kaczor Napisano 2 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2009 Witam,Mam pytanie ....... otóż od strony zadu, w mojej Audomeca Damnation są dwa gniazda sygnałowe. Pierwsze to zwykły koaksial, drugie to złącze BNC (takie jakie kiedyś występowało w starych sieciach 10-tkach). Pytanie dotyczy drugiego złącza. Domyslam się, że to rodzaj elektrycznego złącza cyfrowego (w końcu ta Audiomeca to transport). Jakie są parametry takiego złącza, takie same jak koaksiala i mamy tu zwykłą "niezgodność" na poziomie wtyczki czy jednak te złącza różnią czymś więcej niż tylko wtyczkami? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 2 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2009 Kaczorze!Z tego, co pamiętam, a co obiło mi się o uszy, łącze BNC jest odmianą S/PDIF.Potwierdza to wikipediaCzyli - wyłącznie kwestia wtyczek... Ale nie lekceważ i tego. Zdaje się, że łącze BNC posiada lepszą renomę - poszukaj w wyszukiwarkach portali Audiostereo lub Audiohobby - pamiętam, że gdzieś był tam swego czasu temat dotyczący standardów przesyłąnia danych cyfrowych.PozdroSzybka errata - najciemniej jest pod latarnią!"Standardem wśród połączeń 75 Ohm jest natomiast wtyk BNC (Bayonet Neill Concelman). Wynaleziony w późnych latach 40. przez inżyniera Amphenola Carla Concelmana występuje w dwóch wersjach 50 Ohm i właśnie 75 Ohm. Pomimo że ma znakomite właściwości elektryczne i mechaniczne, niestety się nie przyjął i stosują go tylko nieliczne firmy (np.Cambridge Audio)".Tekst pochodzi z czasopisma Audio i znajduje się pod tym linkiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 4 czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2009 A no masz rację BertNajciemniej pod latarnią. Dzięki zwłaszcza za artykulik - sporo się dowiedziałem No i wygląda na to że jakbym w jakimś przypływie szaleństwa szukał DAC to raczej powinienem szukać takiego z gniazdem BNC na wejściu.Pozdrawiam i Dziękuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 4 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2009 Kaczorze!Cała przyjemność po mojej stronie! Pamiętaj, że po przejściu na transmisję BNC będziesz potrzebować odpowiedniej klasy kabelka ze złączami/końcówkami BNC...Czekają Cię inwestycje... PS. Przypomnij mi, z łaski swojej, co za koaksjala używasz do Audiomeci??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 4 czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2009 Cardas Lighting być może z jakimiś cyferkami - ale jestem w robocie więc nie mam jak sprawdzić dokładnie.Póki co jeszcze DAC-a z odpowiedniki gniazdami nie mam, myslę, że w porównaniu do takiego "klocuszka" koszt kabla nie będzie już tak dramatyczny.Nie ukrywam, że okrutnie podoba mi się DAC Audiomeci (wizualnie) - myślę, że do transportu tej marki byłby jak znalazł. Niestety nie dane mi było go posłuchać a i cena odstrasza.Minimalna dostępność to już w zasadzie detal. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 4 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2009 Zewnętrzny DAC od Pierre'a Lurne'a???Nigdy nie widziałem! Dawaj linki i podziel się wiedzą odnośnie DACów Audiomeci! Bo ja znalazłem jedynie informacje dotyczące DACa Enkianthus... Niemniej - o ile Audiomeca była znana z doskonałej jakości transportów, to jeżeli chodziło o część cyfrową - mówiąc delikatnie - zbyt wyszukana zwykle nie była...A co do kwestii wizualnej - zawsze można postarać się o naklejenie na front swego DAC grubego panelu z czarnego akrylu... i już mamy DACa w stylu Audiomeca Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 4 czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2009 Wiedza to za dużo powiedziane ale lektura tej strony daje takie wynik:Audiomeca Elixir ....... It's a DACZnaczy się przynajmniej jednego DAC zrobiliJeśli natomiast wygooglujemy obrazki pod hasłem Audiomeca DAC to znajdziemy jeszcze takie coś:Audiomeca DAC Enkianthus MK2Czyli zrobili co najmniej dwaDzwiękowo się nie wypowiem - jak pisałem w życiu nie słyszałem A o czarnym akrylu na DAC-u którego mam przemyśliwuję od jakiegoś już czasu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 4 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2009 O Enkianthusie można poczytać tutaj.Co do akrylu na DAC - mam tajką samą skrzynkę... Jak będziesz zamyśliwał, a myśli w czyny przekuwać będziesz - daj znać - może i ja się podłącze... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts