wpaść podobnie jak z popularnymi markami wzmacniaczy zintegrowanych klasy D (to samo w środku, dodana płytka komputera- streamera, ekran lcd z przodu- i cena jak za auto). O Apollo poczytałem, co było- gdybym składał sam, inaczej bym rozmieścił elementy, ale to by większa obudowa wyszła, niestety. A cena DIY wychodzi, delikatnie mówiąc, wcale nie lepsza, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że trzeba by dobierać płytkę bufora. Odpisz, cytując
HejTomek Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Apollon moim zdaniem pięknie wszystko składa. Audiophonics ma bardzo solidne produkty chociaż nie tak fajnie wyglądające, ale często obudowy są większe. Jeżeli nie potrzebujesz tak mocnych, zaawansowanych końcówek to kup coś jak Topping mini 300 czy Aiyima A20. To dużo mniejsza inwestycja a zaoszedzone kilka tys można zainwestować w subwoofer czy preamp z takimi funkcjami jakie są potrzebne. Odpisz, cytując
renoxd Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Ja sobie obiecałem kupić końcówkę Purifi od Apollona jak mi się popsują monobloki od Fosi. Super te pudełka od nich wyglądają. Pytanie przy okazji od bambika, czyli mnie. Czy problemem może być kosmicznie duży damping factor końcówki mocy? W takim sensie, że kolumna która jest dobrze skonstruowana i dobrze ogranicza rezonanse, której bas jest dobrze kontrolowany, będzie przez to jeszcze bardziej kontrolowany - przez co będzie mniej wybrzmiewał w pokoju? Pytanie inne, w temacie. Jaki mały / niski preamp można sobie przetestować (z polskiej dystrybucji), aby włożyć za streamer i przed końcówkę mocy? Tylko nie za miliony monet. Taki bez żadnych funkcji, ale żeby grał na fixed volume. Chce sobie sprawdzić na ile dźwięk się poprawi vs kombinowanie z PEQ w Streamerze Edytowano 2 godziny temu przez renoxd Odpisz, cytując
HejTomek Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 29 minut temu, renoxd napisał: Czy problemem może być kosmicznie duży damping factor końcówki mocy? W tę stronę to nie problemem Odpisz, cytując
Recommended Posts