Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dokładnie tak jest w przypadku Beresforda. Jeśli chciałbyś mniej więcej zorientować się jakiej klasy jest ten wzmak słuchawkowy to poszukaj informacji o wzmaku "Holdegron" przypominam sobie, że ktoś je "stawiał" mniej więcej na jednej półce.
  • 4 weeks later...
Napisano
Wracam do tematu zakupu audio, odrobiłem się po zakupie konsoli, która de facto stała się okazyjnym cenowo odtwarzaczem blue-ray, z możliwością obsługi gier icon_lol.gif Teraz zrozumiałem, dlaczego koncerty na BR, są kilkukrotnie droższe od identycznych na dvd (wspomnieć muszę, iż mój telewizor to tylko 23" HD Ready, a różnica jest zaskakująco wyraźna).

Przestałem się upierać co do monitorów - znajdzie się trochę miejsca na podłogówki, lecz jeśli ma to być kombinowanie na siłę, to nie będę się upierać przy żadnej ze stron - po prostu miałem okazję się przekonać, że większy rozmiar nie znaczy większa jakość.

PS3 ma wyjście optyczne oraz hdmi. Obecnie obraz i dźwięk leci po kablu hdmi do telewizora, i chyba z niego dopiero będę musiał wyprowadzić dźwięk na wzmacniacz, bo nie spotkałem się z wejściami optycznymi w tych "tańszych" wzmacniaczach, a chyba zdecyduje się na NAD'a 315, bo wychodzi najkorzystniej jeśli chodzi o stosunek jakość/cena (względem ceny po jakiej można go nabyć nowego).

Nazwa tematu troszkę nieaktualna, ale dla tych którym całego wątku przeglądać się nie chce:
- Szeroko pojęta muzyka gitarowa, od pinkolenia po jazgot
- Muzyka, koncerty 90% / film, gry 10%
- Względne połączenie z komputerem, źródłem konsola PS3.

Przedstawię układ pokoju, może to coś pomoże - jeśli monitory to stojaki po bokach szafek, jeśli podłogówki, to w tym samym miejscu. Chciałbym zaznaczyć, że nie mam możliwości przestawienia mebli, ściana za szafkami to stalowa konstrukcja działowa + karton/gips, z drugiej strony wygłuszona korkiem, a po mojej stronie poinstalujemy jakieś większe postery (jestem zwolennikiem "domowych pianek akustycznych", nie wydam wielokrotności budżetu na gąbkę icon_lol.gif ).

DSC01446.jpg

Napisano
Cytat

Czyli jaki masz ostatecznie budżet na wzmak + kolumny??? Bo sam już się trochę zgubiłem w tym temacie icon_biggrin.gif

Fakt, zapomniałem.
Licząc że na tego NADa wydałbym te 1k zł, to powiedzmy że w granicach 600 zł zostanie na głośniki?
Napisano
Oto co udało mi się znaleźć, oczywiście to są tylko przykłady z tego co jest obecnie, ogólnie na pewno zwróć uwagę na B&W, bo to świetne kolumny do gitarowego zarówno łojenia jak i plumkania. Ewentualnie KEF, ale tu już z basem dużo "cieniej".
Oto co znalazłem:
B&W DM560
JBL LX33
Infinity Reference 31i
Infinity Reference 1
Seria Reference Infinity jest jedną z najlepszych w historii marki, bardzo ceniona, ale to trzeba też lubić. Każdy słyszy inaczej. JBL jest jeszcze bardziej kontrowersyjny i wydaje mi się, że chyba nie będzie ci pasował, ale na 100% tego nie powiem.
  • 2 weeks later...
Napisano
NAD przetestowany. Chwała odsłuchowi, bo wyrzuciłbym tysiąc w błoto. Słuchany razem z Monitor Audio BR1, wg mnie wypadł zdecydowanie gorzej niż CA 640A. Budżet się rozrósł, można gadać o 2 tysiącach, ale chciałbym w miarę możliwości najlepszy z możliwych wzmacniaczy.
  • 2 weeks later...
Napisano
Wybór padł na CA 640a V2 - nowy, po okazyjnej cenie, no i co ważne dla mnie - na gwarancji, jakby w razie czego miał go trafić szlag icon_wink.gif
Na razie pozostanie mi odsłuch na starych kolumnach z wieży Philipsa... a wszystko po to żeby dobrać do tego jakieś ciekawe kolumny w "przyzwoitej cenie".
Jak już wspomniałem, mogą być używane. Chciałbym się zamknąć w tysiącu... "parę" groszy w górę nie robi różnicy icon_smile.gif

Mam zamiar nabyć też jakiś gramofon i przedwzmacniacz, ale o tym w odpowiednim dziale.