Skocz do zawartości

Wzmacniacz do 1500,- do kolumn Mission m34i

Recommended Posts

Napisano
Witam!
Pozwolę sobie założyć nowy temat do wątku, który został poruszony w innym temacie, ale tak będzie klarownie i przejrzyście, bez mieszania wątków.
A więc jaki wzmacniacz do 1500,- z niżej wymienionych polecilibyście jako rozwiązanie najsensowniejsze i najbardziej uniwersalne do kolumn Mission M34i, pokoju 23m2, muzyki różnej od rocka po elektronikę?

NAD C315BEE
DENON PMA-700AE
Cambridge Audio Azur 540 A v2
Marantz PM 5003
Yamaha AX 497

Najbardziej zastanawiam się nad NADem (niestety bez przedwzmacniacza gramofonowego icon_neutral.gif ), albo Maranzem... a może jeszcze coś innego (byleby był pilot w zestawie)? Dzięki i pozdrawiam
Napisano
W tym przedziale cenowym masz jeszcze Rotela 04 - bardzo porządny wzmacniacz spokojnie radzi sobie na takiej powierzchni, a i wystarczająco uniwersalny żeby ładnie cały zakres interesującej Cię muzyki oddał.
Jedyny minus (względem Twoich wymagań) to brak pilota - jest w wersji 06 ale to droższe urządzenie trochę.
Napisano
Cytat

W tym przedziale cenowym masz jeszcze Rotela 04 - bardzo porządny wzmacniacz spokojnie radzi sobie na takiej powierzchni, a i wystarczająco uniwersalny żeby ładnie cały zakres interesującej Cię muzyki oddał.
Jedyny minus (względem Twoich wymagań) to brak pilota - jest w wersji 06 ale to droższe urządzenie trochę.

No właśnie o Rotelu także myślałem, ale pilot w tym momencie to dla mnie podstawa, bo wkurza mnie już latanie po pokoju w obecnym systemie.

A jak myślicie, czy te wzmacniacze nie są w ogóle za słabe, żeby napędzić takie kolumny i zagrać w pokoju 23m2? Nie chodzi o jakieś bardzo głośne granie, by sąsiadów nie wkurzyć, ale takie przeciętne głośne granie mnie interesuje.
Napisano
Cytat

A jak myślicie, czy te wzmacniacze nie są w ogóle za słabe, żeby napędzić takie kolumny i zagrać w pokoju 23m2? Nie chodzi o jakieś bardzo głośne granie, by sąsiadów nie wkurzyć, ale takie przeciętne głośne granie mnie interesuje.

Mission M34i są bardzo sprawne: 92dB, a zalecana moc wzmacniacza to 25-150W. Tak więc większośc wzmacniaczy "da radę", aczkolwiek mocny wzmacniacz jest wskazany.
Co do wzmacniacza - moje propozycje:
- NAD C325BEE
- Pioneer A-A6-J

Odradzam Marantz PM5003, ale tylko ze względu na słabe recenzje Marantz PM5003
W zakresie do 1500 zł pole manewru bardzo się rozszerza, o ile zdecydowałbyś się na zakup w Wielkiej Brytanii icon_mrgreen.gif
Nawet wliczając koszty wysyłki to się czasami bardzo opłaca. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Odradzam Marantz PM5003, ale tylko ze względu na słabe recenzje Marantz PM5003
W zakresie do 1500 zł pole manewru bardzo się rozszerza, o ile zdecydowałbyś się na zakup w Wielkiej Brytanii icon_mrgreen.gif
Nawet wliczając koszty wysyłki to się czasami bardzo opłaca. icon_biggrin.gif

Jakieś konkretne sklepy/linki polecasz? A jak w takim przypadku jest z gwarancją?
Napisano
Cytat

Jakieś konkretne sklepy/linki polecasz? A jak w takim przypadku jest z gwarancją?

Jeżeli chodzi o gwarancję, to powiem szczerze że nie interesowałem się bliżej tym tematem. Ale wydaje mi się że obowiązuje gwarancja/rękojmia międzynarodowa.
Ale z drugiej strony, to w ciągu ostatnich 4 lat gdy jestem za granica (Irlandia/UK) nakupowałem mnóstwo rzeczy i jeszcze nic z nich mi sie nie rozsypało :twisted

Mój sposób na znalezienie najlepszej oferty cenowej na rynku w Wielkiej Brytanii to google i e-bay.

www.google.co.uk , zakładka "Shopping" i wpisujesz wyszukiwany przedmiot.
Czasami taniej jest w sklepie internetowym, a czasami na www.ebay.co.uk

Jeżeli znajdziesz coś ciekawego, to mogę się wywiedziec u sprzedawcy na temat wysyłki.
Bywa że niektóre rzeczy są do kupienia o połowę taniej niż w Polsce - kolumny, wzmacniacze, CDP, kable, interkonekty . Niektóre rzeczy są w tej samej cenie np. telewizory, a niektóre droższe np. słuchawki.
Napisano
Cytat

Dziękuję za porady. Czy jeszcze macie jakieś propozycje? Chyba powiększa mi się budżet i będę mógł przeznaczyć do 2000,-. Tym samym biorę pod uwagę Nad C326BEE.

jak bedziesz mogl posluchac 315 325 326 w jenym miejscu to koniecznie to zrob...
moze sie okaze, ze drozsze nie bedzie lepiej gralo niz tansze icon_wink.gif

ja sluchalem na tych samych kolumnach (bliskich twoich) bo m33i wersje 315 i 325 i bardziej mi przypadly do gustu 315BEE.

Maciej
Napisano
Cytat

Cytat

Dziękuję za porady. Czy jeszcze macie jakieś propozycje? Chyba powiększa mi się budżet i będę mógł przeznaczyć do 2000,-. Tym samym biorę pod uwagę Nad C326BEE.

jak bedziesz mogl posluchac 315 325 326 w jenym miejscu to koniecznie to zrob...
moze sie okaze, ze drozsze nie bedzie lepiej gralo niz tansze icon_wink.gif

ja sluchalem na tych samych kolumnach (bliskich twoich) bo m33i wersje 315 i 325 i bardziej mi przypadly do gustu 315BEE.

Maciej

Dzięki za poradę. Myślę, że w takim razie postaram się wypożyczyć obie wersje do domu (lub nawet trzy), o ile się uda. Rzeczywiście może okazać się, że nie warto przepłacać, a zaoszczędzoną kaskę przeznaczyć na przedwazmacniacz gramofonowy, którego w Nadach nie ma. Co prawda C326 najbardziej mi się wizualnie podoba (czarny kolor), ale z drugiej strony to dźwięk jest najważniejszy. A czy c315BEE nie ma za mało mocy do Mission M34i i pokoju 23m2?