Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam

Posiadam glosniki Technics SB-F980.

Parametry:

Moc jednej kolumny 160wat/80wat DIN
Impedancja 8 Ohm
Konstrukcja - Trójdrożna
Wymiary: szer/wys/głęb - 26,5cm/41,5cm/21,5cm

Chcialbym je zmienic na jakies nowe monitory. Polecano mi KODA KF-225S i Taga Harmony TPS 500S.

Sa podobne wzgledem paramerrów:

Konstrukcja

2-drożna, 2-głośnikowa tylny basreflex
Zalecana moc wzmacniacza (8 ohm)

10 - 100 W
Efektywność (+/- 2 dB)

87 dB
Pasmo przenoszenia (+/- 2 dB)

60 Hz - 20 kHz
Impedancja znamionowa

6 ohm
Zalecana impedancja wzmacniacza

4-8 ohm
Głośnik średnio-niskotonowy

130 mm
Głośnik wysokotonowy

25,4 mm
Rozmiar w cm (WxSxG)

29,6 x 18 x 19,5
Waga bez opakowania

8,4 kg para

Kolumny beda spiete ze wzmaniaczem Harman/Kardon HK6100.

Zastanawiam sie czy jest sens zamieniac te technicsy na nowe glosniki z tego przedzialu cenowego. Zalezy mi na dobrym basie. Jeśli chodzi o wymiary pomieszczenia to 2,5x5m czyli jakies 12,5m2. Nie wiem czy w podobnej cenie do okolo 400zl mozna dostac cos lepszego niz te tagi czy kody. Prosze o rade.

Pozdrawiam
Napisano
Witam

Napisałeś że chcesz mieć dobry bas.Bardzo w to wątpię abyś uzyskał go z tych malutkich kolumienek.Moim zdaniem daruj sobie zamianę.Nic to nie zmieni w brzmieniu a smiem twierdzić że może pogorszyć.
Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Witam

Napisałeś że chcesz mieć dobry bas.Bardzo w to wątpię abyś uzyskał go z tych malutkich kolumienek.Moim zdaniem daruj sobie zamianę.Nic to nie zmieni w brzmieniu a smiem twierdzić że może pogorszyć.
Pozdrawiam

Postanowilem dolozyc troche kasy ale zmiescic sie w zakresie +- 700zl i wytypowalem kilka glosnikow:

- Heco Victa 300
- Infinity BETA 10
- Mission Mv-2
- JBL ES 30

Nie wiem ktore ewentualnie bylby by najlepszym wyborem. Pozdrawiam
Napisano
Bo heco akurat produkuje niezly sprzet budzetowy. Zarowno obdowy jak i przetworniki sa na bdb poziomie. Takie technisksy to klase,nawet 2 gorszy dzwiek i chodzi tu o calosc pasma. O, moze byc basu mniej w heco, ale napewno bedzie lepszej jakosci.
Napisano
SIEMKA,

może odejdę trochę od tematu ale,
słuchajcie mam problem. Kupiłem niedawno tubę i muszę w niej powymieniać głośniki na nowe. Ale nie wiem jakie założyć czy 4Ohm samochodowe czy 8 Ohm domowe. Chodzi mi o to że chcę tę tubę podłączać i w domu i w samochodzie na zmianę. Z tego co mi się wydaje to dźwięk 8 Ohm nie pójdzie na 4 Ohm, a jak zamontuje w tubie 8 Ohm to będę mógł podłączać do domu gdzie są przeznaczone te głośniki i do samochodu. Co o tym myślicie ??