Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cytat

Cytat

Porównaj chociażby Trójkę z satelity i z tunera naziemnego i wtedy się wypowiadaj.Co prawda polskie radio nie nadaje w jakiejś super hiper jakości w porównaniu do zagranicznych stacji ale i tak jest niebo a ziemia,zero jakiegokolwiek szumu.
Nie pamiętam już w tej chwili dokładnie ale gdy pierwszy raz usłyszałem z satelity rozgłośnie typu Swiss Cllassic,Jazz lub któryś z kanałow hr to miałem wrażenie że jakość dorównuje CD.

Radio z satelity to zupełnie inny temat - nie ma takich ograniczeń technicznych, jak w przypadku naziemnych nadajników FM.
Ostatnio podłączyłem na wsi do wzmacniacza tuner satelitarny Polsatu ustawiony na polskie stacje radiowe - Trójka, PR1, RMF.
I byłem zawiedziony icon_eek.gif
Jakość jak mp3 i to niezbyt dobrych - zniekształcenia, świszczenia - słowem totalna klęska - dużo gorzej od naziemnych stacji.

Może ten tuner Polsatu jest do bani?

Gdy będę tam następnym razem posłucham zagranicznych stacji radiowych - może któreś będą lepsze?

Ale główne pytanie wątku pozostało bez odpowiedzi ...

Co z jakością naziemnych stacji FM i możliwościami tunerów?

Witam jak wspomniałem -jestem nowy więc wybaczcie jak palnę...

Widzę to tak:
1. Włączyłem dzisiaj Trójkę na koncert tria Marcina Wasilewskiego podłączając słuchawki (AKG K601) - trudno jednoznacznie określić czy dźwięk był porównywalny z CD ale na pewno był świetny.
2. Tak czy inaczej najważniejsze w radiu jest serce - czyli życie. Panowie z Simple Acoustic Trio zadziałali perfekcyjnie i cudownie NA ŻYWO więc to wraz z choćby przyzwoitym dźwiękiem przewyższa płytę. I problem tu się zaczyna moim zdaniem i kończy - radio musi być robione przez ludzi dla ludzi, a jeżeli ktoś zapętla komputer i wychodzi to nic nie pomoże icon_smile.gif
  • Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
witam...
Dziękuję koledze mejson za sugestię.
Rzeczywiście można i tak sobie poradzić. Niestety jest to rozwiązanie połowiczne. Mówiąc o braku urządzeń do bezpośredniego nagrywania z radia, myślałem o fabrycznym urządzeniu, jak wspomniany przez kolegę mejson Kaseciak. Miałem na myśli samodzielne urządzenie, za pomocą którego zgramy sygnał analogowy na nośniki ale nie na kasety / tę opcję już przerabialiśmy i przerabiamy nadal, są na rynku wysokiej jakości "kaseciaki" /... W tak zwanym międzyczasie...
Gdzieś mi przemknęła informacja o urządzeniach DAB/?/ Jeżeli sie nie mylę można dzięki nim zgrywać z eteru..
Nie wiem czy na naszym rynku coś podobnego istnieje-funkcjonuje. /?/
Producenci chyba nadrobią lada chwila stracony czas. Przyroda nie lubi próżni, rynek tym bardziej.
Skoro pojawiają sie już beznapędowe odtwarzacze, sieciowe odtwarzacze
to pewnie i nagrywacz beznapędowy się pojawi. Gwarantujący najwyższą jakość...bezstratną..

pozdrawiam

P.S.
Jeszcze jedna kwestia, Jakość ...
Tak naprawdę to z NET-u nagrania nadają sie tylko w celach archiwizacyjnych.
Słusznie zwrócił na jakość z NET-u kolega krzysiorus
Przypuszczam, że wszystkim znany jest fakt ...puszczania przez stacje radiowe w eter MP3
Są wyjątki..ale tylko dla potwierdzenia reguły..

Napisano
witam kolegów..obecnych i niobecnych..

Prawdopodobnie znalazłem to czego szukałem..
NA MARGINESIE PRZYSZŁOŚCI …nagrywarka ESCIENThttp://www.escient.com/
To chyba jest to, czego szukałem..
Z różnych źródeł, a więc i z tunera można nagrać na dysk pliki w formacie FLAC …
..
pozdrawiam