Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam drogich forumowiczów.
Dostał mi się w ręce wzmacniacz SABA MI 215. Jedynym mankamentem był niedziałający power, ktoś go juz przerobił na krótko. Po podłączeniu przez ok 10 min. pracował poprawnie. W momencie gdy ustawiłem na nim odtwarzacz przestał grać a spod obudowy dało się słyszeć "cyki i stuki". Odłączyłem źródło i wyjście dźwięku, po zdjąłem obudowę włączyłem zasilanie. Odgłosy wydobywały się tak jakby z kierunku kondensatorów, po stuknięciu w któryś czasami udało się to zatrzymać. W ten sposób po ponownym podłączeniu udało mi się raz, na krótko uruchomić dźwięk. Zazwyczaj po włączeniu zasilania "cyka i stuka" cicho, następnie głośniej, aż w końcu naprawdę jest nieprzyjemnie, ponownie znowu ciszej, ogólnie z loudness ciszej, bez loudness głośniej. Próbowałem różnych ustawień i nic nie daje. Może należy wymienić kondensatory, nadmienię również że wzmacniacz był nieużywany przez ok 2-4 lata i przechowywany w nieogrzewanym magazynie, zaliczył więc kilka zim.
Pozdrawiam. Norbert.

DSC01446.jpg

Napisano
To rozumiem!!!! Nowy temat, naswietlenie problemu oraz szybkie rozwiäzanie. Przynajmniej widac, ze nie pröznowales i Sam szukales przyczyny usterki. Te posty na pewno Komus jeszcze sie przydadzä. icon_wink.gif
Pozdrawiam.