Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam po raz pierwszy jako zarejestrowany użytkownik.
Przeglądałem sobie forum w poszukiwaniu jakiegoś zestawu dla siebie samego, dla własnych potrzeb. Niedawno bowiem nabrałem apetytu na system 5.1 (mając kontakt z pseudo zestawem opartym na Mancie i zestawie głośników komputerowych Logitecha z-5500). Czytając zamieszczone opinie forumowiczów myślę nad zestawem - raczej uniwersalnym. Poniżej opiszę moje oczekiwania i proszę o jakieś ukierunkowanie
Pomieszczenie - ok 27m kwadratowych
TV - w chwili obecnej mam tv crt Philips HD Ready z 1xHDMI i nie zamierzam - póki chodzi - go zmieniać
Zastosowanie zestawu - to głównie koncerty DVD, filmy DivX (obsługa napisów txt praktycznie obowiązkowa), muzyka (DTS) - jazz blues itp.

Na początku mojego przymierzania się do zakupów zastanawiałem się nad projektorem dźwięku Denon, Yamaha z subwooferem plus do tego np jakaś wielozadaniowa Manta 056 lub podobna. Jednak jakoś różne opinie są o takich rozwiązaniach projektory dźwięku mają mieszane opinie w internecie. Wydawałoby się że takie szanujące się marki jak Denon czy Yamaha byle bubla by nie wypuściły. Tutaj moja prośba o opinie dotyczące tego typu urządzeń. Nie ukrywam że jak dla mnie dużym plusem jest brak konieczności rozstawiania głośników po całym pokoju (kable i ostro rozrabiający kot to niezbyt udany zestaw icon_smile.gif) ) budżet w granicach 3500-4000 jest powiedzmy do zaakceptowania

No a jeżeli nie powyższe to zestaw.
i tutaj po przeszperaniu forum / allegro itp natknąłem się na zestaw:
PIONEER VSX-818
DV-410
JAMO S606
HCS3 SUB200

Nie ukrywam że jestem laikiem, nie jestem audiofilem. chcę uniknąć dublowania urządzeń, np porządny odtwarzacz DVD do audio i dodatkowo jakaś Manta do divx - takie coś raczej odpada w moim przypadku.
minusem jak dla mnie są gabaryty zestawu głośnikowego - sądzę że mogę mieć problemy z rozstawieniem sensownym całego ustrojstwa. No chyba że polecacie jakieś mniejszy gabarytowo zestaw głośnikowy. Budżet jak wspomniałem do 4000 zł
Z góry dziękuję za pomoc
Napisano
Opcji jest bardzo wiele, po określeniu na ceneo przedziału 3700-4500 wywala ci ponad 250 zestawów. Nawet jak ograniczyłem do 3800-4200 i wybrałem kilka innych opcji to zostały 4 strony.

Co do elektroniki to moim zdaniem jeśli chodzi o ampy to ONKYO i Denon, ale różnice są prawie niezauważalne, więc tak naprawdę nie ma lepszych i gorszych. W kwestii odtwarzaczy to najlepiej w twojej sytuacji kupić Pioneera DV410/DV610, bo one łykają prawie wszystko jak tanie chińczyki, a przy okazji trzymają dobry poziom jakościowy. Jest gdzieś stronka, gdzie Polacy tworzą nakładki do oprogramowania, więc nie ma szans, że coś nie będzie działało icon_wink.gif

Głośniki
Do takiego pomieszczenia nie ma co kupować małych głośniczków. Te JAMO to jeden z najlepszych wyborów w tej cenie. Ewentualnie zwróć uwagę na głośniki KODY (wszystko).

Tutaj kilka opcji, które wyszukałem:
ONKYO + KODA (zestaw o tyle ciekawy, że masz odtwarzacz Blu-Ray, więc jakiekolwiek zmiany związane z niekompatybilnością będą zbędne przez ładnych parę lat)
Pioneer + JAMO
Marantz + Mission (wydaje mi się, że ten zestaw zagra najlepiej, Missiony z tej serii kupuje się nawet do zestawów stereo, więc na pewno nie będą marnowały potencjału, a elektornika też niczego sobie, jedynym minusem jest brak suba i brak informacji (czy też wiedzy) o tym jak Divxy na tym zagrają)
Napisano
Warto podejmując decyzję o zakupie sprzętu posłuchać kilku konfiguracji sprzętu po to żeby samemu ocenić która charakterystyka brzmienia najbardziej tobie odpowiada. Niektóre dobre sklepy ze sprzętem audio wypożyczają sprzęt do domu, warto z tego skorzystać jak już mniej więcej będziesz wiedział co ci odpowiada, sprzęt często brzmi trochę inaczej w domu niż w sali odsłuchowej.
Napisano
Dziękuję za porady. w przyszłym tygodniu przespaceruję się po miejscowych sklepach w celach odsłuchowych, ale wydaje mi się że i tak trzeba będzie się wybrać do Wrocławia do jakiegoś bardziej konkretnego sklepu. W sumie zerkając na to co proponujecie to hmm.. ONKYO - zestaw ciekawy, jednakże Blu Ray chyba na moje potrzeby jest zdecydowanie na wyrost - żona by powiedziała że całe to kino będzie na wyrost... ale sądzę że to tylko do przesłuchania przez nią pierwszego ciekawszego koncertu jazzowego np w DTS. Marantz - ciekawy. Głośniki nawet mniejsze niż w Pioneer'ze zastanawiam się jednak nad div'xami wg dokumentacji odtwarzacza nie powinno być z tym problemu aczkolwiek ... wiem to tak w sumie brzmi jakbym poszedł do księgarni i chciał kupić książkę dowolna byleby tylko miała 23 cm wysokości i czerwoną okładkę. No ale nie będę udawał że się znam na parametrach wzmacniaczy itp itd. ot nie znam się i już dla mnie sprzęt musi przede wszystkim spełniać swoje funkcje o których wcześniej wspominałem. Dzięki raz jeszcze za podpowiedzi, w przyszłym tygodniu poszperam po sklepach, i pozwolę sobie jeszcze w przypadku wątpliwości odświeżyć niniejszy wątek.
Napisano
Osobiście używam Pionka 410 + modyfikacja softu z http://forum.pioneerdivx.net/dload.htm?act...file&id=200 i wszystko czyta bez problemów, także jako uniwersalny player DVD/divx/MP3 sprawdza sie doskonale. Jako CD nie używam. Nie spotkałem jescze filmu który by nie poszedł na tym. Zaznaczam , że modyfikacja softu mile widziana , bo na oryginalnym firmware są problemy z napisami ( min bardzo małe ). Wejście USB jest tez miłym dodatkiem , filmy idą bez problemu. Z USB nie czyta .wav i filmów dvd.
Generalnie ocena jak najbardziej pozytywna.
M