kaczor Napisano 2 czerwca 2009 Napisano 2 czerwca 2009 Witam,Mam pytanie ....... otóż od strony zadu, w mojej Audomeca Damnation są dwa gniazda sygnałowe. Pierwsze to zwykły koaksial, drugie to złącze BNC (takie jakie kiedyś występowało w starych sieciach 10-tkach). Pytanie dotyczy drugiego złącza. Domyslam się, że to rodzaj elektrycznego złącza cyfrowego (w końcu ta Audiomeca to transport). Jakie są parametry takiego złącza, takie same jak koaksiala i mamy tu zwykłą "niezgodność" na poziomie wtyczki czy jednak te złącza różnią czymś więcej niż tylko wtyczkami? Odpisz, cytując
Bert Napisano 2 czerwca 2009 Napisano 2 czerwca 2009 Kaczorze!Z tego, co pamiętam, a co obiło mi się o uszy, łącze BNC jest odmianą S/PDIF.Potwierdza to wikipediaCzyli - wyłącznie kwestia wtyczek... Ale nie lekceważ i tego. Zdaje się, że łącze BNC posiada lepszą renomę - poszukaj w wyszukiwarkach portali Audiostereo lub Audiohobby - pamiętam, że gdzieś był tam swego czasu temat dotyczący standardów przesyłąnia danych cyfrowych.PozdroSzybka errata - najciemniej jest pod latarnią!"Standardem wśród połączeń 75 Ohm jest natomiast wtyk BNC (Bayonet Neill Concelman). Wynaleziony w późnych latach 40. przez inżyniera Amphenola Carla Concelmana występuje w dwóch wersjach 50 Ohm i właśnie 75 Ohm. Pomimo że ma znakomite właściwości elektryczne i mechaniczne, niestety się nie przyjął i stosują go tylko nieliczne firmy (np.Cambridge Audio)".Tekst pochodzi z czasopisma Audio i znajduje się pod tym linkiem Odpisz, cytując
kaczor Napisano 4 czerwca 2009 Autor Napisano 4 czerwca 2009 A no masz rację BertNajciemniej pod latarnią. Dzięki zwłaszcza za artykulik - sporo się dowiedziałem No i wygląda na to że jakbym w jakimś przypływie szaleństwa szukał DAC to raczej powinienem szukać takiego z gniazdem BNC na wejściu.Pozdrawiam i Dziękuję Odpisz, cytując
Bert Napisano 4 czerwca 2009 Napisano 4 czerwca 2009 Kaczorze!Cała przyjemność po mojej stronie! Pamiętaj, że po przejściu na transmisję BNC będziesz potrzebować odpowiedniej klasy kabelka ze złączami/końcówkami BNC...Czekają Cię inwestycje... PS. Przypomnij mi, z łaski swojej, co za koaksjala używasz do Audiomeci??? Odpisz, cytując
kaczor Napisano 4 czerwca 2009 Autor Napisano 4 czerwca 2009 Cardas Lighting być może z jakimiś cyferkami - ale jestem w robocie więc nie mam jak sprawdzić dokładnie.Póki co jeszcze DAC-a z odpowiedniki gniazdami nie mam, myslę, że w porównaniu do takiego "klocuszka" koszt kabla nie będzie już tak dramatyczny.Nie ukrywam, że okrutnie podoba mi się DAC Audiomeci (wizualnie) - myślę, że do transportu tej marki byłby jak znalazł. Niestety nie dane mi było go posłuchać a i cena odstrasza.Minimalna dostępność to już w zasadzie detal. Odpisz, cytując
Bert Napisano 4 czerwca 2009 Napisano 4 czerwca 2009 Zewnętrzny DAC od Pierre'a Lurne'a???Nigdy nie widziałem! Dawaj linki i podziel się wiedzą odnośnie DACów Audiomeci! Bo ja znalazłem jedynie informacje dotyczące DACa Enkianthus... Niemniej - o ile Audiomeca była znana z doskonałej jakości transportów, to jeżeli chodziło o część cyfrową - mówiąc delikatnie - zbyt wyszukana zwykle nie była...A co do kwestii wizualnej - zawsze można postarać się o naklejenie na front swego DAC grubego panelu z czarnego akrylu... i już mamy DACa w stylu Audiomeca Odpisz, cytując
kaczor Napisano 4 czerwca 2009 Autor Napisano 4 czerwca 2009 Wiedza to za dużo powiedziane ale lektura tej strony daje takie wynik:Audiomeca Elixir ....... It's a DACZnaczy się przynajmniej jednego DAC zrobiliJeśli natomiast wygooglujemy obrazki pod hasłem Audiomeca DAC to znajdziemy jeszcze takie coś:Audiomeca DAC Enkianthus MK2Czyli zrobili co najmniej dwaDzwiękowo się nie wypowiem - jak pisałem w życiu nie słyszałem A o czarnym akrylu na DAC-u którego mam przemyśliwuję od jakiegoś już czasu Odpisz, cytując
Bert Napisano 4 czerwca 2009 Napisano 4 czerwca 2009 O Enkianthusie można poczytać tutaj.Co do akrylu na DAC - mam tajką samą skrzynkę... Jak będziesz zamyśliwał, a myśli w czyny przekuwać będziesz - daj znać - może i ja się podłącze... Odpisz, cytując
Recommended Posts