norbertlimp Napisano 30 maja 2009 Udostępnij Napisano 30 maja 2009 Witam drogich forumowiczów.Dostał mi się w ręce wzmacniacz SABA MI 215. Jedynym mankamentem był niedziałający power, ktoś go juz przerobił na krótko. Po podłączeniu przez ok 10 min. pracował poprawnie. W momencie gdy ustawiłem na nim odtwarzacz przestał grać a spod obudowy dało się słyszeć "cyki i stuki". Odłączyłem źródło i wyjście dźwięku, po zdjąłem obudowę włączyłem zasilanie. Odgłosy wydobywały się tak jakby z kierunku kondensatorów, po stuknięciu w któryś czasami udało się to zatrzymać. W ten sposób po ponownym podłączeniu udało mi się raz, na krótko uruchomić dźwięk. Zazwyczaj po włączeniu zasilania "cyka i stuka" cicho, następnie głośniej, aż w końcu naprawdę jest nieprzyjemnie, ponownie znowu ciszej, ogólnie z loudness ciszej, bez loudness głośniej. Próbowałem różnych ustawień i nic nie daje. Może należy wymienić kondensatory, nadmienię również że wzmacniacz był nieużywany przez ok 2-4 lata i przechowywany w nieogrzewanym magazynie, zaliczył więc kilka zim.Pozdrawiam. Norbert. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norbertlimp Napisano 30 maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 maja 2009 Ponownie witam.Problem zarzegnany. Winny był przycisk loudness, należało go przesmarować. Profilaktycznie przeleciałem wszystkie, teraz jest dobrze.Pozdrawiam. Norbert Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur77 Napisano 30 maja 2009 Udostępnij Napisano 30 maja 2009 To rozumiem!!!! Nowy temat, naswietlenie problemu oraz szybkie rozwiäzanie. Przynajmniej widac, ze nie pröznowales i Sam szukales przyczyny usterki. Te posty na pewno Komus jeszcze sie przydadzä. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts